Dodaj do ulubionych

sos waniliowy

02.12.04, 09:41
Hi! Mam dużo przepisów gdzie wystepuje sos waniliowy i wszędzie podają, żeby kupić sos waniliowy w proszku i go przygotwać. Niestety u mnie czegoś takiego nie ma jak sos waniliowy w proszku. Czy ktoś zna przepis na sos waniliowy, ale nie używając laski wanilii, bo u mnie za taką przyjemność płaci się ponad 8 zł za jedną co przekracza budżet jaki przeznaczam na potrawę. Z góry bardzo dziękuje :)
Obserwuj wątek
    • stagnes Re: sos waniliowy 02.12.04, 10:38
      Podaję przepis wyszukany tu na forum lub znaleziony w internecie (nie pamiętam
      dokładnie:):

zagotować 2 szklanki mleka z 2 opakowaniami cukru waniliowego (ja rowniez nie
      mialam laski waniliowej i dalam cukry-tez wyszlo dobre:)
      4 zoltka ubic na parze z 1/4 szklanki cukru (az masa stanie sia jasna i
      puszysta)
      1 lyzke maki ziemniaczanej rozrobic z 2 lyzkami zimnego mleka.
      Gdy mleko sie zagotuje wlac rozrobiona make, chwile pomieszac i wlac jajka.
      Zagotowac energicznie mieszajac. Powinna wyjsc konsystencja sosiku. Pychotka!

Acha, gdy dodasz do mleka nie 1 a 2 lyzki maki ziemniaczanej-wyjdzie ci budyn:)
      I to sto razy lepszy niz kupiony w sklepie! Latwo kombinowac na rozne
      sposoby:dodac czekolade/kakao-wyjdzie sos/budyn czekoladowy. Mozna zmiksowac z
      owocami-wyjdzie na owocowo:)

Polecam!
      • Gość: zainteresowana Re: sos waniliowy IP: 213.17.230.* 02.12.04, 11:13
        Cukier waniliowy (wanilinowy) można zastąpić zapewne laską wanilii, podczas
        przypływu gotówki, ale mnie interesuje tutaj ilość mąki ziemniaczanej. Ta łyżka
        ma być płaska, czy z górką. Wiadomo jak się zachowuje mąka ziemniaczana. Można
        na łyżkę załadować niezłą ilość:)
    • 19asia81 Re: sos waniliowy 02.12.04, 12:03
      hmmm dziękuje za propozycje tylko mam pytanko. Czy te jajka mi sie nie zwaza jak je wleje do tego mleka i jeszcze mam je zagotowac? A to musi byc ziemniaczana?
      • Gość: Izunia6 Re: sos waniliowy - trochę prościej IP: *.k.mcnet.pl 02.12.04, 12:10
        ukręcic kogiel z dwóch - trzech żółtek z kopiastą łyżką cukru na każde. Dodać
        łyżeczkę wanilii (ja jednak wolę prawdziwą wanilię w proszku kamisa - nie
        kosztuje az 8 zł, a starcza na pare sosów) i pół łyżki mąki. Jednocześnie
        zagotować szklankę mleka. Połączyć i doprowadzic do wrzenia ciągle mieszając, bo
        gęstnieje i mogą zrobic się kluchy. Gotowe. Do tego ugotowane gruszki i wiśnie z
        konfitury mmmm. Chyba zrobię w niedzielę.
    • stagnes Re: sos waniliowy 02.12.04, 14:49
      Jezeli chodzi o make ziemniaczana to oczywiscie plaska lyzka:) Gdy da sie
      wiecej wyjdzie budyn, w najgorszym wypadku jedna wielka, twarda klucha:)))))

Jajka maja byc ubite na parze z cukrem. Na ogol ja robie w ten sposob, ze
      wrzucam zoltka do nierdzewnej miseczki, a miseczke wkladam do garnka z wrzaca
      woda, ktora caly czas na wolnym ogniu sie "buzuje". Po kilku minutach ubijania
      (trzepaczka-ja mam taka sprezynke na drewnianym kijku:) robi sie piekna gladka
      masa.
      Po wlaniu do mleka nigdy nic mi sie nie zwazylo, podgrzewam go tylko chwile-
      wczesniej wlewa sie make i ona ma chwile sie podgotowac aby za surowo nie bylo.
      Na koncu daje jajka i trzymam na malutkim ogniu doslownie minutke.
      To nie moze sie nie udac:)

pozdrowka
      • stagnes Re: sos waniliowy 02.12.04, 14:51
        acha...najlepsza jest maka ziemniaczana (w koncu budynie robi sie na bazie maki
        wlasnie ziemniaczanej). Mysle, ze zwyklej maki trzeba by dac wiecej aby sosik
        zgestnial, ziemniaczana daja taka fajna, jednolita konsystencje:)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka