Dodaj do ulubionych

Comber sarni (ale nie mięcho sic!)

18.01.05, 21:56
Dotycchczas kojarzyło mi się, że tak powiem konkretnie - a tu masz, napotykam
taki oto przepis z jakiejś "pocztówkowej" książki kucharskiej:
"Comber sarni"

Ciasto:
0,5 kostki masła;
6 jajek;
1 szkl. cukru pudru;
0,5 szkl. czekolady w proszku;
5 łyżeczek maki ziemniaczanej;
1 szkl. mąki pszennej;
0,5 łyżeczki proszku do pieczenia;
0,5 szkl. wyłuskanych orzchów włoskich;
0,5 szkl. obranych migdałów;

Lukier:
0,5 szkl. cukru pudru;
5 lyżek kakao;
1 lyżka koniaku;
1 kropla olejku rumowego;
2 łyżki wody.

Masło z cukrem ucierać, dodając stopniowo żółttka, aż do uzyskania puszystej
masy. Ubić białka na sztywna pianę. Do przesianej mąki pszene dodać czekoladę
w proszku, mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz orzechy i migdały
drobno posiekane. Masę połączyć delikatnie z pianą dodając mąkę z dodatkami.
Całość dokladnie wymieszać. Ciasto wyłożyć do formy wysmarowanej masłem i
posypanej mąką. Piec w temperaturze 140-180 stopni ok. 40-50 min. Ostudzić w
formie ok. 15 min., po czym wyłożyć na tacę lub stolniczkę i posmarować
lukrem.

Lukier - cukier z dodatkami zalać wrzątkiem i dokładnie wymieszać.
Czas przygotowania ok. 1,5 godz. Przepis na 10 porcji.
ZAZNACZAM: nie robiłem i podaję jako ciekawostkę (przynjamniej dla mnie
jest)...)))
Obserwuj wątek

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka