10.11.04, 22:38
Hi miałabym ogromną, gorącą prośbę. A mianowicie zna ktoś możę przepis na masę marcepanową, ale jakąś którą da się zrobić, bo mam przepis na jakąs masę, którą robi sie z jakiegoś syropu "do nitki". Nic z tego nie wiem. Czy ma ktoś jakiś inny przepis, który byłabym w stanie zrobić. Z góry bardzo dziękuje.
Obserwuj wątek
    • kragmel Re: Masa 10.11.04, 23:04
      nie ma napisane, co ma być w środku tego syropu? (strzelam, że cukier i woda)
      do nitki tzn że za łyżką będzie się ciągnąć nitka tego syropu, kiedy ową łyżkę
      zanurzysz i wyjmiesz.
      kilka dni temu był tu podawany przepis na marcepan. i jeszcze pomysł, żeby
      kupic batony marcepanowe (w lidlu chyba) i obrać z czekolady. wrzuć w
      wyszukiwarkę, zaraz wyskoczy ;)
    • Gość: wiedzma Re: Masa IP: *.3web.net 11.11.04, 00:29
      A nie mozesz po prostu kupic gotowej masy marcepanowej??

Znalazlam cos takiego :)

Ciasto z najdrobniej zmielonych słodkich migdałów, utartych z cukrem i
      ewentualnie małą ilością wody pomarańczowej. Służy do wyrobu wykwintnych
      tortów, mazurków, ciastek, barwionych owoców marcepanowych (do dekoracji
      tortów), do nadziewania czekoladek itp.

Marcepan klasyczny otrzymujemy z migdałów i cukru w proporcji 1:1. Jego jakość
      zależy od zawartości cukru w masie - im jest go więcej - tym marcepan jest
      gorszej jakości. Wilgotność marcepana powinna wynosić 6-12 %.

• Gość: wiedzma Re: Masa -ZNALAZLAM IP: *.3web.net 11.11.04, 00:32
      Marcepan:

Składniki:
      125g przesianego cukru pudru
      125g cukru
      250g mielonych migdałów
      1 łyżeczka soku cytrynowego
      aromat migdałowy
      2 białka

Wykonanie:
      Wymieszać cukier puder z cukrem i migdałami. Dodać sok cytrynowy, aromat
      migdałowy i tyle białka, by powstała miękka masa. Na lekko posypanej pudrem
      stolnicy zagniesć masę, a następnie owinać cieniutka folia plastikowa.
      • Gość: Cynamoon Re: Marcepany... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.11.04, 00:36
        Giezik cos pisal, ze sa jakies marcepanowe batony, z ktorych oblupuje sie skorke
        z czekolady ;-) i moznaje plastycznie formowac oraz wyrabiac z tego rozne masy...

Sama chyba widzialam je wczoraj w sklepie, Goplana albo Wawel robi, nie pamietam
        dokladnie.
        • Gość: wiedzma Re: Marcepany... IP: *.3web.net 11.11.04, 00:44
          Wiem, ze sa - jadlam :)

Ale jest specjalna masa marcepanowa - ktorej nie trzeba wyluskiwac z czekolady -
          z serii ozdobek do ciast.. Niestety nazwy nie pamietam... Jest zapakowana w
          pudelko i metaliczny woreczek. Sprawdzona :)
          • 19asia81 Re: Marcepany... 11.11.04, 20:16
            hi znam masę marcepanową gotową widziałam w sklepie. Jest z firmy schwartau, ale niestety problem w tym, że jest conajmniej droga biorąc pod uwagę to, e potrzebuje jej dośc dużo np. na taki przykładowy tort, albo na ciasteczka z marcepanem gdzie każde musi byc nim nadziane, więc wolałabym spróbować sobie jakiś własny w domku, który wyjdzie taniej i w dużej ilości :) Ale dziękuje za podpowiedzi o batonikach. Niestety nie widziłąam takich marcepanów z wymienionych firm. Widziałam z lindta co też jest strasznie drogie, aczkolwiek nie powem ciekawe jest obieranie z czekoladki takich marcepanków mmmmmmm....
            a co do podanego przepisu spróbuje może się uda :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka