Gość: enia27 IP: *.sistbg.net 04.01.05, 10:50 Jak zrobić pierogi by ciasto nie było twarde i dlaczego po ugotowaniu pierogi robią sę twarde? Poradzcie!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
evamarija Re: Twarde ciasto na pierogi 04.01.05, 11:02 W zeszlym tygodniu bylo o ciastach na pierogi - poszukaj przepisow. Generalna zasada: jak ciasto jest twarde to sie dodaje cieplej wody, jak sie rozlazi maki. Odpowiedz Link Zgłoś
basiul a ja mam sprawdzony przepis 04.01.05, 12:32 jeszcze nigdy mnie nie zawiódł (od mamy...). Biorę 1 kg mąki, wlewam pół litra gorącej wody, wbijam jajko i troszkę solę. wyrabiam i zawsze jest pyszne - miękkie po ugotowaniu. A tak przy okazji - dzisiaj mam ruskie i kapuściano- grzybowe na obiad... życzę smacznego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Re: Twarde ciasto na pierogi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.01.05, 13:07 ja ostatnio za jakimś przepisem zrezygnowałam calkowicie z jajek w przepisach na ciasto pierogowe - robię je tylko z mąki, gorącj wody, soli i 2-3 łyżek śmietany lub jogurtu naturalnego - wychodzi elastyczne ciasto a po ugotowaniu miekkie, dobrze trzymające farsz:) polecam Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:Gluten 04.01.05, 14:20 Zawarty w mace gluten doskonale dogaduje się z gorącą lub ciepłą wodą. Jeśli dodajesz całe jajka do ciasta - to białko powoduje jego usztywnienie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: enia27 Re:Gluten IP: *.sistbg.net 04.01.05, 14:55 Ja nie dodawałąm jajek. Tylko mąkę , wodę i trochę oleju.Tak dobrze się mi niewyrobiło, "rwało się" co zrobić? A po ugotowaniu wyszło ciasto twarde i surowe. Odpowiedz Link Zgłoś
dispell Re:wyeliminować 04.01.05, 16:57 Wyeliminuj olej i wtedy rób ciasto w jednej z wersji: 1. Żółtka jajek, maka i sól (duuuuużo żółtek); 2. Mąka, ciepła lub gorąca woda, sól. Konsystencję regulujesz ilością wody. Oczywiście jeśli stanie się zbyt lużne to dodajesz maki - proponuję w takim wypadku "wklepywać" mąkę rozsianą na stolnicy, a nie dorzucać od razu pełną garścią, to samo zresztą dotyczy i wody - po kropelce...))) Odpowiedz Link Zgłoś