jswm 03.02.05, 19:11 kupowałam dotychczas do herbaty (+ miód + sok z cytryny) jakie danie zrobić na początek żeby się do niego nie zniechęcić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
jswm Re: świeży imbir 03.02.05, 19:18 dzięki dispell na ciebie zawsze można liczyc :)))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: świeży imbir 03.02.05, 19:18 Nie wiem co tu wybrac na tak chytrze zadane pytanie :-) Ja dodaje prawie do wszystkiego.... Ale krewetki smazone na olwie w obsmazonym czosnku i imbirze (i to i to w drobne kawaleczki pociete)... to od razu - bo wczoraj chyba grałem. Paski z indyka lub kurczaka zamarynowane w imbirze i czosnku i miodzie i cytrynie i sosie sojowym. Potem przesmażone mocno na brąz na oliwie z dodatkiem tej zalewy ... - i na cieplo i na zimno pozniej jak przystawka doskonale. Do mielonych kuleczek tez - do srodka drobniutko pociety. Do duszonych mies wszystkich, a wczesniej do marynat tychże. Do ryb pieczonych - troszke mniej, ale zawsze mozna. ... ? Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: świeży imbir 03.02.05, 19:21 o tak paski drobiowe ida na początek, z krewetkami poczekam na jakichs gości - niech będzie,że oszczędna jestem :) Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: świeży imbir 08.02.05, 13:27 Jacku, zrobiłam dzisiaj z indyka - przepyszne! - dzieki pozdrawiam, Ania Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: świeży imbir 03.02.05, 19:22 sos do ryby: podsmazyc utarty imbir i czosnek, dodac nieco smietany oraz kurkumy (jesli lubisz, ladnie barwi). duzo natki pietruszki. na poczatku stopniuj dodawanie i probuj - zeby nie przesadzic. pozniej rozpoczyna sie szalenstwo...:) Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: świeży imbir 03.02.05, 19:28 smak tez. ale jej potrzeba odrobine, sos jest pieknie zolty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: znawca Re: świeży imbir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 19:20 jaki śweieży? chyba nie myśliś o tych śmiesznych beżowych smutkach w sklepie! jak chcesz mieć sieży to tyklo propsto z krzaka, a właściwie spod krzaka. A pózniej sama rozkosz : zmielić dodać pieprzu kajeńskiego, dużo czosnku, smarowac biały chlebek mażnięty wcześniej masłem orzechowym i na wierzch plasterki banana mozna posypać bazylią oczywiście wyłącznie zielaną. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: świeży imbir 03.02.05, 19:23 coś ty ja nawet nie wiem gdzie on rośnie! ;) ale może jest tak świeży jak marchewka w zimie ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: barbamamaa Re: świeży imbir IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 03.02.05, 19:24 Dzisiaj mamy 3 lutego czyli zimę w naszej części kontynentu, a nawet latem nie słyszałam,żeby ktoś hodował imbir w ogródku. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: świeży imbir 03.02.05, 19:26 ja probowalam w doniczce (raczej w celach ozdobnych). dobil do 5 centymetrow i padl. ale sie nie poddam :) czytalam, ze domowa hodowla klaczy w bardzo duzej doniczce jest mozliwa. Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: świeży imbir 03.02.05, 19:32 kiedys ktos na forum chcial sprzedac kilka kilogramow imbiru, ktory rozpelzl mu sie po ogrodku :) Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: świeży imbir 03.02.05, 19:42 jest podobno "atrakcyjną rośliną kwiatową" - to z googla :) Odpowiedz Link Zgłoś
kwik Re: świeży imbir 04.02.05, 09:30 dlatego probuje wyhodowac. nastepne podejscie wiosna. na pocieszenie wykielkowaly mi pestki avocado, pedy urosly juz 10 cm:) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: świeży imbir 03.02.05, 20:24 Jeśli lubisz krewetki i możesz kupić te większe, polecam gorąco krewetki z czosnkiem i imbirem. Krewetki (300 g na 2 osoby) rozmrozić, wypłukać, usunąć czarne nitki (przewody pokarmowe), oderwać ogonki, wypłukać jeszcze raz, odcedzić. 3cm kawałek imbiru obrać i bardzo drobno posiekać. 4 ząbki czosnku b. drobno posiekać. Wymieszać z krewetkami i zalać 1 łyżką jasnego sosu sojowego. Przykryć i wstawić na 20 minut do lodówki. Na patelni rozgrzać mocno 2 łyżki oliwy. Wrzucić krewetki razem z czosnkiem i imbirem. Smażyć na dużym ogniu maksymalnie przez 2 minuty. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: świeży imbir 03.02.05, 20:42 uwielbiam krewetki, chyba pod każda postacią ale widze, że nie obejdzie się bez uzupełnienia zapasu przypraw np sos sojowy mam tylko ciemny. Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Za pierwszym razem 04.02.05, 09:19 kiedy robiłam takie krewetki, użyłam ciemnego sosu, bo jasnego nie miałam. Też dobrze, ale nie wiem, czy z jasnym nie lepiej :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsmakowana Re: świeży imbir IP: 213.17.230.* 04.02.05, 07:53 A ja goloneczki marynowałam w imbirze, czosnku i majeranku przez 24 godziny w worku foliowym. Potem to wszystko pogotowałam, potem podpiekłam na chrupko i to dopiero było...oj, było:) Odpowiedz Link Zgłoś
cynamoon6 Re: świeży imbir 04.02.05, 10:37 Ja uzywam imbiru do jednogarnkowych dan warzywnych. Kroje rozmaite warzywa, na patelni rozgrzewam olej, wrzucam czosnek i swiezy starty imbir,czesto tez paste curry podsmazam i wrzucam warzywa. Smaze jeszcze chwile, a potem zalewam mala iloscia wody i dusze do miekkosci. Czasem pod koniec dodaje jeszcze mleko kokosowe lub smietana. Jem to pozniej samo, z ryzem, lub ryzowym makaronem albo jakas kasza. Takie warzywa mozna tez wykorzystac jako farsz do pierozkow samosa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rozsmakowana Re: świeży imbir IP: 213.17.230.* 04.02.05, 11:48 Mam duże krewetki w zamrażarce. Ale z nich narobię...:) Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 nazywa sie teh alia 04.02.05, 11:57 do herbaty dodawalas z cytryna... a do bawarki dodawalas? zupelnie serio dodaj nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: nazywa sie teh alia 04.02.05, 12:01 nie przyszło by mi to do głowy - mleko + cytrynowy posmak ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: nazywa sie teh alia 04.02.05, 12:05 No, nawet w linku indiańskim Dispella jest imbir jako skladnik ichniej "mlecznej" herbatki. Mniam :-) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: nazywa sie teh alia 04.02.05, 12:08 Muszę spróbować! Jwsm, może pasić, naprawdę :-) Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 Re: nazywa sie teh alia 04.02.05, 12:20 nie dodawaj przypadkiem cytryny sie zetnie i beda farfocle a oryginalna teh alia jest z mlekiem skondensowanym ale nie musi byc wcale cudo na przeziebienia lub popitka do baraniny w gestym curry nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: nazywa sie teh alia 04.02.05, 12:43 no to dzisiaj wieczorem spróbuję, narazie w piekarniku warzywa z makaronem pod beszamelem a do tego to chyba nie pasuje :) (cytryny nie miałam zamiaru dodawać, chodziło o posmak imbiru) Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: nazywa sie teh alia 04.02.05, 12:04 Do herbaty koniecznie z limonką. Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: świeży imbir 04.02.05, 12:55 1) do dżemu bananowo-limonkowego (właśnie dziś znów zamierzam robić) 2) natrzeć pierś kurzą utartym imbirem, polać sosem sojowym, zostawić na parę godzin a potem usmażyć na oliwie 3) do chińskiej (czy innej egzotycznej) mrożonej mieszanki warzywnej bez przypraw - doprawiam solą, pieprzem, sosem sojowym i imbirem 4) do ryżu z jabłkami Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f deser 04.02.05, 13:07 Moja Ukochana wczoraj takie cos sobie zrobila i zjadla od razu:-( Banan w plasterkach w miseczce. A 2-3 cm imbiru utarła do 2 łyżek miodu i roztarła razem. To na te banany i widelczyk mały i juz. Nie sprobowalem. Ale sie usmiechala jak jadla! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: świeży imbir IP: *.chello.pl 04.02.05, 13:16 Piłbym imbir z herbatą, ale mi szkodzi (herbata, nie imbir) i piję z kawą i kawą inką - daje ince niezłego pałera:) Żucie i gryzienie imbiru pozwala mi też przetrwać napady głodu nikotynowego. Więc jakbyś kiedyś rzucała palenie...:) Odpowiedz Link Zgłoś
karmilla Re: świeży imbir 04.02.05, 13:20 zielon herbata też Ci szkodzi? bo ja pijam wyłączine z zieloną. Odpowiedz Link Zgłoś
jswm Re: świeży imbir 04.02.05, 13:23 palenia nie muszę ale może bym rzuciła jedzenie? przynajmniej poczęści :) (p.s. nie jestem grubasem ale ze 3 kg mi przeszkadza a przy F.K zanosi się na więcej) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: miszam Re: świeży imbir IP: *.chello.pl 04.02.05, 13:25 Jak dobrze porzuć to i jedzenia się odechciewa:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szpak Re: świeży imbir IP: 149.250.252.* 04.02.05, 13:36 Zucie imbiru jeszcze podobno pomaga na chorobe lokomocyjna. Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Do zupy, ciasta czekoladowe oraz sorbetów 08.02.05, 13:44 Ja dorzucam w kawałkach do zupy-kremu (marchewki, cukinie i ziemniaki) i starty do ciasta mocno czekoladowego mojego męża. Robię też sorbet imbirowy, albo dorzucam go do sorbetów o inny smaku. Odpowiedz Link Zgłoś
imbirka Re: świeży imbir 08.02.05, 15:52 Świetny do przecieranej zupy z marchewki i dyni. Odpowiedz Link Zgłoś