marpiwoszwe 16.02.05, 09:52 Jade w sobote do Londynu i chce cos tam kupic do jedzenia.Wiem ze napewno Marmite i shortbread.Kiedys ktos mowil o sosie mietowym i czy ta osoba moglaby mi napisac cos wiecej?Nie wiem co jeszcze kupic,pomozcie mi. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marghe_72 Re: Londyn 16.02.05, 09:57 forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17117942&a=17117942 --- Tylko krowa nie zmienia zdania :)) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Londyn 16.02.05, 11:03 Jest sos mietowy dobry do ryb i jagnieciny. I jest galaretka mietowa, ktora mozna uzywac do dodawania do marynat (bo ona tez na occie winnym jest tylko zżelowana ładnie). Moze jeszcze cheddary, bo wybor bedziesz miala duzy. I stilton. I oprocz marmita - czipsy marmitowe :-) Tego u nas nie ma! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuleczka66 Re: Londyn IP: *.akacje.pl / *.flashnet.pl 16.02.05, 17:23 A cóż to jest ten shortbread? Domyślam się, że to jakiś rodzaj pieczywa, ciasteczek. Co w nim szczególnego? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Shortbread IP: *.range217-42.btcentralplus.com 16.02.05, 17:31 Kruche ciastka maslane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Asia Re: Londyn IP: *.range217-42.btcentralplus.com 16.02.05, 17:33 Ja tez za przyprawami no i chinskie rowniez owoce egzotyczne jesli masz jak to sprobuj swiezy stek z tunczyka bo chyba w Polsce nie ma KONIECZNIE: kawa i herbata bo sa o wiele lepszej jakosci i smaku niz w Polsce choc produkcji tej samej firmy!! Habatka pewnie najlepsza 'Yorkshire' Kawka - obojetnie, Nescafe lub sypane wlasnej produkcji supermarketu Baw sie dobrze Odpowiedz Link Zgłoś
olabogga Re: Londyn 16.02.05, 21:18 oprócz czipsów z marmajtem też czipsy z winegretem. pyszne. właśnie: czy ktoś może wie, gdzie można je kupić w polsce? musztardę piekielnie ostrą, taką o brudno-żółtym kolorze (culmanns albo jakoś tak) cebulki marynowane Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Ampolionie... 16.02.05, 22:01 :-) moze jednak taniej i lepiej robic samemu? Chutneye znaczy. Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: Ampolionie... 17.02.05, 04:17 Byc moze, ale lepiej zapoznac sie najpierw z oryginalem: to jednak nie to samo. Odpowiedz Link Zgłoś
izabelski Re: Londyn 17.02.05, 03:54 flapjack - takie ciastka owsiane ciastka hob-nobs (te nie oblewane czekolada sa lepsze) whole rolled porridge oats - gruba owsianka rozne rodzaje brazowego cukru pita bread - w kazdym supermarkecie i sklepie mincemeat - jesli cie interesuja zwyczaje angielskie to jest to nadzienie z suszonych owocow + cukier etc uzywane do kruchych babeczek na swieta Bozego narodzenia :-) - ale to moze byc troche hardcore gdyz smak jest inny niz naszych slodkich owocow (chyba w skladzie jest jakis tluszcz) piwo angielskie - ale - w kazdym supermarkecie - rodzajow kilkanascie.kilkadziesiat cider - musujace wino jablkowe w duzych supermarketach tam,gdzie sa polki z przyprawami sa takie tubki z ziolami - polecam szczegolnie jedna z nich - firmy Schwartz - Coriander (ziele kolendry) - niezastapione do kucharzenie po Tajsku mietusy polo - dla milosnikow mietowego odlotu sprobuj napoju Irn-Bru - to szkocka specjalnosc, ale jest praktycznie wszedzie - smakiem przypomina mi polskie oranzady z lat 70-tych :-) jak jeszcze sobie cos przypomne to dopisze :-) Odpowiedz Link Zgłoś