Dodaj do ulubionych

surówka z białej kapusty

27.10.04, 11:13
kochani jak zrobić surówkę z białej kapusty taką, jaką jada się a
restauracjach, mam na myśli miękką lśniącą pyszną kapustkę z marchewką. mi
zawsze wychodzi sztywna jak wióry dębowe. Mama radzi sparzenie owej wrzątkiem
po pokrojeniu, ale czy to możliwe żeby potem dalej zachowała nieskazitelną
biel i kruchość mimo zmiękczenia? boję się że po tym zabiegu zwiędnie
skapcanieje i zszarzeje. ma ktoś jakiś patent na taką surówkę, bardzo pięknie
proszę o przepis :)
Obserwuj wątek
    • siostraheli Re: surówka z białej kapusty 27.10.04, 11:27
      trzeba kapuste posolic i poslodzic wczesniej i przemieszac, troche poczekac i
      dopiero reszte skladnikow dodac.
      • florunia Re: surówka z białej kapusty 27.10.04, 12:25
        strasznie dziękuję :)) dziś zrobię bo zostało mi półtorej kapusty
        niewykorzystanej do kapuśniaku. i nie trzeba jej w związku z tym sparzać? a
        reszta składników to np marchewka i cebulka? jeśli mogę prosić o dokładny
        przepis. a może jakieś modyfikacje, np rodzynki? będę wdzięczna za każdy pomysł
        na półtorej kapusty bo jakoś żal żeby zmarniała biedna w lodówce z powodu mojej
        ignorancji kulinarnej
    • Gość: BIG bud Re: surówka z białej kapusty IP: *.classcom.pl / *.77.classcom.pl 27.10.04, 12:44
      poszatkuj kapuste na surówke i skrop ją octem winnym i odstaw na czas jakiś!kapusta powinna zmięknąć,a jednocześnie być chrupiąca!!ja tak robię i jest super!!pozdrawiam..
      • Gość: zuza Re: surówka z białej kapusty IP: *.internetdsl.tpnet.pl 27.10.04, 13:05
        Trzeba ją posolić i zostawić na pół godziny. Potem trochę wydusić i odlać sok.
        Dopiero wtedy daj dodatki i sos.
        • tekisk Re: surówka z białej kapusty 29.10.04, 20:36
          Ja , nie odlewam soku powstałego w efekcie zasolenia - wszystko zjadamy .

Obawiam się , że nie będziecie w stanie zjeść surówki z takiej ilości kapusty .
          Proponuję resztę kapusty pokroić jak na surówkę , ugotować w osolonej
          wodzie ,odcedzić , dodać : pieprz , drobno pokrojoną ceulkę , cukier i ocet
          do smaku i jeśli lubisz - olej lub oliwę ( ja nie dodaję ze względu na mdły
          smak ) . Możesz wypróbować na małej ilości , która będzie Ci bardziej smakować .
          Taką sałatkę robię zawsze , kiedy zostaje mi resztka kapusty z gołąbków .
          I zamrażam ,wykorzystując ją w dniu ,kiedy mam mało czasu na gotowanie .
          Z czerwonej kapusty też można robić taką sałatkę - słynna , śląska
          " modro kapusta "
          Acha , jeszcze przypomniało mi się , że można dodać starte jabłko .

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka