Dodaj do ulubionych

Hey, Panie Krysia

25.01.19, 20:37
Co to jest ten backsmalz, wapno piekarnicze czy słód piekarniczy?

Bo jutro chcę wreszcie upiec porządne kajzerki przy okazji mojego chleba. I zakończyć edukację nad porządnym pieczywem. Dojechał stempel, pewnie chiński z allegro. Z ciastem i resztą sobie poradzę bez tych bajerów sieciowych mistrzów piekarnictwa. Jeszcze raz porządny skład tego ciasta na pół kilo mąki.
Obserwuj wątek
    • wadera3 Re: Hey, Panie Krysia 26.01.19, 09:09
      forum.gazeta.pl/forum/w,77,167486228,167486228,Porzadny_chleb_pszenny_na_zytnim_zakwasie_.html

W Twoim własnym wątku Krysia podawała przepis na kajzerki.
      • haen2010 Re: Hey, Panie Krysia 26.01.19, 14:52
        Podawał, owszem, ale jako kiepski piekarz nie znam tego dodatku backmalz. Pytałem w sklepach, nie mają pojęcia.

Czy można go pominąć? W sieci figuruje, ale czy to naprawdę niezbędne? Nie mam ochoty na kolejną porażkę.
        • krysia20000 Re: Hey, Panie Krysia 26.01.19, 15:17
          Susz słodowy, albo ekstrakt słodowy to pożyczany od browarników dodatek tylko, który nie jest niezbędny. Jako źródło maltozy, a także amylazy (w przypadku słodów diastatycznych) stanowi dodatkową pożywkę dla drożdży i 'katalizator' fermentacji. Ponadto poprawia smak i aromat wypieku. W profesjonalnym piekarstwie powszechnie stosowany, w domowych pieczywach nie jest konieczny. Jeśli masz, to dodaj, jeśli nie masz, to się nie martw i zagnieć ciasto bez słodu. Najważniejsza jest mąka, woda, drożdże i sól.
          • haen2010 Re: Hey, Panie Krysia 26.01.19, 16:08
            No, jest to jakaś odpowiedź. Początkowo sądziłem, że to "proszek do pieczenia". Chleb już upieczony, kajzerkami zajmę się jutro. Dzięki.
          • pinkink3 Re: Hey, Panie Krysia 27.01.19, 17:08
            Kajzerki zapamietane z dziecinstwa mialy ten osobliwy, slodkawy posmak wyrozniajacy te buleczke sposrod innego pieczywa.
            Lata pozniej dowiedzialam sie roznice robi wlasnie dodatek maltu., czyli slodu.
            Bez niego bulka wyjdzie, moze byc nawet bardzo smaczna ale to juz nie bedzie 'kajzerka"
            • haen2010 Re: Hey, Panie Krysia 27.01.19, 21:14
              No właśnie. Smak wiedeńskich kajzerek mam zakodowany. Chyba zamówię w sieci i poczekam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka