barbamamaa 16.12.04, 13:48 1 płatek żelatyny - ile to łyżeczek (ew. ile to gram) ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
linn_linn Re: Żelatyna w płatkach 16.12.04, 14:40 Czy producenci takich informacji nie podaja? Czasem stosowanie innych przelicznikow moze zepsuc potrawe: chocby z uwagi na zawartosc "zelatyny w zelatynie". Producent powinien podawac wage, ilosc wody czy potrawy, ktorej odpowiada jeden platek lub cale opakowanie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Żelatyna w płatkach IP: *.mos.gov.pl 16.12.04, 14:49 No cóż, widać płatek nie jest równy płatkowi, bo ja mam przed sobą tekst informacji z czasopisma niemieckiego [wydawane było u nas w tłumaczeniu polskim] i tam podano przelicznik: 1 PŁATEK = 1 ŁYŻECZKA. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Żelatyna w płatkach 16.12.04, 15:02 Wyszlo na moje. Trzeba czytac, co jest napisane na opakowaniu. Odpowiedz Link Zgłoś
barbamamaa Re: Żelatyna w płatkach 16.12.04, 15:56 Problem w tym, że ja mam w jednej ręce przepis, w którym jest napisane "2 płatki żelatyny" a w drugiej torebeczkę z żelatyną w proszku i nie wiem, ile mam dać tej sypanej ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Żelatyna w płatkach IP: *.mos.gov.pl 16.12.04, 16:54 Ależ Linn_Linn - oczywiście nie mam pewności czy dobrze odgaduję co chcesz przekazać - ale u nas na opakowaniach nie ma przeliczników. Na żelatynie w proszku podają na przykład: ... gram [nie pamiętam, a nie mam w tej chwili żelatyny] na 1/2 l płynu. A żelatyny w płatkach w ogóle teraz nie widuję. Kiedyś [w latach póżnych 80- tych, kiedy to wyroby Oetkera były na naszym rynku oryginalne, a nie te produkowane w polskich filiach firmy] była w sklepach żelatyna Oetkera w płatkach. Płatki miały wielkość prostokąta: ok. 7 - 8 cm na ok. 20 cm. i były bardzo cieniutkie > prawie tak jak folia zwana celofanem lub po prostu papier. W tym czasopiśmie, o którym wspominałam są obrazki i wygląda na to, że to jest właśnie taka żelatyna. Zresztą [może się mylę!] w Niemczech pewnie popularne są wyroby tej firmy, wszak ona jest niemiecka. A z doświadczenia mogę powiedzieć, że przelicznik "1 płatek = 1 łyżeczka" się zgadza w zastosowaniu do przepisów z tego czasopisma. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hela Re: Żelatyna w płatkach IP: *.bb.online.no 16.12.04, 16:59 No wlasnie, to jest konkretna wymiana zdan. Platki, o ktorych pisze maja wymiar 5 x 11 cm (w przyblizeniu), firma Gelita (www.gelita.com), niemiecka. Proporcja podana jest 6 platkow na pol litra plynu. To wlasnie 4 platki tej daja lyzeczke tej w proszku. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: Żelatyna w płatkach IP: *.mos.gov.pl 16.12.04, 17:39 O dzięki!!! Teraz już wiem, bo trochę się dziwiłam dlaczego się tak rozmnożyły te płatki. Ja stosuję takie proporcje: 3 łyżeczki żelatyny w proszku na 1/2 litra płynu. Kiedy jest to kwaśny płyn trzeba trochę zwiększyć ilość żelatyny, bo galaretka nie zakrzepnie. Itd, itp. Pozdrawiam i dziękuję za rzeczowe wyjaśnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: info o zelatynie 17.12.04, 10:29 www.gastronomie.pl/produkty/zelatyna/ Odpowiedz Link Zgłoś