istotka 06.11.04, 13:00 Czy zna ktoś przepis na bułeczki które się podaje w Szwecji rano w dzień świętej Łucji? Mam ochotę zrobić, a jakoś nigdzie nie mogę znaleźć. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marpiwoszwe Re: Bułeczki św. Łucji 06.11.04, 14:32 Przepis na 30 "lussekatter" 175 g masla 5 dl mleka 50 g drozdzy 2 dl cukru ½ lyzeczki soli 1 g szafranu 1½ dl maki pszennej mozna jeszcze dodac rodzynki (1dl) Rozpuscic margaryne i wlac mleko.Do miski pokrusyc drozdze.Jak plyn bedzie mial 37 stopni to wlac troche do miski.Wymieszac i dodac reszte plynu,sol,cukier,szafran, ewentualnie rodzynki.dodac tyle maki ile trzeba.Poloz na miske sciereczke i zostaw zeby uroslo przez 30 min.Po tym czasie wyrob ciasto. I podziel je jak chcesz(tak pisze w ksiazce!)Poloz te ciastka na blaszce na papierze do pieczenia i przykryj znowu sciereczka zeby rosly przez nastepne 30 min. Po pedzluj je rozbitym jajkiem. Piecz ciastka na srodku piekarnika w 225-250 stopniach przez 5-10 minut. Przepraszam za dziwny jezyk ale tlumaczylam ze szwedzkiej ksiazki kucharskiej. Sama z tej ksiazki nigdy nie robilam wiec co zlego to nie ja:) Odpowiedz Link Zgłoś