Dodaj do ulubionych

GOFRY .... z drożdzami ...czy bez

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 10:59
witam
zawsze robie gofry bez drozdzy ale mało wyrastaja.I raczej zaraz "oklapuja"
czy któras z Was robiła gofry z drozdzami
a jezeli tak czy wyszły lepsze od tych bez drozdzy??
czekam na odpowiedzi i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • Gość: g Re: GOFRY .... z drożdzami ...czy bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 11:05
      bez, spróbuj dać mniej cukru
    • jswm Re: GOFRY .... z drożdzami ...czy bez 17.01.05, 11:39
      mam przepis na takie z drożdżami ale jeszcze nie robiłam.
      • Gość: iksia Re: GOFRY .... z drożdzami ...czy bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 14:27
        logicznie myslac na drozdzach bardziej wyrosna ale sama nie wiem.........
        ktos jeszce odpisze?
        • Gość: g Re: GOFRY .... z drożdzami ...czy bez IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.01.05, 14:30
          będzie czuć drozdżami,lepiej daj proszek do pieczenia,albo białka daj w postaci
          piany, powinno pomóc
    • Gość: Kasiunia-bt Re: GOFRY .... z drożdzami ...czy bez IP: *.elementy.pl 17.01.05, 19:18
      bez drozdzy, za to z proszkiem, aczkolwiek mnie i mojej rodzince bardzo
      smakuja!!
      1/2 kg mąki
      1 szkl cukru
      5 jaj
      1 kostka magraryny
      1 proszek do pieszenia
      1 cukier waniliowy
      2 szkl wody
      oddzielasz zoltka a z bialek robisz piane
      mieszasz wszystkie skladniki , najlepiej je zmiksowac
      a poznije dodac piane z bialek ale wtedy juz ddelikatnie mieszajac
      no i w zaleznosci od gofrownicy : jak starszego typu /jak moja/ to jeszcze
      musisz dac olej zeby sie niepoprzyklejały =)
      smacznego!
      • Gość: jo.hanna z drozdzami IP: *.access.telenet.be 17.01.05, 21:06
        robie z drozdzami. Ciasto wstawiam na noc do lodowki. Sa to chyba najlepsze
        gorfy jakie kiedykolwiek jadlam, a mieszkam w Belgii--krainie gofrow. No i
        tradycyjne belgijskie gofry robi sie na drozdzach :-)
        • Gość: AAA Re: z drozdzami IP: *.aster.pl / *.aster.pl 18.01.05, 01:00
          To może poproszę przepisik, bo mi jakieś "bułkowate" wychodzą na drożdżach. :-
          )))
          • Gość: kamilas Re: z drozdzami IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.01.05, 08:35
            dzieki za wszystkie odpowiedzi robilam z drozdzami !! wyszły o wiele lepsze niz
            na proszku do pieczenia i nie oklapły!!
            250 dkg maki
            1 jajko
            2 łyuzeczki masła
            1 gram drozdzy
            3/4 szklanki mleka
            1 łyzka cukru
            Do miski sypiemy maka.W szklanke wlewamy troche ciepłego mleka dodajemy 1 łyzke
            cukru i drozdze.Ucieramy i zostawiamy 10 min do wyRosniecia.Przelewamy do maki
            dodajemy reszte mleka i mieszamy.Odstawiamy na pare minut.W miedzyczasie do
            pojemniczka innego wkładamy masło ,roztapiamy i studzimy nastepnie dodajemy 1
            zółtko( z białka pozniej ubijamy piane).Zółtko i masło mieszamy i wlewamy do
            mąki z drodzami.Odstawiamy na 15 min.W tym czasie ubijamy piane.Po 15 min
            łaczymy ciasto z piana.Delikatnie mieszamy.Konsystencja nie powinna byc bardzo
            rzadka.Tworzy sie taka masa-gąbeczka bo drzozdze cały czas "robią"
            Robiłam tez zwykłe GOFRY z proszkiem do pieczenia ale zawsze wychodziły gorsze
            i badzo oklapniete
            Z drozdzami POLECAM!!!!
            • Gość: matematyczka tu jest pomyłka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.06.05, 16:00
              Tu chyba zaszła jakaś pomyłka , jeśli chodzi o ilość mąki użytej w przepisie.
              250dkg mąki to 2,5kg mąki.
      • Gość: Majka Kasiunia-bt ile proszku i cukru??? IP: *.wroclaw.mm.pl 31.05.05, 20:48
        Gość portalu: Kasiunia-bt napisał(a):

> bez drozdzy, za to z proszkiem, aczkolwiek mnie i mojej rodzince bardzo
        > smakuja!!
        > 1/2 kg mąki
        > 1 szkl cukru
        > 5 jaj
        > 1 kostka magraryny
        > 1 proszek do pieszenia
        > 1 cukier waniliowy

Mam cukier 16g i 32g. Mogę do dodać tak do smaku, ale jeśli chodzi o ilość
        proszku to ma to pewnie niebagatelne znaczenie. A proszek podobnie jak cukier
        jest w mniejszych i większych paczuszkach.
        Chciałabym wypróbowac Twój przepis, ale w tej sytuacji nie odważę się bez
        poznania dokładnej gramatury.
    • jswm Re: GOFRY .... z drożdzami ...czy bez 18.01.05, 09:46
      jaki masz przepis jo.hanno ?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka