Gość: Owsianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.01.05, 15:44 Z czym najlepiej smakuje??? Dziś jadłam go po raz pierwszy i mi zasmakował :) jakieś propozycje? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
dispell Re: Makaron ryżowy 21.01.05, 15:47 dania orientalne lub w wielu przypadkach zastępować nim makaron tradycyjny w naszej części świata... Albo na przykład tak: www.gotowanie.wkl.pl/przepis1730.html www.gotowanie.wkl.pl/przepis6305.html ...))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Qcharzowa Re: Makaron ryżowy IP: *.ryder.krakow.pl 21.01.05, 16:24 Ja lubię w sałatce. Zalewasz makaron wrzątkiem na około 20 minut, odcedzasz, dorzucasz pokrojone w kostkę paluszki krabowe skropione cytryną, do tego kukurydza z puszki, ogórek świeży, koperek i ciut majonezu. pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: senin Re: Makaron ryżowy IP: *.158.240.220.dsl.comindico.com.au 21.01.05, 20:53 Gość portalu: Owsianka napisał(a): > Z czym najlepiej smakuje??? z wszystkim :) to znaczy z miesem z rybami z warzywami z "kunserwom rybnom" z suszona ryba/suszonymi krewetkami z owocami morza zalezy jaki masz jak szeroki "wtazeczkowy" to proponuje chinskie/tajskie przyprawy do tego (sos sojowy,lub rybny, sos ostrygowy, imbir itd. jesli zas cienki - vermicelli to oprocz powyzszego mozna wszelkie kombinacje z curry ja jestem wprost oszolomiona mozliwosciami makaronow - te w stylu orientalnym maja to do siebie ze jest kilka zdecydowanie roznych wariantow smakowych na poczatek cos super prostego, cobys sie z nim oswoila: namocz makaron w goracej wodzie 30 minut - nie gotuj na bardzo goracej patelni podsmaz czosnek na zloto (lepiej olej niz oliwa z oliwek) kawalki kurczaka (lub cieniutko pokrojonej wieprzowiny) zamarynowane na kilkanascie minut w sosie sojowym, wrzuc na patelnie , smaz szybko 2-3 minuty, wyjmij na talerz, trymaj pod przykryciem w tym samym oleju przesmaz troche bialej kapusty (lub pekinskiej)drobno posiekanej (2-3 minuty - powinna byc lekko twardawa) dodaj posiekana szalotke( mozna zastapic potem z kawalkami zielonymi) skrop sosem sojowym dodaj lyzeczke cukru i troche chilli jesli lubisz wrzuc odsaczony makaron (sprobuj, moze trzeba dodac sosu sojowego)dodaj wczesniej przesmazone mieso, wymieszaj, posyp pokruszonymi orzeszkami ziemnymi (jesli solone to uwazaj z sosem sojowym wczesniej) mozna skropic dobrym bialym octem (ryzowym/winnym?) jak Ci sie spodoba, to dokup troche chinskich sosow (ostrygowy, pad thai, gesty sojowy) i kombinuj z innymi skladnikami ps . cytryna nie jest wbrew pozorom substytutem octu Odpowiedz Link Zgłoś
siostraheli Re: Makaron ryżowy 22.01.05, 00:47 czesto robie do skrzydelek po chinsku z podsmazonymi orzeszkami arachidowymi, ostra papryczka, imbirem i olejem sezamowym Odpowiedz Link Zgłoś