Dodaj do ulubionych

aerobic w kuchni

IP: *.kabel.telenet.be 20.11.04, 19:44
dzisiaj zagniatalam ciasto makaronowe z twardej (Linn, czy dobrze
napisalam?:-)) czyli semoliny, maki. Boze, toc to zmora. Reczne robienie
chleba to przy tym drobiazg. No i walkowanie...pewnie jutro nie bede mogla
ruszyc reka.... Za to rezultaty przeszly moje wyobrazania. Rzeczywiscie,
recznie robione tagliatelle to najwspanialsza potrawa!
Obserwuj wątek
    • linn_linn Re: aerobic w kuchni 21.11.04, 09:32
      Tak. Jesli chcesz robic czesciej, warto kupic maszynke do walkowania makaronu /
      nawet taka bez napedu elektrycznego /.
    • Gość: giezik Re: aerobic w kuchni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.11.04, 09:54
      ja robilem z naszej zwyklej szymanowskiej. jak przykazano 10 razy skaldalem kazdy plat (to bylo na lasagne). No i wtedy pozadalem bardzo tej maszynki
      • linn_linn Re: makaron domowy 21.11.04, 10:05
        To skladanie jest bardzo wazne. Korzystajac z maszynki tez sie tak robi.
        To na zachete:
        www.gennarino.org/tagliatelle.htm
        www.gennarino.org/pettola.htm / wystarczy zlozyc 2-3 razy /
        www.gennarino.org/ravioli.htm
        www.gennarino.org/piegatorte.htm
        • Gość: jo.hanna Re: makaron domowy IP: *.kabel.telenet.be 21.11.04, 12:21
          tez mi sie tej maszynki raptem zachcialo. Chociaz niektorzy (J. Olivier i M.
          Hazan) mowia, ze z maszynki ciasto jest za sliskie. Lepsze jest spod walka bo
          sosy do tego lepiej przylegaja. Ale chyba odrzaluje pieniedzy na kilka koni
          mechanicznych jakiegos mocnego miksera typu KitchenAid do wyrabiania ciasta
          makaronowego. Robienie chleba to przy tym pestka:-) O dziwo, dzisiaj nie opdaja
          mi rece, najwyrazniej jest wprawiona....
          • linn_linn Re: makaron domowy 21.11.04, 13:37
            Trzeba posypywac platy, wsuwane do maszynki, maka. Nie pamietam, czy mozna to
            zaobserwowac u Giancarlo na Tele 5.
            • linn_linn Re: makaron domowy 21.11.04, 13:38
              No i trzeba tez zmieniac numery szczelinek: najpierw uzyc szerszej, potem
              wezszej i dopiero na koncu tej wlasciwej, decydujacej o grubosci makaronu.
              • brunosch Re: makaron domowy 22.11.04, 12:51
                a nie można użyć maglownicy elektrycznej?
                w ostateczności - wyżymaczki od frani?
                ;)
        • Gość: szadoka Re: makaron domowy IP: 212.160.172.* 22.11.04, 12:22
          dlaczego takie wazne??? nigdy nie skladam... czy mozesz jakos uzasadnic to
          skladanie bardzo prosze? i gdzie mozna kupic semoline? ja makaron robie ze
          zwyklej maki za to z duza iloscia jajek. Fakt ze wywalkowanie tego potem to
          mordega ale kluseczki sa pyszne.
          • linn_linn Re: makaron domowy 22.11.04, 13:26
            Wloskie maki sa w Bomi. Co do skladania, mysle, ze dziala to dobrze na gluten.
            • giezik Re: makaron domowy 22.11.04, 13:32
              juz w trakcie robienia czuć ze ma inną konsystencję - coraz delikatniejszą
            • Gość: szadoka Re: makaron domowy IP: 212.160.172.* 22.11.04, 14:13
              dziekuje, musze sporobowac :)
              • Gość: jo.hanna nie wiem jak z tym skladaniem IP: *.kabel.telenet.be 22.11.04, 16:03
                bo wyczytalam, ze makaron sklada sie jeno do maszyny. Przy recznym walkowaniu
                ciasto sie rozwalkowywuje i potem rozciaga....W sprawie maki: podobno
                twarda+woda to do robienia z maszyny, zwykla maka+jajka (ok 10 dag maki na jedno
                jajko, im wiecej maki na jajko tym makaron smaczniejszy) na makarony spod
                walka..I tyle z lektury podrecznikow
                • linn_linn Re: nie wiem jak z tym skladaniem 22.11.04, 16:53
                  Niestety nie jest to tak proste: sa rozne kompozycje. Rozne maki, z jajkiem,
                  bez, na bialkach, z winem... Rodzaj makaronu zalzy od tego, do czego ma byc
                  uzyty, kto go robi itp. Ja po 15 latach pobytu we Wloszech ciagle odkrywam cos
                  nowego. Np. dzisiaj makaron z maki m.in. kukurydzianej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka