lunatica 10.01.05, 13:47 ...kto się podzieli? zielona, czarna oliwa, kapary, anszua, tuńczyk oraz czosnek - co jeszcze? www.cotes-de-provence.fr/deguster/recettes/graph/tapenade.jpg Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: TAPENADE klasyczne i nie tylko... 10.01.05, 13:51 odrobina brandy lub domowego sosu vinegrette...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kg Re: TAPENADE klasyczne i nie tylko... IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 10.01.05, 16:44 czy nie chodzi czasem o zielone i czarne oliwki a nie oliwę? Do tego można dodać suszone pomidory z oliwy. Odpowiedz Link Zgłoś
giezik Re: TAPENADE klasyczne i nie tylko... 10.01.05, 16:51 czarna oliwa faktycznie musialby byc odjechana :) tak to oliwki mialby byc, widac luna glodna nieco byla Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica no jasne, że oliwki :-) 10.01.05, 20:07 miałam i mam wielką ochotę na tapenade i pomiksowałam wszystko równo... dzięki za podpowiedzi i pomysły :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: TAPENADE klasyczne i nie tylko... IP: *.acn.waw.pl 10.01.05, 17:18 znalezione nie wypróbowane anchiois, kapary. oliwa, tymianek swiezy, rum, czarne oiliwki oliwki czarne+ cytryna+ oliwa+ pieprz+ anchois+ kapary oliwki czarne + cytryna + oliwa + kapary +musztarda Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kg Re: TAPENADE klasyczne i nie tylko... IP: *.81-161.gts.tkb.net.pl 10.01.05, 20:31 Myślę że jeszce podstawowa sprawa avocado. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: TAPENADE klasyczne i nie tylko... 10.01.05, 20:33 avocado to do guacamole chyba :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik luna witam w klubie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:33 od jakiegos 1 moze 1,5 roku to najwazniejsza przekaska na wszelkich biesiadach (rowniez domowych) :) Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica halo, halo... 10.01.05, 20:35 a gdzie szczegóły? jak ja mam się nauczyć robić tapenade? jak mi nie podacie szczegółów to jutro idę do sklepu i kupuję gotowe różniste w słoiczkach. no więc? jak będzie? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: halo, halo... 10.01.05, 20:39 Luna - oliwki wypestkować, rybki pozbawić kregosłupa :) itp zmkisowac razem z kaparami. Przelozyć do miseczki i pomału dolewać oliwę mieszajac drewnianą łyzką. Doprawić.. ostrożnie z solą ! Można przecowywac przez 8/10 dni w lodówce w zakręconym słoiczku.. pod warunkiem,ze zalejesz oliwą (jak otwarte esto..) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik marghe, czy kiedykolwiek... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:42 przetrwala u Cibie 8/10 dni ????? Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: marghe, czy kiedykolwiek... 10.01.05, 20:46 Nie. z prostej przyczyny - pisałam,ze sama nie robiłam :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik no to sie nie dziwie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:49 ze tak napisalas ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik Re: halo, halo... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:41 bierzemy słoiczek czarnych oliwek (z tych wiekszych - no w sumie jest ich szklanka) kroimy na polowki (latwiej sie miksuje (ja uzywam takiej koncowki dla niemowlakow) do tego wkrajamy 5-8 filecikow z anchois - lubie duzo. do tego wycisniety zabek badz dwa czosnku i miksujemy - ewentualnie dolewajac wolnym strumieniem oliwe czasem dodaje kapary (na te ilosc łyzka) a tu odrobine hiostorycznych wypowiedzi forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=11682360&a=11735932 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=13205722&a=13205722 Odpowiedz Link Zgłoś
cat-lover Re: halo, halo... 10.01.05, 20:52 Najlepsza tapenade w zyciu kupilam na targu warzywnym w Nicei, od pana ktory ja robil sam i sprzedawal w malych sloiczkach...drogo, ale warte kazdego euro... U Da vero znajdziesz 2 przepisy na tapenade- www.davero.com/recipes.php Zobacz tez u nich na ciekawy sos do salaty, a'la tapenade/Nicoise dressing/ Od Marthy Stewart/biedaczka wychodzi na koncu lutego, zeby zdarzyc na zasadzenie jarzyn w ogrodku/- 1 szklanka zielonych oliwek, 5 filetow anchois, 3 lyzki kaparow, 1 maly zabek czosnku, 2 lyeczki soku z cytryny, zmiksowac dobrze, ewentualnie dodac troche dobrej oliwy z oliwek gdyby bylo za geste. Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Re: TAPENADE klasyczne i nie tylko... 10.01.05, 20:52 Ale jakbyś chciała robić caviar d'aubergyne, to pogadaj ze mną :) Do dziś nie wiem, co z robić z kilkoma słoiczkami tego niewypału. :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: giezik no, nobull IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.05, 20:58 przeciez to smaczne jest :) podaje (niestety korze sie ze brak zroidla - ale to KTOS z forum) Kawior z bakłażana Autor (źródełko): forum Kuchnia Data: 06-04-2004 Czas przyrządzania (gg:mm): 00:45 Kategoria: Bez mięsa. Składniki: 2 szt. bakłażany Odpowiedz Link Zgłoś
nobullshit Gieziku, 10.01.05, 23:41 za rzadkie wyszło, i dymem nie czuć, bo mam piekarnik elektryczny. I za dużo czosnku dałam. Jadalne, ale to nie to. :(( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Olala tapenady... IP: *.chello.pl 10.01.05, 21:27 Klasyczne pesto plus zielone oliwki... - Klasyczna tapenada z (czarna czy czerwona) z dodatkiem Tabasco - Odrobina tymianku Kawałek liscia laurowego 50dkg czarnych oliwek 125gr kaparow 1/2 zabka czosnku Słoiczek anszua (okolo 50gr) 2 pomidorki suszone z oliwy 1 pomidor z puszki 1 kopiasta łyżka przecieru pomidorowego(jakos najbardziej smakowo pasuje mi valfrutta) Cebulka dymka 8 czarnych oliwek(te wieksze!) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki oregano (idealne jest świeze) 1 łyżka swiezej bazyli 1 łyżka octu winnego Pieprz do smaku. Wszystko zmiksować i na swieza bagietke;). - 100gr Ugrilowanej papryki(ew.moze byc pieczona, powinna byc troszke nadpalona) 4 fileciki anszua Z 12 czarnych oliwek Ząbek czosnku Łyżeczka kaparów. Pieprz do smaku. - 25 dkg borowików podsmazonych na oliwie(Mozna ew.zastąpić pieczarkami) Oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku i sok z cytryny 50gr czarnych oliwek zielona pietruszka Sól, pieprz (Mozna tez dodać kapary) - Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Guacamole 10.01.05, 23:02 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=15143317&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Uuuu.... poszłaś na łatwiznę :-) 10.01.05, 23:12 sama znalazłam ten sznureczek :-) dzięki Marghe. Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: Uuuu.... poszłaś na łatwiznę :-) 10.01.05, 23:29 musiałam w ten sposóeb, bo guacamole nie robie - nie lubię Odpowiedz Link Zgłoś
yvona73pol Re: Uuuu.... poszłaś na łatwiznę :-) 12.03.05, 02:24 a ja dziekuje za latwizne ;))) bede dzis robila... mam juz piec dorodnych, wolajacych o zmiazdzenie avocado ;)))) jeszcze tylko cebulka, lime, papryczka... a moze tez eszalotka? a moze tez kropla hot chilli oleju? ale trzeba uwazac, coby nie przesadzic ;)) wiem cos o tym; tez ostrzezenie - uwazajcie na green curry paste, jak przepis mowi "dwie lyzki stolowe" - nie wierzcie - o malo nie stracilam zoladka ;)))))) Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: TAPENADE klasyczne i nie tylko... 12.03.05, 02:37 Czy tapenade ma różne kolory zależnie od składników? Znalazłem coś co wygląda pięknie i pewnie tak i smakuje: pieczarki nadziewane tapenade: www.911cheferic.com/images/recipe_images/mushrooms_tapenade.jpg Kapitalna przekąska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: TAPENADE klasyczne i nie tylko... IP: *.fbx.proxad.net 12.03.05, 09:29 Owszem : tapenada z oliwek zielonych ma jasniejszy, lekko bezowawy kolor, z czarnych jest mniej lub wiecej czarna. Ale kupowalam tez tapenade z czarnych oliwek, ktora byla brazowa ;) Do kawioru z baklazanow podpowiadam sztuczke : jesli ktos ma grilla w piekarniku, to baklazana nalezy przeciac wzdluz na pol, powierzchnie ponacinac w kratke i dac pod grill. Jak juz beda miekkie, lyzeczka wydrazyc miazsz (skorki wywalic, oczywiscie), i dalej jak w przepisie powyzej. Na pewno nie beda wodniste, a ta przypieczona skorupka nada im ten lekko grilowaty smaczek. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: yvona73pol Re: TAPENADE klasyczne i nie tylko... IP: *.rivrw7.nsw.optusnet.com.au 12.03.05, 16:29 zrobilam guacamole, z przepisu tutaj, juz zezarta, wszystkim smakowala ;))) rewelacja, dzieki za pomoc ;) Odpowiedz Link Zgłoś