Gość: roseanne IP: *.sympatico.ca 24.04.02, 23:07 no kochane Ludziki, wiem ,ze wsrod nas sa niejadacze miesa. Pomozcie: pasty do chlebka farsze dodatki obiadowe potrzebuje bialka, nie chce miesa. Nie mam wstretu do tofu pozdrowki Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Gosia Re: pasty 'bialkowe IP: *.chello.pl 25.04.02, 09:25 Polecam stronę bezmięsną:www.puszkkka.spinacz.pl Może tam znajdziesz ciekawe przepisy.Pozdrawiam Gosia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: roseanne Re: pasty 'bialkowe IP: *.sympatico.ca 25.04.02, 16:20 Dzieki za stronke - dodalam do ulubionych Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: pasty 'bialkowe IP: *.pl 26.04.02, 17:48 A ja polecam moją ulubione pasty do chleba: 1.jajka na twardo, stary żółty ser, cebula może być jakaś zielenina ( szczypiorek czy natka),majonez,musztarda, sól pieprz.Wszystkie składniki ( w dowolnych proprcjach) drobno pokroić zmieszać z majonezem i musztardą , doprawić do smaku.Pycha! 2.ser biały, rybki w puszce( dowolne najlepiej w pomidorach), jaka na twardo,cebula, zieleninka(jak wyżej), wszystko posiekać i wymieszać,doprawić do smaku. 3.30 dkg wędzonej rybki, 2 kromki bułki namozone w mleku,pół szklanki oliwy,sok z 2 cytryn,sól, pieprz i tymianek.Rybkę rozdrobnić,ucierać w naczyniu łącząc ją z dobrze odciśniętą bułką.Ucierając dodawać powoli oliwę i sok z cytryn.Doprawić do smaku. Smacznego. Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: pasty 'bialkowe 28.04.02, 19:55 Gość portalu: Marta napisał(a): > 2.ser biały, rybki w puszce A ryba to nie mieso? Chyba nie zrozumialam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Marta Re: pasty 'bialkowe IP: *.pl 29.04.02, 13:02 e.n.o.l.a napisał(a): > Gość portalu: Marta napisał(a): > > > 2.ser biały, rybki w puszce > > A ryba to nie mieso? Chyba nie zrozumialam... --------------- Wybacz Enola ale dla większości ludzi mięso kojarzy się z wędliną,kiełbasą, szynką,polędwicą itp.Jak dla ciebie ryba kojarzy się z mięsem to jest twój problem. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne ryba =mieso? 29.04.02, 15:48 jak dla mnie to ryby sa ok, wole od typowego mieska (ze zwierzecia z nogami) jednakze pasty te maja byc np do kanapek szkolnych, wiec "woniejace'odpadala. na kolacyjke tez tak lubie. Hitem sa sardynki w oleju z todatkiem papryczek tabasko Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: pasty 'bialkowe 03.05.02, 18:53 Gość portalu: Marta napisał(a): > --------------- > Wybacz Enola ale dla większości ludzi mięso kojarzy się z wędliną,kiełbasą, > szynką,polędwicą itp.Jak dla ciebie ryba kojarzy się z mięsem to jest twój > problem. > Jak dla mnie, moglabys sobie oszczedzic agresywnej odpowiedzi. Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: pasty 'bialkowe' 02.05.02, 19:05 Cos znalazlam. Lepiej pozno niz wcale, prawda, Roseanne? Co prawda jest to z ksiazki makrobiotycznej i przyznam sie bez bicia, ze nigdy nie wyprobowalam, ale moze bedzie cos warte ;-) Przypuszczam, ze olej mozna smialo zastapic maslem, a "mleko" sojowe zwyklym mlekiem. Pasta z drozdzy: 25 dkg drozdzy (najlepiej piwne) 3 lyzki oleju 1 cebula 2 zabki czosnku (roztarte) 4 lyzki platkow owsianych lub kukurydzianych 1 lyzka posiekanej pietruszki zielonej lub papryki 3 lyzki mleka sojowego lub wody sol, majeranek do smaku Cebule posiekac i przyrumienic na oleju z mala iloscia wody, a nastepnie dodac drozdze. Po otrzymaniu plynnej konsystencji drozdzy dodac platki i gotowac jeszcze przez ok. 5 minut, ciagle mieszajac. Zdjac z ognia, dodac pozostale skladniki i dobrze wymieszac. °°°°°°°°°°° Pasta z soczewicy 20 dkg soczewicy czerwonej lub zielonej 2 lyzki oleju 1 lyzka soku z cytryny 1 uduszona na patelni duza cebula 1 lyzka posiekanej natki pietruszki jarzynka Soczewice umyc, zalac wrzaca woda na ok. 2-3 godz. Ugotowac do miekkosci. Przepuscic przez maszynke do miesa lub przetrzec przez sito wraz z uduszona cebula, zmieszac z pozostalymi skladnikami i wlac odrobine plynu z gotowania, aby powstala miekka, puszysta masa. Calosc polozyc na polmisek i ochlodzic w lodowce. Podawac jako paste do pieczywa lub jako przystawke. (Moj przypisek - na moj gust zapomniano tu o soli... Ale moze jednak nie) °°°°°°° Pasta z pieczarek 40 dkg pieczarek 2 lyzki oleju 1 cebula sredniej wielkosci 2 zabki czosnku 3/4 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej jarzynka, sol Cebule lekko udusic na oleju, po chwili dodac oczyszczone i pokrojone pieczarki i smazyc az do odparowania plynu. Po ochlodzeniu zemlec w maszynce do miesa lub zmiksowac, dodac kasze gryczana, przyprawy i ukrecic na gladka mase, dodajac lyzke oleju. Przed podaniem ochlodzic. °°°°°°°° Pasta z fasoli 2 szkl. ugotwanej fasoli 2 cebule 3 zabki czosnku 1/3 szkl. wody sol, majeranek, przyprawy Ugotowana fasole przemielic w maszynce do miesa. cebule pokroic i udusic w malej ilosci wody, a nastepnie dodac zmiazdzony czosnek i polaczyc z reszta skladnikow. Starannie wymieszac i przyprawic do smaku. °°°°°°°° Pasta z soczewicy 2 1 i 1/2 szkl. ugotowanej soczewicy 1/3 szkl. mleka sojowego 1/2 szkl. oleju sok z jednej malej cytryny majeranek, koper, puder czosnkowy, sol Soczewice zmiksowac z mlekiem iciagle miksujac dolewac stopniowo oleju. Uzyskana mase przelac (??? - powtarzam za ksiazka, sorry, jesli dziwnie brzmi) do salaterki i dodac sok z cytryny. Dobrze wymieszac i przyprawic do smaku. °°°°°°°° Pasta z zielonego groszku 1 puszka groszku konserwowego 1 lyzeczka masla (roslinnego) 3 lyzki oleju pieprz ziolowy, czaber, sol Wszystkie skladniki dobrze zmiksowac w blenderze. Mozna dodac mala ilosc gotowanej wody. °°°°°°°°°° Pasta z pszenicy 1 szkl. pszenicy 3 zabki czosnku 2 lyzki koncentratu pomidorowego 1 lyzka masla (roslinnego) zielona pietruszka, sol Pszenice zalac woda na kilka godzin, a nastepnie ugotowac. Po ugotowaniu przepuscic przez maszynke, dodajac reszte skladnikow i dobrze wymieszac. Jesli pasta bedzie za sucha, dodac mala ilosc wody. °°°°°°°°°° Pasta z kokosu 1 szkl. ugotowanego ryzu lub kaszy jaglanej 3 lyzki oleju 1/2 sloika brzoskwin razem z sokiem (lub 2 brzoskwinie i 1/2 szkl. wody z 1 lyzka miodu) 100 g wiorkow kokosowych Wszystkie skladniki (bez wiorkow) dobrze zmiksowac, po czym do uzyskanej masy dodac wiorki kokosowe i starannie wymieszac. °°°°°° Uff, alez sie naklepalam ;-) Jesli cos z tego wyprobujesz i bedzie dobre, daj znac, ok? Pozdrawiam, Enola. Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Tym razem tzw. dodatki do obiadow 02.05.02, 19:10 O, a tu mam przepis na "gulasz ziemniaczany", "pieczen z grochu", placki selerowe, przystawka z pieczarek z proteina sojowa, rozne kotlety wegetarianskie i nawet sezamki ;-) Zrodlo to samo, czyli kuchnia makrobiotyczna. Ktos zainteresowany? ;-) Pozdrawiam raz jeszcze, Enola Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: max7760 Re: sezamki IP: 63.217.57.* 02.05.02, 19:58 roseanne napisał(a): > jestem chetna Wow, powaznie??? Just kidding :-) Pozdr, Max Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Oto sezamki: 03.05.02, 18:47 Te sezamki, uprzedzam, troche dziwnowate... Duzo bakalii w nich, ale sezam tez jest ;-) 3 szkl. nasion sezamu 1 i 1/2 szkl. wiorkow kokosowych 1/2 szkl. masla orzechowego 1/2 szkl. miodu 1/2 szkl. melasy (mozna rowniez zastapic miodem) 1 lyzeczka wanilii 1/2 lyzeczki soli 1/2 szkl. posiekanych orzechow 1/2 szkl. rodzynek Wymieszac wszystkie skladniki razem. Ugniesc na natluszczonej blasze na grubosc ok. 1,5 cm. Piec w temp. 150°C przez 30 minut, az wszystko osiagnie zlotawo - brazowy kolor. Pociac na kawalki dlugosci ok. 5 cm i ochlodzic. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne kuchnia makrobiotyczna 02.05.02, 19:36 probowalam fasolowej, moim zdaniem ,to majeranek i czosnek to za malo - mdlawe zyskuje po dodaniu zielonego tabasko Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: kuchnia makrobiotyczna IP: *.prem.tmns.net.au 02.05.02, 23:45 A moze ziolowa chutney??? Ja robie z mlodziutkich lisci curry, ale w krajach o chlodniejszym klimacie mieta, coriander lub pietruszka beda bardzo odpowiednie. 3 lyzki wiorkow kokosowych - skropic ok. 3 lyzkami wody (swiezy starty kokos bylby chyba nawet lepszy) 60 g. posiekanego ziola 6 lyzek posiekanego szczypiorku lub dymki 1 zielone chili 1 lyzeczka cukru 1 lyzeczka soli pol lyzeczki garam masala 60 ml soku z cytryny ( ok pol cytryny chyba) To wszystko do malaksera na wysokie obroty tak by wyszla bardzo "kremowa" (smooth) pasta Jest swietna jako dodatek do roznych rodzajow curry ( co do zawartosci bialka to hmmm...., moze nie najwyzsza, ale nastepnym razem sprobuje dodac groszku zielonego lub fasolki z puszki i troche wiecej przypraw) Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: kuchnia makrobiotyczna 03.05.02, 18:51 Wydaje mi sie, ze makrobiotycy ogolnie slabo przyprawiaja. Nie znam z doswiadczenia, bo dostalam ta broszurke wieki temu od ciotki w jej makrobiotycznej fazie. Broszurka przelezala... Ja preferuje wegetarianska kuchnie indyjska, jest zdecydowanie bardziej pikantna ;-) Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: kuchnia makrobiotyczna 03.05.02, 18:55 roseanne napisał(a): > > probowalam fasolowej, moim zdaniem ,to majeranek i czosnek to za malo - mdlawe > zyskuje po dodaniu zielonego tabasko hehe, tabasco to eliksir zycia mojego meza ;-) czerwone. Nie obedzie sie bez niego, na szczescie chleb z miodem oszczedza i nie kropi, lol. Poza tym kropi do wszystkiego nieslodkiego. Odpowiedz Link Zgłoś
roseanne sosy tabasco 03.05.02, 20:57 ci mezowie :o) swego czasu do dostania byly: czerwone czerwone czosnkowe zielone. Od roku nigdzie nie moge znalezc zielonego buuuu Odpowiedz Link Zgłoś
e.n.o.l.a Re: sosy tabasco 09.05.02, 18:49 roseanne napisał(a): > ci mezowie :o) > swego czasu do dostania byly: > czerwone > czerwone czosnkowe > zielone. > Od roku nigdzie nie moge znalezc zielonego buuuu Skarbie, u nas w Austrii... Przeslac Ci? :) Odpowiedz Link Zgłoś