Dodaj do ulubionych

Wiorki kokosowe

IP: *.chello.pl 15.02.05, 01:24
Mam troche (jakies 250 g.) woirkow kokosowych z data waznosci do dzis ;) co mozna z nich zrobic, by sie nie zmarnowaly? Czekam na propozycje :)
Obserwuj wątek
      • bazylia7 Re: nagotuj curry z kury 15.02.05, 07:40
        nostromo,
        a czy znasz coconut sambol
        ze sri lanki, znaczy sie?

        posiekana i otluczona w mozdziezu cebula i czerwone swieze chilli- duzo, sol,
        cytryna (sok, sporo) no i oczywiscie wiorki kokosowe (najlepiej swiezo starte)-

        podaje sie jako dodatek do gotowanego korzenia tapioki...
        chyba zaraz pojde robic... tylko skad ja te tapioke wezme :((
        • n0str0m0 Re: nagotuj curry z kury 15.02.05, 08:42
          teraz znam :)
          nastepnym razem rady uslucham i wiora dodam z szalotkami

          ostatnio uzywam miksera elektryka
          pomimo milosci odwzajemnionej
          do mozdzierza lupanego

          a tam nagminnie szatkuje trawe cytrynowa
          z imbirem i...
          czili padi

          permutacje obejmuja wszelkie cytrusy chytrusy
          i nastroju zmiany
          ostatnio dowariowalo mi sie suszonych sliwek i pomelo
          bo mialem

          i czili
          padi
          bo jestem uzalezniony...

          pozdrawiam

          nostromo
        • olabogga Re: nagotuj curry z kury 15.02.05, 12:08
          no i hoppery ze sri lanki podawane są z tym przysmakiem (najczęściej na
          śniadanie).
          hoppery czyli takie cejlońskie naleśniki, chyba z mąki ryżowej, z dodatkiem
          jakiegoś zaczynu, bo ciasto odstawia się na noc, rano jest trochę
          sfermentowane. smaży się je na patelniach które wyglądają jak małe woki, przez
          co hoppery wyglądają jak miseczki z ciasta, w środku są grubsze, o konsystencji
          idli (hinduskie parowańce ze sfermentowanego ciasta ryżowego), a na brzegach
          cienkie i kruche jak dosa (to z kolei specyficzne hinduskie naleśniki, czy ktoś
          wie z jakiej mąki?)
          tak czy owak, hoppery z coconut sambolem są pyszne.
      • invicta1 Re: Wiorki kokosowe 15.02.05, 12:17
        ja zalewam wióry wrzątkiem po chwili wiruje w blenderze na drobno przelewam
        przez sito i jak już ostygnie to na gorze mam twardy tłuszcz z kokosa, a na dole
        "mleczko"
Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka