Dodaj do ulubionych

sałatka śledziowa

26.11.04, 13:42
Prosze o przepis na prostą i smaczną sałatkę sledziową. Uwielbiam śledzie :)
Obserwuj wątek
    • Gość: Hanna Re: sałatka śledziowa IP: 64.213.237.* 26.11.04, 14:24
      To moje ulubiona salatka. Najlepsza na grugi dzien, ale nie dluzej ze wzgledu
      na celule. Otoz gotuje ziemniaki w mundurkach, studze, obieram ze skorki i
      kroja na mala 1/2cm-1cm kostke. W miedzy czsie, jak sie gotuja ziemniaki,gotuje
      na twardo jajka, potem je tez kroje w kostke. To samo z ogorkami kiszonymi,
      celula( moze byc zielona),jablkiem winnym. Teraz wszystko sie miesza, pieprzy
      do smaku,sool-bedzie od sledzia. Do salatki nie trzeba go moczyc
      dlugo.Oczywiscie majonez-i salatka gotowa. Osobiscie lubie zimna z lodowki.

proporcje- 4 srednie ziemniaki, 3 jajka, 2-3 ogorki srednie, 1 jablko,
      sredniej wielkosci cebula.

Z sledzi robie tez inna salatke, moze Cie zainteresuje.
      kroje platy sldziowe na 2-3cm kawalki, zalewam mieszanka: drobno pokrojony
      ogorek kiszony, celuba i jablko i gesta smietana. Pieprz do smaku. Lekko
      wymieszac z sledziami. Potrzymnac w lodowce conajmnej z godzine. Podawac z
      ziemniakami puree lub w mundurkach. Pyszne obiad, albo z chlebem-kolacja.
      • siostraheli hekele 26.11.04, 17:47
        Tradycyjna slaska potrawa, podawalam to juz pare razy, ale jeszcze raz:
        3 sledzie solone(6filetow), 2 jaja na twardo, 2 ogorki kiszone, 1 cebula.
        Posiekac bardzo drobniutko, zmieszac z oliwa, musztarda i grubo mielonym
        pieprzem. To raczej ma konsystencje tapenady niz salatki. polecam.
    • hooda Re: sałatka śledziowa 26.11.04, 18:12
      Ja podam moją ulubioną sałatkę z buraczkami.
      4 duże filety w oleju
      4 ziemniaki ugotowane w mundurkach
      1 ugotowany buraczek
      4 gotowane jajka
      puszka kukurydzy
      mała śmietana
      4 łyżki oliwy
      3 łyżki musztardy
      ziemniaki i buraki obrać, pokroić w kostkę, sledzie też:- ) Oddzielić zółtka
      od białek, białka pokroić i dodać do sałatki, wsypać kukurydzę.
      Utrzeć zółtka z oliwą, dodać smietanę i musztardę. Takim sosem polać sałatkę,
      wymieszać i schłodzić.
      Jest pyszna!!!
      • uri_ja Forszmak 26.11.04, 20:30
        4 fileciki (najlepiej takie z beczki) bardzo, bardzodrono posiekać. to samo z
        jedną sporą cebulą. cebulę wziąć popieprzyć posolić i trochę uwaga POSŁODZIC i
        odstawić na chwil kilka (az puści trochę soku). w tym czasie oskórować 2-3
        kromki chleba, miąsz rozdrobnić i skropić odrobiną octu(koniecznie winnego
        białego albo z jabłek). wymieszać i podawać na kromkach chlebka z masłem z
        plasterkiem cytryny. no sałatka to nie jest, ale jak lubisz śledzie :)
    • amused.to.death Re: sałatka śledziowa 26.11.04, 20:52
      A moja ulubiona to:
      śledzie
      jajka na twardo
      ziemniaki ugotowane
      czerwona fasola z puszki
      sól, pieprz, majonez

proporcje dowolne - zależy czego ile mam:)
      pyszna, nalepsza na drugi dzień.
    • Gość: mw Re: sałatka śledziowa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.06.13, 21:50
      matjasy, kroimy w dzwonka, ( wiadomo wymoczone itd), twarde jabłko w kostkę, ogórka konserwowego w kostkę, czerwoną cebule w piórka; plus sos: śmietana ( jogurt, kiedyś nawet z majonezem kieleckim zrobiłam) + musztarda francuska w równych proporcjach; smacznego!
    • loola_kr Re: sałatka śledziowa 04.06.13, 08:33
      ja lubię na ostro:
      Sałatka śledziowa
      - 2 opakowania śledzi w oleju
      - puszka zielonego groszku
      - słoik ogórków konserwowych z chilli
      - 1 duża cebula
      - majonez kielecki

1. Cebulę pokroić w paski, sparzyć, śledzie pokroić na spore kawałki. Ogórki pokroić w kostkę.
      2. Na spód salaterki ułożyć połowę cebuli, na nią warstwę śledzi. Na śledzie ułożyć ogórki, potem znowu cebule i śledzie.
      3.Na wierzch dać gruba warstwę majonezu kieleckiego, na niego wysypać groszek.
    • mhr2 Re: sałatka śledziowa 04.06.13, 09:14
      tutaj prosta i bardzo smaczna;
      sledzie pokroic w dzwonki(ok.2X2), dodac cebule porojona w piorka i ogorek malosolny(kiszony, korniszon to zalezy od pory roku) w pol ksiezyce, troche pieprzu mielonego, zalac olejem, wymieszac i do lodowki(dam gwaranje na 3dni):)
      • Gość: miki202 Re: sałatka śledziowa IP: *.dynamic.chello.pl 02.07.13, 11:38
        Śledź, ziemniaki w mundurkach, cebula, dużo koperku, pieprz,majonez. Schłodzić.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka