Dodaj do ulubionych

polędwica wołowa-solić przed smażeniem czy nie??!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 10:47
Słuchajcie, ja juz zgłupiałam!. Mama mizawszemówiła żeby nie solić; w sobotę
oglądałam program Schellera, który z kolei stwierdził, że trzeba solić, bo w
ten sposób sól lepiej wnika w mięso niż gdyby je posolić już na sam koniec.
tEraz właśnie oglądam Makłowicza i on mówi, żeby absolutnie nie solić, bo
stwardnieje...
Doświadczeni kucharze domowi- proszę się wypowiedziec!
Obserwuj wątek
    • magda20044 Re: polędwica wołowa-solić przed smażeniem czy ni 30.11.04, 10:48
      Ja od zawsze słyszę żeby nie solić przed smażeniem tylko dopiero na sam koniec
      bo będzie twarde. Wolę nie ryzykować i solę na koniec. Szczerze mówiąć pierwszy
      raz słyszę żeby solić wcześniej.
    • poughkeepsie nie sól! 30.11.04, 10:55
      Scheller pewnie i ma rację, że lepiej wnika w mięso, ale powoduje to
      twardnienie :) Byłam świadkiem jak koleżanka gotując przy mnie gulasz wołowy
      posoliła go zaraz na początku - a mówiłam, nie sól ;-) - i biedaczek
      skamieniła, po 1.5 godziny gotowania w rosole nie chciał zmieknąc. To stara i
      sprawdzona prawda, wołowinę soli się na końcu.
    • Gość: ela.tu-i-tam NIE solić przed smażeniem polędwicy wołowej ! IP: *.w83-114.abo.wanadoo.fr 30.11.04, 11:18
      NIE, NIE, NIE - absolutnie nie solić przed smażeniem.
      Troche popieprzyc, jesli sie lubi.

Smażona poledwica jest pyszna gdy czerwona (albo przynajmniej rożowa).

Gdy sie soli to mięso traci krew ktora w nim jest (ten sos), i twardnieje.
      • gourmet48 Re: NIE solić przed smażeniem polędwicy wołowej ! 30.11.04, 11:27
        chyba wogole powinno sie przyprawiac pod koniec gotowania lub smazenia, tak
        przynajmniej robia wszyscy "znani i uznani" kucharze swiata
    • Gość: Gal Re: polędwica wołowa-solić przed smażeniem czy ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 11:33
      Wolowine solic zawsze po usmazeniu i odstawic befsztyk na minute - sol
      troche "wsiaknie" a i w czasie krojenia na talerzu mieso nie bedzie tak cieknac.
      • monia_77 Re: polędwica wołowa-solić przed smażeniem czy ni 30.11.04, 11:35
        Podobnie rzecz sie ma z watrobkami ;-))
    • Gość: ola Re: polędwica wołowa-solić przed smażeniem czy ni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 30.11.04, 12:27
      dzięki za odpowiedzi, zastosuje rad żeby nie solić.
      tylko dlaczego ten przeklęty Kurt mówi żeby solić?!
      • Gość: jacek1f Re: polędwica wołowa-solić przed smażeniem czy ni IP: 81.210.22.* 30.11.04, 12:30
        Ja tez zdebialem, jak to widzialem. Ale on tak jakos tam mruczal pod wasem...
        Nie sole, nie solilem i nie bede solil - przed. I juz. Jesli w marynacie chce
        uzyskac slonosc wczesniej, to skrapiam sosem sojowym.
        • brunosch Re: polędwica wołowa-solić przed smażeniem czy ni 30.11.04, 13:10
          - Kurt może się zna na gotowaniu, ale z polszczyzną może mieć niejakie
          kłopoty ;)
          - W dodatku, jak mu przeszkadzała jaka dioda, czy inna kretynka, to z prostej
          przekory i wrodzonej złośliwości mógł tak powiedzieć
          - Jak za wszelką cenę chce się być "kontrowersyjnym" to się głupoty pieprzy (i
          soli polędwicę)
    • giezik ja wiem... 30.11.04, 12:59
      to jest taka metoda, zeby ludzie do kanjpy przyszli. Bo zrobia poledwice posoloną, wyjdzie im zelówa no i uznają, ze są debilami kulinarnymi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka