Gość: bynight IP: *.dip.t-dialin.net 29.10.04, 16:29 Kiedy dajecie ser na pizze ? przed wlozeniem do piekarnika czy w trakcie pieczenia ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Renata Re: Ser na pizze IP: 192.39.188.* 29.10.04, 16:31 Tylko mozarellę i na koniec pieczenia. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka Re: Ser na pizze IP: *.pentor.com.pl / *.pentor.com.pl 29.10.04, 16:31 przed! Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ser na pizze 29.10.04, 16:55 Mn. wiecej po 10 minutach. Dobrze odsaczona. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vetches. Re: Ser na pizze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.10.04, 18:26 Ja daję przed. Odpowiedz Link Zgłoś
delari Re: Ser na pizze 29.10.04, 18:26 ha. 3 osoby 3 rozne odpowiedzi. Za to kocham sztuke kulinarna:D Odpowiedz Link Zgłoś
surtout Re: Ser na pizze 29.10.04, 18:47 Ja daję przed pieczeniem i - przede wszystkim - pod spód, bezpośrednio na sos pomidorowy. Oczywiście, tylko mozarellę (zawsze proszę w sklepie, żeby mi ją rozdrobnili: mniej zachodu i ZNACZNIE mniej bałaganu w kuchni :)) Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Ser na pizze 29.10.04, 21:29 ja daje dwa razy,najpierw daje ser pod wszystkie składniki na sos pomidorowy, potem w trakcie pieczenia (7 minut przed wyjęciem z piekarnika )daje na wierzch. dodam że najlepsza mozarella :) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ser na pizze 30.10.04, 09:18 Ser i mozzarella to 2 rozne rzeczy / zreszta mozzarella w ogole nie jest serem, podobnie jak ricotta /. Zbyt dlugiegie zapiekanie mozzarelli szkodzi calosci, ale oczywiscie mozna robic wg uznania. Zostaje jeszcze do ustalenia co macie na myzli mowiac mozzarella. Odpowiedz Link Zgłoś
babeczkaa Re: Ser na pizze 30.10.04, 09:48 a czym jest mozarella? szynką? niestety w Polsce nie wszyscy maja możliwośc uzywac takich składników jak w kraju rodzinnym pizzy- we Włoszech. Ja nazywam mozarella to co kupuje w polskim sklepie i na opakowaniu stoi:"mozarella", nie wnikam czy to z mleka krowiego i czy innego, po prostu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirabelka Re: Ser na pizze IP: *.238.100.102.adsl.inetia.pl 30.10.04, 10:12 lin_lin...wytlumacz co to ta mozzarella...bo ja to bralam za ser skoro w sklepie z serami lezy ;) Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ser na pizze 30.10.04, 11:31 We wloskiej klasyfikacji ricotta nie jest serem z uwagi na to, ze nie jest produkowana z mleka. Mozzarella nie jest serem z uwagi na proces produkcyjny: nalezy do wyrobow mlecznych, ale nie serow. To, ze jest sprzedawana razem z serami o niczym nie swiadczy: zwykle obok leza m.in. drozdze. Po wlosku sery to "formaggi", a mozzarella nalezy do grupy "latticini". Z napisami na produktach to bym uwazala. To, ze polski producent napisal "mozzarella" znaczy tylko tyle, ze w cenie swojego produktu umiescil takze slawe wloskiej mozzarelli. Mogl napisac ser xxxx, ale wtedy musialby obnizyc cene. Jesli na pizze kladzie sie cos zoltego z napisem "mozzarella", trudno stosowac zasady dotyczace mozzarelli. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirabelka Re: Ser na pizze IP: *.238.96.26.adsl.inetia.pl 30.10.04, 12:01 przypuszczam, ze chodzi o ten proces produkcyjny, który sprowadza sie do tzw. dojrzewania serow...czyli zatem zwykly bialy twarog tez nie powinien byc nazywany serem bialym tylko po prostu twarogiem? A co z serkami homogenizowanymi? Polskie slowo ser chyba ma chyba ciut inne znaczenie niz wloskie "formagi"...Hmmm... co do polozenia na polkach w sklepie to mialam raczej na mysli te lodowy przy ktorych stoi pani i ukroi tego i owego ile sie chce...tam tez lezy mozzarella - do kupienia na wage - to tez nie jest TA mozzarella? Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Ser na pizze 30.10.04, 12:22 Trudno mi powiedzec, co tam sprzedaja na wage. Jesli jest wyjmowana z zalewy, sa duze szanse, ze jest to mozzarella. Przypomnialo mi sie pytanie pewnego Anglika: "po co u Was w Polsce tyle serow, skoro wszystkie maja taki sam smak". My serow musimy sie po prostu uczyc, a nie oddawac wszystko w rece nieuczciwych producentow, ktorzy przywlaszczaja sobie nazwy w celu zarobienia pieniedzy. Pamietajcie o tym, ze byc moze niedlugo producenci zagraniczni zaczna podobnie postepowac z produktami polskimi / na razie ich jeszcze nie poznali /. Niech tylko oscypek i inne specjalnosci stana sie bardziej znane... A zgody na nazywanie twarogu serem tez nie bylo, jesli dobrze pamietam... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sz Re: Ser na pizze IP: 195.85.209.* 30.10.04, 15:41 w stolycy był ostatnio jakis festiwal sera Makłowicz z Kuroniem Jr. przed kamerami mówią TU NIE PRODUKUJE SIE ŻADNEGO SERA no niech pani kupi w warszawie bundz, mowi R.M. do redaktorki serów masa, nazwy ich kretyński typu DZIURDAMER smak ten sam żaden niby łagodny, ale bez smaku Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bazylka ależ ja jestem profanem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.10.04, 11:58 wystraszylibyście się, jakbyście zobaczyli moją pizzę (a linn to już chyba by zawału dostała ;-) grube ciasto z ziołami oliwa pasta pomidorowa farsz pieczarkowo-szynkowy plus oliwki albo inne cuda i skorupka z żółtego sera (broń boże nie z mozarelli) wiem, w tej sytuacji nie należy używać nazwy pizza tylko co to jest? (a płaskiej włoskiej pizzy z mozarellą w domu nie robię, bo i tak w porządnej pizzerii z piecem opalanym drewnem podadzą lepszą) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mirabelka Re: ależ ja jestem profanem IP: *.238.96.26.adsl.inetia.pl 30.10.04, 12:06 TO tak a'propos :) polityka.onet.pl/162,1195870,1,0,2475-2004-43,artykul.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lalok! polski ser żółty IP: 195.85.209.* 30.10.04, 14:03 na etykiecie stoi sera polskiego napisane barwnik: ........... konserowany ......... tym a tym zawsze ciekawiło mnie jak zachowują się te związki chemiczne w procesie ostrego ogrzewania przy wypieku np piccy Odpowiedz Link Zgłoś