Dodaj do ulubionych

pierogi z miesem

07.01.05, 03:30
Jak robicie farsz do pierogow z miesem?
Zrobilam dzis z mielonego, zamiast gotowanego, bo zawsze mi wychodzi jakies suche. To mielone z
kolei wyszlo za... slodkie, bo dodalam duzo podduszonej cebuli i porow.
Jak zrobic, zeby nie bylo mdle, slodkie i suche?
Obserwuj wątek
    • pejsik Re: pierogi z miesem 07.01.05, 06:40
      moze zmien proporcje tej cebuli w srodku, zrezygnuj z porow (glpio brzmi,
      jakbym ci sie na spodnice kazala przrzucic), takie miecho powinno byc dosc
      pieprzne.
      jak mielisz np wolowine to zmiel ja od razu z namoczona bulka i podsmazona
      cebula. to nie jakos tak "nasoczy". ewentualnie zmiel tez z odrobina sloniny. a
      jak nadal bedzie za suchy to wystarczy podlac troszke bulionem.
    • brunosch Re: pierogi z miesem 07.01.05, 09:54
      Ugotowaną wołowinę zmiel razem z surową cebulą, potem dopraw: sól, pieprz,
      majeranek, czosnek. Możesz też dodać obgotowane grzyby. Jeśli farsz będzie zbyt
      suchy dodaj zdjętą z rosołu warstwę tłuszczu. Jeśli mimo to jeszcze będzie się
      sypać, dodawaj po trochu rosołu i oliwy.
      Z surowego mięsa robi się kołduny, ale przyprawia dość ostro dodając dużo
      czosnku i majeranku. w dodatku kołduny są mniejsze od pierogów - takie na raz do
      ust.
      • Gość: szadoka Re: pierogi z miesem IP: 212.160.172.* 07.01.05, 15:57
        ale wtedy beda tluste...
        mnie osobiscie bardziej smakuje opcja ala kolduny litewskie.
        • dispell Re: rękaw... 07.01.05, 16:05
          Mielone mieso doprawiam, dokładam przesmażoną cebulkę, czosnek, majeranek i
          piekę w rękawie do pieczenia - rękaw się nadyma i na końcu można zrobić w nim
          dziurkę i zlać tłuszcz wydzielony podczas pieczenia. Już nie jest za tłuste.
          Mielę całość w maszynce do mięsa lub w mikserze (tak jest szybciej). Jeśli jest
          zbyt suche - troszkę rosołku - w tym stanie można jeszcze doprawić jeśli
          trzeba. Pory stanowczo - nie. To one powodują wyczuwalną "słodkość". Uwielbiam
          cebulę i daję jej zawsze baaaaaardzo dużo...)))
          • akaala Re: rękaw... 07.01.05, 17:34
            Ja moje mielone surowe poddusilam, a potem juz nie mielilam. Konsystencja byla ok, bo dodalam 2
            kartofle gotowane i ugniecione i troche bulki tartej. Czyli ze bardziej zrobilam kolduny, ale w wersji
            olbrzymiej.
            Wszystko przez to, ze chcialam uniknac smazonej cebuli, wiec ja tylko udusilam bez rumienienia, co
            dalo taki zaden smak.

W kazdym razie polecam dla dzieciakow: moj wsunal, az mu sie uszy trzesly, bo bylo slodkie. Ja
            posypalam papryka i pieprzem, ale to juz nie to, co dobrze doprawione od srodka.
    • fettinia Re: pierogi z miesem 07.01.05, 22:40
      Sprobuj wolowe ugotowane+pieprz+sol+cebula surowa+jajko surowe-miksuje razem i
      nigdy nie jest suche:))
      • Gość: cat-lover Re: pierogi z miesem IP: *.snvacaid.dynamic.covad.net 07.01.05, 23:14
        Moja mama dodaje do pierogow z miesem troche ugotowanej swiezej kapusty.
        Twierdzi, ze wtedy nie sa takie suche.
    • evamarija Re: pierogi z miesem 09.01.05, 01:07
      A moze sprobuj gotowe pierogi zamiast do garnka usmazyc na patelni w glebszym
      tluszczu - mi bardzo smakuja.
      Ja do gotowania robie tylko z kury ktora mi zostala z rosolu - sa rewelacyjne

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka