Dodaj do ulubionych

mufinki cz. 4 (i pytanie od razu)

19.12.04, 23:04
dla porzadku, od tego sie zaczelo:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=1649
tu troche dalej
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17228206
tu czesc 3:
forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17829547
a pytanie brzmi (dla specjalistow od wypiekow): Czy jesli wszystko zrobi sie wieczorem i napelni foremki, to do rana w lodowce jest sens trzymac, czy nie?
Obserwuj wątek
    • dziuunia Re: mufinki cz. 4 (i pytanie od razu) 19.12.04, 23:09
      Ja jeszcze nie specjalistka ;) ale wydaje mi się że się wszystko za bardzo
      połączy i przesiąknie i nie wyjdą dobrze niestety.
      • nobullshit Re: mufinki cz. 4 (i pytanie od razu) 19.12.04, 23:13
        Ktoś podawał SPECJALNY przepis na mufinki "overnight", które można
        tak potraktować. Gdzieś w czeluściach trzech poprzednich mufinkowątków
        ten przepis jest.
        • giezik Re: mufinki cz. 4 (i pytanie od razu) 19.12.04, 23:25
          no wlasnie to przemieszanie sie moze nie byc "korzystne", choc kiedys jedna porcja stala u mnie min. godzine i roznicy nie widzialem
          • nobullshit Re: mufinki cz. 4 (i pytanie od razu) 19.12.04, 23:56
            Ty z mufinkami zacząłeś, to bądź pionierem nadal i zaeksperymentuj. :)
          • Gość: mwookash A mi druga porcja słabiej wyrosła IP: *.man.polbox.pl 20.12.04, 14:46
            i stały tylko z pół godziny dłużej. Takie są moje doświadczenia
    • Gość: alienor Re: mufinki cz. 4 (i pytanie od razu) IP: *.crowley.pl 20.12.04, 14:24
      Sadze, ze nie, ze wzgledu na proszek do pieczenia: z moich doswiadczen wynika,
      ze proszek nie lubi byc polaczony z mokrymi skladnikami zbyt dlugo i ciasta
      wychodza zakalcowe, dlatego najlepiej go dodawac na koncu. Ale czy ta sama
      zasada dotyczy mufinak, ktore sa male i jest malo miejsca na ew. zakalec - nie
      wiem.
      Ale mozesz przeciez wszystko przygodowac wieczorem oddzielnie, a rano tylko
      stopic maslo, a potem wszystko wymieszac i do pieca.
      • jacek1f mufinki cz. 4 (i pytanie od razu) tez pytanie 20.12.04, 14:36
        Ja tez spiesze z pytaniem:
        moja zamufinkowana rodzinka wymogła na mnie, żeby na Wigilię tym razem nie było
        placuszków grzybowych do zup (stronnictwo barszczu i grzybowej:-), ale żebym
        upiekł muffinki baaardzo grzybowe. Ja to wyzwanie podejmę, a co! Ale może ktoś
        z Was już trenował coś w podobie?
        • Gość: mwookash Zgodnie z wcześniejszym stanowiskiem w sprawie IP: *.man.polbox.pl 20.12.04, 14:50
          pana kucharza K.S. nie podałbym na Wigilię mufinek. Ale chodzą za mną mufinki z
          rybą :) Chyba poeksperymentuję po świętach
          • jacek1f Re: Zgodnie z wcześniejszym stanowiskiem w sprawi 20.12.04, 14:55
            Widzisz, dla mnie jednak w przypadku tego dadatku, to nie ma rażacej różnicy w
            stylu KS :-)
            Zawsze są to placuszki z grzybami, były juz w "formie" somosek, były w
            pasztecikach takich malutkich, to taki muffinek jest tylko innego rodzaju
            opakowaniem grzybowym.
            • Gość: mwookash Myślę że dobre byłyby IP: *.man.polbox.pl 20.12.04, 15:05
              z pieczarkami lub szlachetniejszymi grzybami połączonymi z pieprzem czarnym i
              cebulą podsmażoną wcześniej. Podobnie jak w przepisie na bekonowe z cebulą (z
              tym że zamiast bekonu dać grzyby). Niestety przepisu nie mam przy sobie ale
              giezik albo ktoś inny zaraz będą mogli Ci podać jeśli nie masz :)

A z kapustą i grzybami?
              • jacek1f Re: Myślę że dobre byłyby 20.12.04, 15:21
                Dzieki Mwookashu :-) Przepisy mam różniaste już dopracowane...
                Grzyby - wiadomo, będą najszlachetniejsze (po zupie). Tak tylko pytałem, bom
                ciekaw, czy ktoś juz trenował podobny wkład muffinkowy. Ale dzieki, kapusty
                troche dodam też, a co, będą dosmaczone mocniej wtedy:-)
                • agus7 a mufinki Wigilijne z makiem? 20.12.04, 15:32
                  ale robione w taki sposób ze do ciasta-bazy domieszac gotowej masy makowej? ...
                  jak myslicie - udalyby sie?
                  • Gość: jo.hanna muffinki --robienie wczesniej IP: *.kabel.telenet.be 20.12.04, 17:00
                    raczej suche skladniki razem. Mokre do sloika. Rano polaczyc. Smak muffinkow to
                    raczej ich delikatnosc, jak to wszystko razem wymieszac to ci sie gluten czy cos
                    tam uwolni i beda gumowate.
                  • yfcia Re: a mufinki Wigilijne z makiem? 21.12.04, 12:43
                    Mnie też się wydaje, że trzeba wsypać suchy mak i bakalie. Jest nawet przepis
                    na mufinki z pomarańczą i makiem :)
              • Gość: ewa Prosze bardzo IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 21.12.04, 10:33
                Prosze o przepis na mufinki z bekonem w wyszukiwarce nie znalazłam:(
                • yfcia Prosze bardzo - mufinki z bekonem :) 21.12.04, 12:52
                  2 łyżeczki oleju
                  6 plastrów bekonu, drobno pokrojonych
                  1 duża cebula, poszatkowana
                  375 g mąki
                  2 łyżeczki proszku do pieczenia
                  szczypta soli
                  1 łyżka natki pietruszki
                  2 jajka
                  250 ml mleka
                  125 g stopionego masła
                  Na oleju podsmażyć bekon - ma być brązowy i chrupki. Zdjąć z patelni. Osączyć.
                  Na tym samym tłuszczu podsmażyć na złoto cebulę. Ostudzić.
                  Do miski wsypać mąkę, proszek do pieczenia, sól, natkę, zamieszać, zrobić
                  dołek. Rozmieszać jajka z mlekiem. Wlać masę jajeczną do mąki, dodać masło,
                  bekon, cebulę. Wymieszać. Łyżką nałożyć do wysmarowanych tłuszczem foremek,
                  piec 30 minut w temp.210*C.
                  • Gość: ewa Dziekuje bardzo za przepis n/t :) IP: *.ipartners.pl / *.ipartners.pl 22.12.04, 08:38
                • jacek1f Re: Prosze bardzo 21.12.04, 12:54
                  Nie ma zapisanego przepisu na Forum na bekonowe, ALE... jeśli przeczytasz
                  poniższy cytat:

"......poczytałam wszystko, co doświadczeni w bojach na ten temet napisali i
                  podsumowując:
                  czy jesli zrobię takie ciasto:
                  375 g szklanki mąki
                  3/4 łyżeczki soli
                  2 łyżeczki proszku do pieczenia
                  2 jajka
                  od 2 do 4 łyżek roztopionego masła
                  3/4 szklanki mleka
                  i dodam szklankę wytrawnych dodatków
                  (wymieszam osobno suche i mokre i potem połączę zachowując grudkowatość)
                  to będę mogła szaleć z zasadniczo dowolnymi kombinacjami mufinów wytrawnych?
                  i czy gdyby mnie naszło na słodkie, to jak dodam 1/4 szklanki cukru i słodkie
                  dodatki to będzie ok?..............."

To dodajesz bekon/boczek podsmazony i cebulke podsmazoną plus inne smaczki i
                  juz:-))
    • giezik przy okazji gotowania bigosu 20.12.04, 22:38
      chcialem zrobic dzis z kapusta i grzybami.
      Ale czasu braklo. Moze jutro mi sie uda
      • jacek1f Re: przy okazji gotowania bigosu 21.12.04, 09:16
        Jak zrobisz - koniecznie opowiedz prosze jak wyszly i czy potrzeba zmieniac i
        żonglować skladnikami, pls :-) Dzieki.
        • Gość: kasica Koenemann IP: *.chello.pl 21.12.04, 10:22
          a ja tylko przy okazji poinformuje, ze kto z Warszawy nie ma ksiazeczki
          "Mufinki", moze ja nabyc na Koszykach po 10 PLN (wczoraj mi sie udalo).
          • yfcia mufinkożercy z Łodzi! 21.12.04, 12:41
            Jeśli ktoś nie ma książeczki, to widziałam dziś w EMPIKU na ul.Piotrkowskiej
            81.Wprawdzie kosztuje 18 zł.,ale można się zawsze uśmiechnąć do Mikołaja :)
      • Gość: giezik no to siedzą w piekarniku IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.12.04, 17:14
        relacja wkrótce :)
        • giezik cóż mam powiedzieć ..... 21.12.04, 17:45
          spróbujecie sami.
          Aha i robi sie krócej niż paszteciki :) (pod warunkiem że ma sie już kapuste z grzybami - ja wziąłem z bazy do bigosu)
          • jacek1f Re: cóż mam powiedzieć ..... 21.12.04, 20:20
            Masz powiedzieć, ze wyszły pyszne .. i w ogóle :-)
            • giezik Re: cóż mam powiedzieć ..... 21.12.04, 20:22
              raczymy sie wlasnie z mua zonka piwem i owymi mufinkami i chyba po raz pierwszy jednego wieczoraj zejdzei wszystkie 12 (ale moze glodni jestesmy tak)
              • jacek1f Re: cóż mam powiedzieć ..... :-) 21.12.04, 20:26
                :-))) i o to chodziło, dzieki! Smacznego do końca!
          • Gość: Nobullshit do Giezika IP: *.spray.net.pl 22.12.04, 00:32
            giezik napisał:
            > spróbujecie sami.

"e" Ci wskoczyło niechcący, czy zamierzasz nas poczęstowac?
            • Gość: giezik Re: do Giezika IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.04, 06:26
              poczęstować chciałbym tymczasem, spróbujecie jak zrobicie :)
    • narcyza5 Re: mufinki cz. 4 (i pytanie od razu) 21.12.04, 13:16
      zrobiłam jagodowe, na bazie konfiturodżemu jagodowego własnej produkcji (bo nie
      chciało mi się rano biec do sklepu po mrożone). Jak najbardziej o.k, z tym, że
      dżem zdecydownie do suchych należy (jak na dżem), z produktami kupnymi nie
      ryzykowłabym.
    • pati102 Re: mufinki cz. 4 (i pytanie od razu) 21.12.04, 15:09
      wlasnie zrobilam z suszonymi pomidorami, ziolami prowansalskimi, czosnkiem i
      parmezanem, dobre ale kawaleczki boczku wedzonego by im pomogly:)
    • Gość: tygrysek papierki i foremki IP: *.pro-internet.pl 29.12.04, 23:58
      a ja przywiozlam sobie papierki z irlandii (gdzie wlasnie sie w muffinkach
      zakochalam) ale nie mam formy. czy bez formy w samych papierkach wyjdzie? czy
      nie beda sie przewracac albo cos innego sie z nimi nie stanie?? nie wyciekna?
      ktos probowal? chce zrobic slodkie z jagodami
      • abere8 Re: papierki i foremki 30.12.04, 01:38
        Ja robie w samych papierkach, bo na takie ekstrawagancje jak foremki mnie
        aktualnie nie stac :-( Tez sie balam, ze sie beda wylewac, ale nie napelniam
        ich po brzeg i jest ok, tyle ze wychodza plaskie, bo nic papierka po bokach nie
        trzyma, wiec sie rozlazi troche. Ale sie nie wylewa.
    • lis_ka Mufinki z suszonymi śliwkami 19.01.05, 09:08
      /Przepis z Konemanna/
      wczoraj upiekłam (i zjadłam;-)
      polecam. Na wierzchu mają skorupkę z płatków owsianych, cukru, masła i
      cynamonu. Świetne do dżemu i herbatki.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka