Gość: m IP: *.chello.pl 15.02.05, 01:24 Mam troche (jakies 250 g.) woirkow kokosowych z data waznosci do dzis ;) co mozna z nich zrobic, by sie nie zmarnowaly? Czekam na propozycje :) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Pichciarz Re: Wiorki kokosowe IP: *.nyc.rr.com 15.02.05, 02:54 Kokosanki? www.rysch.com/kuchnia/kokosanki.htm Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 nagotuj curry z kury 15.02.05, 04:05 i wrzuc do garnka spore garscie dwie niepozalujesz nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
bazylia7 Re: nagotuj curry z kury 15.02.05, 07:40 nostromo, a czy znasz coconut sambol ze sri lanki, znaczy sie? posiekana i otluczona w mozdziezu cebula i czerwone swieze chilli- duzo, sol, cytryna (sok, sporo) no i oczywiscie wiorki kokosowe (najlepiej swiezo starte)- podaje sie jako dodatek do gotowanego korzenia tapioki... chyba zaraz pojde robic... tylko skad ja te tapioke wezme :(( Odpowiedz Link Zgłoś
n0str0m0 Re: nagotuj curry z kury 15.02.05, 08:42 teraz znam :) nastepnym razem rady uslucham i wiora dodam z szalotkami ostatnio uzywam miksera elektryka pomimo milosci odwzajemnionej do mozdzierza lupanego a tam nagminnie szatkuje trawe cytrynowa z imbirem i... czili padi permutacje obejmuja wszelkie cytrusy chytrusy i nastroju zmiany ostatnio dowariowalo mi sie suszonych sliwek i pomelo bo mialem i czili padi bo jestem uzalezniony... pozdrawiam nostromo Odpowiedz Link Zgłoś
olabogga Re: nagotuj curry z kury 15.02.05, 12:08 no i hoppery ze sri lanki podawane są z tym przysmakiem (najczęściej na śniadanie). hoppery czyli takie cejlońskie naleśniki, chyba z mąki ryżowej, z dodatkiem jakiegoś zaczynu, bo ciasto odstawia się na noc, rano jest trochę sfermentowane. smaży się je na patelniach które wyglądają jak małe woki, przez co hoppery wyglądają jak miseczki z ciasta, w środku są grubsze, o konsystencji idli (hinduskie parowańce ze sfermentowanego ciasta ryżowego), a na brzegach cienkie i kruche jak dosa (to z kolei specyficzne hinduskie naleśniki, czy ktoś wie z jakiej mąki?) tak czy owak, hoppery z coconut sambolem są pyszne. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Bazylia mozna kupic tapioke! 15.02.05, 12:14 mam tapioke kupiłam w Bomi makę i granulki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: bajeczka04 Re: Wiorki kokosowe IP: *.303.krakow.pl 15.02.05, 12:14 Zrób Rafaello: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=19252028&v=2&s=0 Pozdrawiam! bajeczka04 Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Wiorki kokosowe 15.02.05, 12:17 ja zalewam wióry wrzątkiem po chwili wiruje w blenderze na drobno przelewam przez sito i jak już ostygnie to na gorze mam twardy tłuszcz z kokosa, a na dole "mleczko" Odpowiedz Link Zgłoś