Gość: Sara IP: 212.150.140.* 18.02.05, 10:29 Mam duzo cytryn. Prosto z drzewa. Bez opryskiwan i chemii. Co z nich zrobic? Moze nalewke? Zna ktos przepis? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lunatica Może tartę cytrynową Neli Rubinstein? 18.02.05, 10:41 Spód do tarty, najlepiej kruchy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=77&w=15325006&a=15325299 + Krem do tarty cytrynowej: 3-4 cytryny 3 łyżki zmiękczonego masła 1/3 szkl tartej bułki 3 jajka 200 g cukru 1/4 l śmietanki kremowej spód tarty z kruchego ciasta posmarowany 1 białkiem rozbitym z łyżką stołową wody, a nastepnie podpie`czony (8 min w 200 st C) Skórkę z cytryny ostrożnie otrzeć na bardzo drobnej tarce (bez białej gorzkiej części skórki). Cytryny wycisnąć: będziemy potrzebować 3/4 szkl soku. Piekarnik nagrzać do temp 180 st C. Sok z cytryny, skórkę, masło, tartą bułkę, jajka, cukier i śmietankę umieścić w naczyniu i zmiksować. Masę wylać na podpieczony spód, nie napełniając go po brzegi, gdyż w trakcie pieczenia krem zwiększy swoją objętość. Piec 20-30 min. Tarta jest gotowa wtedy, gdy stwierdzamy, ze krem równomiernie podniósł się na całej powierzchni. Jego konsystencja powinna byc zwarta, a kolor - złotawobrązowy. /N. Rubinstein/ w moim wykonaniu wygląda tak: forum.gazeta.pl/forum/72,2.html? f=777&w=18311713 natomiast smakuje R E W E L A C Y J N I E! Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica linki raz jeszcze, tamte się połamały ;-( 18.02.05, 10:43 ciasto: tiny.pl/hhvq zdjęcie: tiny.pl/2xf Odpowiedz Link Zgłoś
jedrek20 Re: Co z cytryn 18.02.05, 10:42 Kiedyś robiłem z cytryn świetne wino ! Niestety przepis gdzieś zaginął, a może ktoś z forumowiczów zna ? Odpowiedz Link Zgłoś
lunatica Limoncello / Marghe_72 18.02.05, 10:45 Limoncello (przepis włoski) na 1 l likieru: skórki (wyłacznie czesc zółta) pokrojone w paseczki z 5 cytryn zalac 1/2 l alkoholu (90%). Zamknąc hermetycznie :). Odstawic na 20 dni. Od czasu do czasu potrząsac butelką. Po 20 dniach przelac dokłądnie filtrując. Wymieszac z syropoem (ciepławym, nie gorącym!) - zrobionym z 1/2 litra wody destylowanej i 500 g cukru. Całosc wystudzic, przelac do butelek. Odstawic w ciemne miejsce na minimum 1 miesiac. forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=77&w=17044032&a=17154384 Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Limoncello / Marghe_72 18.02.05, 10:46 ...lemon curd, konfitura... Bylo sporo przepisow. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: Limoncello - jak i z czym ? IP: *.fbx.proxad.net 18.02.05, 10:58 Mam butelczyne, tylko nie wiem co z tym mozna zrobic. Jak sie to pije - czyste/mieszane, zimne/cieple no i ewentualne zastosowania kuchenne np czy mozna dodac d kremu do tarty ? Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Re: Limoncello - jak i z czym ? 18.02.05, 11:29 Schłodzone. Chyba tylko z lodem bedzie najlepsze. To likier wyraźny. kuchnia.o2.pl/przepisy/obiekt_int.php?id_p=4098 Odpowiedz Link Zgłoś
hania55 Re: Limoncello - jak i z czym ? 18.02.05, 13:09 Pić bardzo mocno zmrożone. Odpowiedz Link Zgłoś
linn_linn Re: Limoncello - jak i z czym ? 18.02.05, 13:58 Mozna dodac np. do ciasta. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Panna Andzia Re: Limoncello - jak i z czym ? IP: *.fbx.proxad.net 18.02.05, 20:24 Dzieki za rady, juz sie chlodzi :) Odpowiedz Link Zgłoś
kikkera Cytryny "kiszone" ? 18.02.05, 10:49 "Confit" - można używać do nadziewania kurczaka, salatek, ryżu itd. Nie pamiętam dokładnych proporcji. Jeżeli jesteś zainteresowana, to poszukam wieczorem w domu i wkleję. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Co z cytryn IP: 212.150.140.* 18.02.05, 13:08 Dziekuje za wszystkie pomysly. Jestescie niezastapieni i bardzo kochani. Zrobie likier i ciasto. Serdecznie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Basia Re: Co z cytryn IP: 5.6.1D* / *.cg.shawcable.net 18.02.05, 13:33 Szczesciara z Ciebie, zazdroszcze, ze masz dostep do TAKICH cytryn. ja bym sobie zaraz dla zdrowia zrobila kuracje cytrynowa, zwlaszcza ze sezon grypowy jeszcze nie minal. Poza tym cytryny odkwaszaja i oczyszczaja organizm. Poz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kajtek Re: Co z cytryn IP: 62.233.191.* 18.02.05, 19:02 proponuje kiszone cytryny niestety nie pamietam przepisu Odpowiedz Link Zgłoś
baky Receptura 18.02.05, 19:22 Skopiowałem to kiedyś - nie pamiętam skąd. Warto skorzystać. Mnie smakowało bardzo. Proszę: Tażine z kiszonymi cytrynami Składniki: 4 piersi kurczaka, 2 kiszone cytryny, 1 świeża cytryna, 1 spora cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanej natki pietruszki, 80 ml oliwy z oliwek, 2 kopiate łyżki zielonych oliwek, 2 łyżki migdałów w płatkach, kostka rosołowa, imbir, szafran. Autor: Justyna Bielinowicz, Ewa Marynowska Sposób przyrządzania: Kiszone cytryny są specjalnością kuchni arabskiej. Aby przygotować ten smakołyk, owoce moczymy parę godzin w wodzie, potem dokładnie szorujemy. Nacinamy głęboko na krzyż i solimy. Układamy ciasno w słoju i zalewamy przegotowaną wodą. Zamykamy słój i odstawiamy na 2 tygodnie. Teraz robimy tażine. Rozgrzewamy oliwę na głębokiej patelni, smażymy przez kilka minut pokrojone w paski piersi kurczaka, zdejmujemy z ognia. Dodajemy pokrojoną w plastry cebulę, zmiażdżony czosnek, imbir, szafran, zalewamy wszystko rosołem z kostki (0,5 l) i odstawiamy na pół godziny. Następnie stawiamy patelnię na średnim ogniu i dusimy potrawę pod przykryciem, aż mięso będzie miękkie. Kiszone cytryny kroimy w plastry, usuwając pestki. W małym garnuszku zagotowujemy trochę wody, wrzucamy do niej na 2-3 min oliwki, aby straciły trochę soli. Dodajemy do kurczaka oliwki, kiszone cytryny, migdały i natkę oraz sok wyciśnięty ze świeżej cytryny. Mieszamy i dusimy jeszcze przez chwilę. Podajemy z gotowanymi ziemniakami, skropionymi oliwą lub z chlebem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuleczka66 Re: Co z cytryn IP: *.akacje.pl / *.flashnet.pl 18.02.05, 20:30 Sledziki cytrynowe Jacka forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=18718173 Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Oj dzieki Kuleczko, zapomniałem... 18.02.05, 20:40 o nich, bo świątecznie się kojarzą dla mnie:-) A do nich można zużyć troche cytryn, oj można. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elle Re: Co z cytryn IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.06.05, 10:31 ups... nie lubię śledzików Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Co z cytryn 18.02.05, 20:44 a może zupa cytrynowa z ryżem dużo cytryn nie trzeba ale zawsze warto spróbować gdy ma się takie cytryny Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Co z cytryn IP: 212.150.140.* 20.02.05, 08:17 A jak sie robi ta zupe cytrynowa? Cytryny mam w zasiegu reki. Tylko zrywac, ale za to tesknie do polskich jablek i gruszek i do polskich lasow pelnych jagod i grzybow i do wielu polskich potraw, ktorych z braku produktow nie moge zrobic. Chetnie zamienilabym te cytryny za garsc poziomek n.p. Chetnie zamienilabym nasze pity (to jest taki arabski chlebek)na dobry polski chleb, ktory podczas ostatnich odwiedzin w Polsce, moglam jedynie osiagnac w restauracji Chlopskie Jadlo. Co sie stalo z chlebem do ktorego latami tesknilam? Pozdrawiam serdecznie i zazdroszcze Wam tych polskich pysznosci. NAPRAWDE!!! Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Przyklad na zupe cytrynowa, cytuję: 20.02.05, 09:02 greckie... - zup cytrynowy, a kurczak bazyliowy jacek1f 19.01.2005 13:53 + odpowiedz Dwa w jednym: moja Avgo lemono i pouli me waziliko. Zupa dobra na "day after", a kurczak też pomaga się podbudować delikatnie:-). Robione wielokrotnie: Średniego lub małego kurczaka, obmytego pakuję do garnka z 2 marchewkami, 1 selerem, 1 pietruszką. Podlewam gorącą wodą i gotuję na małym ogniu. Na suchej patelni podsmażam dużą cebulę pokrojoną w krążki, dorzucam na nią ziele angielskie, pieprz w ziarenkach, dwa goździki i szybko dodaję wszystko z patelni do kurczaka bulgającego się wolniutko. Niech dalej się bulga do miękkości. Wyjmuje go na zaś, odcedzam rosół/bulion, odlewam pół szklanki, a w reszcie gotuję trochę ryżu – pół szklanki gdzieś ok. 20 min. Teraz miks z 2 całych jajek plus wolniutko sok z 2-3 cytryn i dodajemy powoli bulion ze szklanki. Trzepaczka pomaga. Tak zahartowany płyn dodajemy do garnka (też wolno) i jeszcze jakieś kilka minut grzejemy. Doprawiam tylko solą i pieprzem. Niech nie gotuje się mocno (dwa razy mi się ścięło jajo). Podaję z dużą ilością natki pietruszki. A kurczak? Czeka tylko na bazylię. Obdłubujemy go z mięsa i do rondla na rozgrzane masło (łyżka). Wciskamy pół cytryny. Mieszamy jogurt naturalny z duuuuużą ilością bazylii (suszonej) plus sól, pieprz, szczypta cukru. Dodajemy do kurczaka i mieszając niech z 10-15 minut się przegryzie. Do tego to już tylko buła w rękę. I lampa wina! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Sara Re: Przyklad na zupe cytrynowa, cytuję: IP: 212.150.140.* 20.02.05, 09:21 Wielkie dzieki. Zrobie to dzisiaj, zaraz po powrocie z pracy. My w niedziele pracujemy. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś