giezik 29.11.04, 20:15 nabyłem, wlasciwie chlebek, no - chlebeczek. Smaczny bardzo Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Hanna Re: chleb z orkiszu IP: 64.213.237.* 29.11.04, 21:21 Dlugo zyje, ale prosze, powiedz, co to ten orkisz!!? Odpowiedz Link Zgłoś
hela1 Re: chleb z orkiszu 29.11.04, 22:20 Wlasnie, ja tez, prosze mnie oswiecic! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Dorota Re: chleb z orkiszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 00:00 Orkisz to zdaje się tradycyjna mąka pszenna. Jej przewaga nad zwykłą mąka pszenną polega na tym, że ma znacznie mniej glutenu. A to jest lepsze dla uczulonych na gluten, np. dla mojej córeczki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: chleb z orkiszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 06:42 jak pisze dorota - rodzaj pszenicy. Nie wiem jak z glutenem smakowo - dość delikatna, zwlaszcza ze w tym chlebku pełne ziarenka były Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: chleb z orkiszu 30.11.04, 09:37 Makaron jest wspanialy. Chleba jeszcze nie jadlam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phill Gieziku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 09:45 a gdzie kupiles? :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik w Warszawie 30.11.04, 12:57 w spozywczym na Saskiej Kepie - producent: Piekarnia "na barskiej" =- ale na etykiecie zero info o tym, skad są. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ph dzieki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 13:59 ehh... saska kepa, mialem nadzieje, ze gdzies blizej :) Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: dzieki! 30.11.04, 14:19 ten sklep jest akurat dosc mizernie zaopatrzony, takze pewnie bywa i winnych miejscach. To takie malutkie paczuszki - z 6moze 8 kromek - nie liczylem :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ph Re: dzieki! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 15:13 moze za malo uwagi poswiecam chlebom w sklepie :) w takim razie bede szukal gdzies na mokotowie Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sanders1 Re: w Warszawie IP: *.lot.pl / *.lot.pl 02.12.04, 07:53 piekarnia na Barskiej znajduje się jak nazwa wskazuje na ulicy Barskiej - na Ochocie, opodal Hali Kopińskiej. Obok jest też bardzo dobra pizzeria- też "na Barskiej", kiedys "UFO". Odpowiedz Link Zgłoś
skorzonera Re: chleb z orkiszu 30.11.04, 09:46 kupuje od dawna make razowa orkiszowa i pieke z niej chleb. Nie tylko smaczny ale co wazniejsze zawsze sie udaje!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jottka orkisz 30.11.04, 13:24 to jedna z najstarszych odmian pszenicy obok takiej np. płaskurki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: orkisz IP: *.bb.online.no 30.11.04, 22:46 czy jakis filologicznie nawiedzony duch wie moze, czy to sie po germansku nazywa "spelt" moze? Odpowiedz Link Zgłoś
jottka Re: orkisz 30.11.04, 23:28 pszenica orkisz (triticum spelta) - spelt po ang, Spelz, Spelt, Dinkel, Schwabenkorn po niem niedawno wyszło nowe wydanie słownika roślin użytkowych:) Odpowiedz Link Zgłoś
qubraq Re: chleb z orkiszu 01.12.04, 18:47 Ostatnio zaprzyjaźniłem się z Firmą ARNIE Panów Niewiadomskich a Warszawy więc zapytam o ten orkisz może oni też z niego coś robią, to zamelduję na forum! Andrzej Odpowiedz Link Zgłoś
7777777s Re: chleb z orkiszu 01.12.04, 19:45 mąka orkiszowa i wypieki z niej jest dostępna w sklepach ze zdrową żywnością, niestety jest droga, ostatnio widziałam coś po 7zł za kg (w Krakowie, w Warszawie może kosztować drugie tyle). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: chleb z orkiszu IP: *.bb.online.no 01.12.04, 21:48 Kupuje bardzo czesto chleb z takiej maki, jest wysmienity w smaku. MOzna z niej piec chleby, dodawac do nalesnikow, gofrow i innych racuchow. Smak bardzo dobry. Odpowiedz Link Zgłoś
mirabbelka Re: chleb z orkiszu 01.12.04, 22:45 racja, w Wwie tez do dostania w sklepach ze zdrowa zywnoscia, ostatnio placilam ok. 9 zl za kg. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gocha Re: chleb z orkiszu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.12.04, 21:10 chlebek orkiszowy jest pyszny. Ja kupuje w Poznaniu w piekarni i za pół małego chlebka płacę 2 zł. Pozdrawiam Gocha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: chleb z orkiszu IP: *.chello.pl 03.12.04, 08:10 Widziałam taki chlebek w piekarni na ul. Polnej /Wwa?. Niewielki, krojony, kosztował 2-3 zł, o ile pamiętam. Odpowiedz Link Zgłoś