Dodaj do ulubionych

Co zrobić z owoców pigwy??!!

17.11.04, 14:08
Czy ktoś z Państwa ma przepisy na nalewkę, dżem itp. z owoców pigwy to
bardzo proszę , mam całe duże pudło tegorocznych owoców pigwy i nie wiem co z
nimi zrobić. Pozdrawiam i dziękuję :))
Obserwuj wątek
    • very_martini Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 17.11.04, 15:07
      A ja właśnie miałam zakładać wątke z dramatycznym pytaniem, gdzie można zdobyć
      pigwę! Próbowałam w zeszłym roku, bez efektu, próbuję i na bazarkach, i w super
      ekstra delikatesach, i nic. Przepisu Ci nie podam, ale nalewkę to chyba tak
      klasycznie, co? Pigwa drobniutko pokrojona z podsmażona w cukrem jest genialnym
      dodatkiem do herbaty (dostaję co roku od znajomej zakonnicy, o przepis nie
      pytałam, ale myślę, że na patelni znajduje się toto baaaardzo krótko, bo pigwa
      nie traci koloru). A moja ulubiona postać to i tak plasterkiw herbatce - zamiast
      cytryny

16%VOL
      22%VAT

takie tam sobie forum homeopatia
      • jswm Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 17.11.04, 15:35
        pigwe wydrążyć, cieniutko pokroić, przesypać cukrem (kilo na kilo) zostawić
        około 1 tydz. aż puści sok. potem zalac spirytusem na 2 trzecie tego co było
        dolac 1/3 spirytusu - po miesiącu pyszna nalewka.
      • Gość: goldi Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.11.04, 20:06
        Wlasnie dzis kupilem pigwe w supermarkecie Albert w Alejach Jerozolimskich tam
        gdzie kiedys byla IKEA(7 zl sztuka)
    • jswm Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 17.11.04, 15:36
      a jak sie nie zaleje to pyszny syrop do herbaty :)
      • linn_linn Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 17.11.04, 15:49
        Wlosi robia cotagnate / nie tylko oni zreszta /.
        www.gennarino.org/cotognata.htm
        • Gość: jswm Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.04, 17:12
          nie znam włoskiego :( , może jakieś tłumaczenie ...?
          • linn_linn Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 18.11.04, 09:31
            Po angielsku:
            www.italianmade.com/recipes/recipe376.cfm
            • jswm Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 23.11.04, 10:14
              dzieki, z tym już sobie poradzę :)
              co roku obiecuję sobie, że zrobie coś jeszcze a zawsze kończy sie na pigwówce,
              którą uwielbiam
    • very_martini No dobra, ale SKĄD wziąć pigwę? 17.11.04, 15:56
      Hmmmmmmmmmmmmmm?

16%VOL
      22%VAT

takie tam sobie forum homeopatia
      • jswm Re: No dobra, ale SKĄD wziąć pigwę? 17.11.04, 18:10
        porozgłądaj sie po znajomych ogrodach :) , niektórzy nawet nie wiedzą co mają -
        sadzą pigwę lub pigwowca bo ładnie kwitną
    • slotna Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 17.11.04, 18:32
      No, mysmy mieli pigwowca dla ozdoby, a jak obrodzil to o matko;) Smazylam sobie
      owoce w cukrze (normalnie pokrojone w plasterki) i ziarlam maniacko do herbaty.
      Pycha;)
      • agnieszka71 Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 22.11.04, 14:51
        Serdeczne dzieki za przepisy, na pewno skorzystam bo szkoda pięke owoce
        zmarnować a rzeczywiście w tym roku obrodził pięknie. Pigwa została posadzona
        jako krzew odzobny (ochrona przed ciekawskim sąsiadem i jego kotami- tu kolce),
        faktycznie wielu ludzików ma pigwy jako krzewy przy płocie i nie korzystają z
        owoców wcale.W sprzedaży w ogóle nie widziałam.
    • qubraq Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 22.11.04, 17:41
      A co Ty masz: pigwę czy pigwowca?!
      Andrzej
      • agnieszka71 Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 23.11.04, 10:07
        Pigwa czy pigwowiec - nie wiem krzak posadził szwagier i w zasadzie jest jego
        własnością, co było napisane na karteczce informacyjnej to tylko on wie, w
        każdym razie obrodził w tym roku pięknie , owoce dojrzały i pięknie pachną.
        • qubraq Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 23.11.04, 18:23
          agnieszka71 napisała:

> Pigwa czy pigwowiec - nie wiem krzak posadził szwagier i w zasadzie jest jego
          > własnością, co było napisane na karteczce informacyjnej to tylko on wie, w
          > każdym razie obrodził w tym roku pięknie , owoce dojrzały i pięknie pachną.

Przepraszam, że zapytałem; Tobie i tak pewnie jest wszystko jedno czy to jest
          pigwa czy pigwowiec a Ci którym warto podpowiadać sami juz dawno znaja różnicę.
          Jeszcze raz -wybacz.
          Andrzej
          • agnieszka71 Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 24.11.04, 12:28
            Posiadam pigwowca japońskiego, dla innych którym się mylą nazwy aby warto mi
            było podpowiadać podaję stosowne wyjaśnienia:

Pigwowiec - Niski, szeroko rozłożysty, ciernisty krzew, wysokości do 1 m.
            Kwitnie w marcu do kwietnia. Kwiaty duże, średnicy do 3 cm, ceglastoczerwone.
            Owoce również dekoracyjne, żółte liście skórzaste, błyszczące, intensywnie
            zielone. Wspaniały krzew na niskie żywopłoty, zbocza, do nasadzeń grupowych,
            ale także do sadzenia pojedynczo. Krzew o niezbyt dużych wymaganiach, znosi
            pełne nasłonecznienie oraz półcień.

Pigwa cydonia, krzew a. drzewko z rodziny różowatych o dużych kwiatach i
            owocach gruszkowatych, owłosionych, o miłej woni (niejadalnych na surowo,
            używanych na konfitury, kompoty), pochodzące z Azji Środk.; (owoc po ang.
            quince; fr. coing; ros. ajwà; nm. Quitte).
            Etym. - st.g.nm. figa z łac. ficus 'figa'.

Pigwowiec często bywa mylony z pigwą, ale to tylko podobieństwo nazw. Wystarczy
            przyjrzeć się obu roślinom, by już nigdy ich ze sobą nie pomieszać. Pigwa jest
            drzewem o białych kwiatach, podobnych do jabłoni, a pigwiwiec raczej niskim
            krzewem ozdobnym, kwitnącym w płomiennych barwach. Dzięki dekoracyjnym kwiatom
            i liściom jest jednym z najpopularniejszych krzewów zarówno w ogrodach, jak w
            parkach. Krzewy wyrastają do 1-1,5 m, są rozłożyste. Ich długie, pokryte
            cierniami pędy dobrze pokrywają ziemię, uniemożliwiają wzrost chwastów. Kwiaty
            pojawiają w się kwietniu lub maju. Nie tylko ich uroda powoduje, że pigwowce są
            tak chętnie sadzone. Od września do października pojawiają się owoce - nie zbyt
            duże, silnie pachnące i twarde, złote "jabuszka". Wprawdzie nie nadają się do
            jedzenia na surowo, ale ich przetwory, np. dżemy, zawierają dużo witaminy C
            oraz garbniki i związki mineralne.

Serdecznie wszystkich pozdrawiam i życze udanych nalewek. No to siup na
            zdrowie ;)) ;))
            • jswm Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! 24.11.04, 12:51
              no to siup :)))
    • Gość: GP Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! IP: *.crowley.pl 22.11.04, 18:24
      Ja zasypuję cukrem i po paru dniach jak puszczą sok wekuję.Potem pyszna do
      herbatki.
      Niestety w tym roku u mnie owoce pigwowca w większości nie dojrzały i nie wiem
      co z nich mogę zrobic,bo nie wydziela się ten wspaniały aromat.
    • allexamina Pytanie do wszystkich: 22.11.04, 20:01
      Nie dodajecie cytryny do pigwy (i pigwowca)?

Kiedykolwiek zapomne dodac to mi bardzo ciemnieje - i to szybko. Bez wzgledu na
      przepis, moze byc nalewka albo konfitury. Jeszcze zanim dodam do przepisu to
      juz ciemnieja. Nawet jak robie pigwe w syropie z czerwonego wina to musze
      przedtem pokropic cytryna (pomimo ze pozniej dodaje do kwaskowatego wina). Wiec
      nie wiem jak sobie radzicie...
      • jo.hanna wieprzowina lub baranina z pigwa 22.11.04, 23:24
        mam jeszcze jeden przepis z pigwa w roli glownej, ktory czeka na zrobienie:
        1 kg pigwy
        sos z 1/2 cytryny
        3 lyzki oliwy
        1 kg wieprzowiny (lub baraniny), pokrojonej w kostke jak na gulasz
        1 cebula, pokrojone w kostke
        150 ml czerwonego wina
        otarta skorka z 1/2 pomaranczy
        2,5 cm kory cynamonowej
        sol, pieprz
        ok 1 lyzeczki miodu (ilosc miodu zalezy od smaku owocow)
        2 lyzki posiekanej natki
        Pigwy obrac, wydrazyc i pokroic w plastry. Natychmiast zanuzyc pokrojony owoc w
        wodzie wymieszanej z sokiem cytrynowym. Na podgrzanej oliwie zrumienic
        wieprzowine. Wyjac mieso i na patelnie wrzucic cebule. Smazyc, mieszajac az
        cebula zmieknie, ale nie nabierze koloru. Do cebuli dodac podsmazone wczesniej
        mieso i wlac wino i wode (mieso ma byc przykryte plynem). Dodac cynamon, skorke
        pomaranczowa, osolic i opieprzyc. Doprowadzic do wrzenia, zmniejszyc temperature
        i dusic mieso pod przykryciem przez ok 1 godz. Gdy mieso bedzie miekkie, wyjac
        cynamon, dodac miod i plastry pigwy. Gotowac pod przykryciem ok 30 min az
        zmiekna owoce. Jesli trzeba mozna dodac troche wody. Podawac posypane natka.
      • jswm Re: Pytanie do wszystkich: 23.11.04, 10:22
        u mnie nie ciemnieje, tak szybko puszcza sok, że nie zdąży.
        nigdy nie dodaję cytryny natomiast na nalewkę zostawiam kilka pestek (podobno
        tak się robi właśnie dla koloru)
        • allexamina Re: Pytanie do wszystkich: 23.11.04, 18:39
          > natomiast na nalewkę zostawiam kilka pestek (podobno
          > tak się robi właśnie dla koloru)

Acha! Sprobuje - dzieki!
    • Gość: Agnieszka71 Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! IP: 80.51.222.* 26.11.04, 08:59
      Pigwowcówka

Samo Zdrowie
      Przygotowanie: 9 tygodni. Składniki: 500 g owoców pigwowca - 1 l spirytusu 60% -
      300 g cukru.

Wykonanie:

1. Owoce pigwowca pokrój na kawałki, usuń gniazda nasienne i zalej spirytusem;
      odstaw na 5 tygodni i od czasu do czasu zamieszaj.

2. Zlej wytrawną nalewkę a owoce zasyp cukrem i odstaw na 4 tygodnie.

3. Zlej słodką nalewkę i połącz ją z powstałą wcześniej nalewką wytrawną w
      odpowiadających ci proporcjach smakowych.

Może i ta będzie dobra

• Gość: Doris Re: Co zrobić z owoców pigwy??!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.04, 10:39
      Pigwowiec jest bardziej aromatyczny od pigwy i ma mniejsze owoce. Bardzo dobra
      nalewka, pycha!!!!!! Najpierw zalać spirytusem, po jakimś czasie odlać
      spyrytus, owoce zasypać cukrem, znowu trochę czasu... połączyć syrop ze
      spirytusem ........ Pycha im starsz tym lepsza!!!!!!! Podobno bardzo dobre z
      pigwy są konfitury i galaretka mam przepis w domu ale jeszcze nie robiłam.
      Pozdrawiam!!!!!!!!!
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka