Gość: ciekawy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 17:49 Do jakiego rodzaju grzybów należą? Czy występują w Polsce? Wjakim środowisku? Jak je się przyżądza? Czy rzeczywiście są takie smaczne? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: jo.hanna Re: trufle. IP: *.kabel.telenet.be 13.12.04, 18:23 wydaje mi sie, trufle zyja w dwoch krajach: Francji i Wloszech. I jak na razie proby komercyjnej ich produkcji--typu hodowla pieczarek--spelzly na niczym. Poniewaz zyja pod ziemia umiejetnosc ich zdobywania jest domena swin i specjalnie wytrenowanych psow. Z wygladu przypominaja twarde purchawki. No i smak jest nie do pobicia....a wlasciwie zapach....Odrobina trufli starta na makaron lub wkrojona w omlet to chyba najwspanialsza rzecz. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: trufle. IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 13.12.04, 18:33 Ich ceny sa tez odpowiednio wysokie- $3000 za 1 funt/ok. pol kg/ bialych czyli wloskich , oraz $1500 za czarne czyli francuskie. Ostatnio przeczytalam, ze pokazaly sie tez /nowosc!/w Oregonie/USA/ i te sprzedaja sie lokalnie po $300/sa czarne/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cat-lover Re: olej truflowy IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 13.12.04, 18:35 najtansza wersja do sproboawania, a wlasciwie powachania jak pachna i jaki maja smak jest olej nasaczony bialymi lub czarnymi truflami. Nie jest tani, ale na pewno kosztuje duuuuuzo mniej niz caly grzyb. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: olej truflowy IP: *.kabel.telenet.be 13.12.04, 21:31 polecam bo mimo wysokiej ceny nadal tanszy niz grzyb. No i malutka buteleczka wystarcza na baaaardzo dlugo Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: olej truflowy IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 21:39 A do czego używać? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: olej truflowy IP: *.kabel.telenet.be 13.12.04, 22:02 skropic nim: fettucine alfredo jakikolwiek makaron podany z oliwa i parmezanem omlet panierowana piersc kurczaka, indyka bitki cielece Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ciekawy Re: trufle. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.12.04, 18:37 Wiedziałem tylko jak je sie szuka. Kiedyś mój kolega z pracy jeźdił na grzyby z b. grubą koleżanką. Wypominałem mu, że nie zabiera jej bezinteresownie, tylko ona mu wystawia trufle. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: trufle vs. trufle 13.12.04, 22:01 A ja juz myslalam ze ten watek jest o truflach czekoladowych, bo to bardzo popularne na Boze Narodzenie tu we Francji ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna Re: trufle vs. trufle IP: *.kabel.telenet.be 13.12.04, 22:03 u nas tez. Szczegolnie te z przyprawa piernikowa. Niebo w gebie Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: trufle vs. trufle 13.12.04, 22:05 Wlasnie dzisiaj pakowalam 12 pudelek czekoladowych trufli/francuskich wlasnie/ jako prezenty swiateczne dla nauczycieli i wspolparcownikow meza....ufff! Ale jedno pudelko otworzylam, nie moglam przeciez wszystkiego wydac-cudo!-zemdlilo mnie przy bodajze siodmym.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J.P. Zmarnowana królowa trufli IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.12.04, 22:21 wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosci/1,60935,2443106.html Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Zmarnowana królowa trufli 14.12.04, 10:50 No wlasnie... Tak to jest jak ktos sie nie zna na truflach... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyczna Re: trufle. IP: 213.17.230.* 14.12.04, 10:05 Trufli nie jadłam. Kupiłam natomiast oliwę truflową. Po otwarciu butelki obwąchałam z rodziną dochodząc do zbiorowego wniosku, że zapach jest koszmarny. Pewnie trzeba się do niego przyzwyczaić, a potem dopiero polubić. Zapach faktycznie niepowtarzalny, z którym się nigdzie nie zetknęłam, ale... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: trufle. IP: *.acn.waw.pl 14.12.04, 10:13 www.truffel.com/ www.truffel.com/pages/ric1.htm www.albain.com/fiera/itp Odpowiedz Link Zgłoś
marghot Re: trufle. 14.12.04, 10:14 w Polsce występują, owszem ale jedynie w formie słoikowanej lub puszkowanej ;)) widziałam też próżniowo pakowane. Czy są smaczne? Mi bardzo odpowiada smak trufli podanych z makaronem i posypanych parmezanem. Całość podlana czerwonym winem np. pinotage. Ale smak, to oczywiście rzecz osobnicza. Odpowiedz Link Zgłoś
marghot ja Was 14.12.04, 10:59 pozabijam kiedyś!!!! ;))) znów mi smaka narobiliście. A do 17 kibluję w firmie więc szans na normalne jedzenie nei mam do 18 :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: trufle. IP: 212.160.172.* 14.12.04, 14:55 to ja jakas prosta kobieta jestem, ostatnio we wloskiej restauracji zaserowano mi makaron z sosem grzybianym i milo to byc o smaku trufli. Smakowalo jak makaron z sosem grzybowym ze zwyklych lesnych grzybow, zadnych innych smakow tam nie wyczulam chociaz bardzo sie staralam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szadoka Re: a moze IP: 212.160.172.* 14.12.04, 15:56 najwyrazniej... zachecona ktoryms watkiem o oliwie truflowej wyszukalam taka w supermarkecie ale wydawala mi sie podejrzanie tania (ok 20 zl) a podobno jest dosc kosztowna, no i nie bylo w niej ani kawaleczka trufli tylko aromat (pewnie identyczny z naturalnym) wiec zostala w sklepie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jo.hanna oliwa truflowa IP: *.kabel.telenet.be 14.12.04, 17:09 moja oliwa truflowa jest bez kawalkow. Mala buteleczka wielkosci tych z wodkami do smakowania kosztowala chyba 8 euro. Uzywam do makaronow, risotto, omletow. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: trufle. 15.12.04, 10:28 Aromat truflowy jest tak specyficzny, ze nie ma sie nigdy watpliwosci. Mozna miec watpliwosci co do jego natury / moze byc syntetyczny, jesli nei widac "zheblowanych" kawalkow /. Odpowiedz Link Zgłoś