Dodaj do ulubionych

wegetarianski swieta

IP: *.ise.pw.edu.pl 23.03.05, 11:05
Mam problem. W 1. dzień świąt będzie u nas na kolacji syn z dziewczyną
wegetarianką. Chciałam podać coś, co zadowoli wszystkich *my jesteśmy
mięsożercami). Oczywiście pizza czy leczo odpada - mało swiąteczne.
Próbowałam znależć coś na forum wegetariańskim, ale tego nie da się czytać -
pełna nienawiści, złośliwości, a przepisów jak na lekarstwo. Może coś
ciekawego doradzicie. Nadmieniam, że gotować umiem, więc mogą też być
przepisy bardziej skomplikowane. Z góry dziękuję i pozdrawiam świątecznie.
Obserwuj wątek
      • jottka maaarghe 23.03.05, 11:15
        ja wiem, że ryba nie mięso, ale wegetarianka może nie podzielać twoich poglądów:)

        sałatki i ciasta pożre każdy/a wege, tort naleśnikowy z warzywnym nadzionkiem,
        zapiekanki ziemniaczane albo makaronowe, eksztra spaghetti, pierogi z jabłkami,
        ze śliwkami suszonymi i bakaliami, różne takie
          • jottka Re: maaarghe 23.03.05, 11:31
            emm, to co jada rybe, to jarosz, wege ryby nie ruszy, bo wege nie je żywych istot:)

            a poza tym miałam kiedyś cudzoziemskiego wege na święta - przystawił sobie miske
            klasycznej sałatki jarzynowej i zasadniczo nie chciał już niczego więcej, mimo
            że rodzina się wysiliła na bogatą ofertę bezmięsną:) no ale rodzima wege może
            chcieć czegoś więcej, bym jakieś nietypowe pierożki zrobiła albo pasztet
            warzywny z róznymi sosami
      • Gość: Baronowa_Schlohen Re: wegetarianski swieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 12:10
        Margot, widać, że nie masz zielonego pojęcia o wegetarianizmie, sorry. Ryby to
        mięso, więc jak niby mogą być wegetariańskie? A jaja? Wielu wegetarian, nawet
        nie wegan uważa, ze jedząc jajko zjada stworzenie, które w nim było. Ja jestem
        wegetarianką i dla mnie swięta to czas pysznych potraw ze strączkowych oraz
        zielonych, kolorowych sałatek. Można także przygotować barszcz-zupę z buraków,
        pomidorów, ziemniaków i innych warzyw. Jest aromatyczny (dodaję majeranku, ziół
        prowansalskich, pieprzu i papryki) i sycący. Można udekorować smietaną.
        Pozdrawiam! BS
        • pinos Re: wegetarianski swieta 24.03.05, 13:49
          Dla wszystkich wegetarian:
          Do poczęcia kurczaka potrzebny jest kogut. Do stworzenia jajka - nie. Kury na
          fermach nie widziały koguta na oczy, jedząc jajka fermowe zjada się coś, co
          kurczakiem nie jest. I nigdy nie będzie. Zalężone jajka - czyli coś, co ma
          szanse stać się kurczakiem - to ewentualnie od kur wiejskich, ale też nie
          wszystkie.
          Jeżeli więc nie jadacie jajek, bo uważacie, że to już istotka - spokojnie, tak
          jak mleko, jajko fermowe jest to po prostu produkt pochodzenia zwierzęcego

          Problemem może być jedynie sposób pozyskiwania jajek na fermach, a dokładnie
          sposób traktowania kur... ale to inna bajka.
    • invicta1 Re: wegetarianski swieta 23.03.05, 11:22
      Bozenno tu masz link do strony wegetarianskiej:
      puszkkka.spinacz.pl/index.php3
      mozesz wyszukac po nazwach potraw lub po skladnikach i rodzajach diety
      wegetarianskiej-domyslam sie, ze dziwewczyna jest laktoovowege-tzn jada nabial i
      jajka
    • Gość: miszam Re: wegetarianski swieta IP: *.chello.pl 23.03.05, 11:31
      Czy to ma być zimny bufet czy coś na ciepło?
      Bo jeśli na ciepło, to może pieczone pierogi z soczewicą i fetą albo kulebiak
      drożdżowy z farszem z kiszonej kapusty do barszczu czerwonego?
      Mnie ten kulebiak raczej kojarzy się z Bożym Narodzeniem ale ponoć to
      wielkanocny specjał z Podlasia (przepis podawał w niedzielę Makłowicz).
      A może jakaś wytrawna tarta? Znajdziesz dużo przepisów w wyszukiwarce.
      Jeśli dobrze pamiętam masz Szymanderskiej "Kuchnię Polską potrawy regionalne"?
      Tam jest dużo przepisów na regionalne potrawy bezmięsne.
    • tribeca Re: wegetarianski swieta 23.03.05, 11:49
      polecam przepisy Tadeusza Pióro z Przekroju www.przekroj.pl/ - trzeba
      zajrzeć do aktualnego numeru i tam odnaleźć "kulinarne Pióro Polski" - w
      numerze aktualnym jeszcze dziś (jutro juz nowy) sa przepisy na wegetariańską
      wielkanoc
    • brunosch Re: wegetarianski swieta 23.03.05, 11:49
      wykorzystaj którąś z propozycji na tartę z warzywami - z porami, szpinakiem, serami
      warzywa w galaretce - różnokolorowe (brokuły, groszek, kukurydza, marchew +
      jajka na twardo) zalane tężejącym bulionem warzywnym?
      sałatki wiosenne - jajka + zielenina + ser (już ani słowa o fenomenalnej sałatce
      z bobu i jajek ;))
      • Gość: Baronowa_Schlohen Re: wegetarianski swieta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 12:24
        Galaretka jest z wieprzowej żelatyny, więc jest wybitnie niewegetariańska. Ja
        zamiast tego używam żelfixu, który zamiast zwierzęcej żelatyny zawiera roslinną
        pektynę! A na swięta to bym jeszcze polecała pasztet sojowy. Można upiec
        samemu, my z bratem zawsze taki pieczemy.Torbę ziaren soi (500g.) namoczyc w
        wodzie w garnku na noc. Nazajutrz namoczyc 1/3 suszonej bułki lub 1/2 czerstwej
        bułki (chodzi o zwykłą, dużą bułkę pszenną, a nie kajzerkę czy jakies dmuchane
        cudo na polepszaczu piekarskim).Soję ugotowac razem ze swierzą, obraną
        pietruszką, 3-ma marchewkami, listkiem laurowym, zielem angielskim i pieprzem.
        Ugotowaną soję zemlec w maszynce lub melakserze razem z namoczoną, odsączoną z
        wody bułką, w takich proporcjach, że soja stanowic będzie 2/3 przygotowywanej
        masy, a bułka 1/3. Dodac do masy pieprz i sól do smaku, a także całą startą
        gałkę muszkatołową, kilka całych ziaren kolorowego pieprzu (czarny, biały,
        zielony, czerwony) i kilka pokruszonych lub całych jagód jałowca.Do tego dodac
        5 żółtek i ubitą pianę z białak z 5-ciu jaj. Wszystko jeszcze raz
        wymieszac.Włożyc do formy i piec w piekarniku lub prodiżu 40-60 min. Zyczę
        smacznego i serdecznie pozdrawiam! Baronowa_Schlohen@poczta.onet.pl
    • krasnowo Polecam tarty 23.03.05, 14:17
      - szpinakową, porowo-serową, z rzeżuchy z kozim serem, możliwości masa, fajnie
      wyglądają, smaczne i można przygotować wcześniej.
    • fettinia Re: wegetarianski swieta 23.03.05, 19:20
      Moze lasagne wegetarianskie-jakies szpinakowe,albo wedzone kotleciki tofu plus
      dodatki jak wszyscy-czyli salatki itp,"pieczen" z granulatu sojowego w
      piekarniku-podobna do tej z mielonego(pieczen rzymska) z warzywami i serem,do
      tego surowki i jakies kluseczki czy ziemniaki:),wszelkie zupy
      bezmiesne-cytrynowa,bulion warzywny z dodatkami,tzw.zupa
      kolumbijska-czyli-bulion ustawiony na srodku stolu a wokol w miseczkach
      dodatki-warzywa(np-kukurydza,groszek,kapary,marchewka i co tylko fantazja
      podpowie)smietana,dla miesozernych kurczak pokrojony w kostke,przyprawy-kazdy
      komponuje zupke sam:)Wazne tylko by bulion byl warzywny:),zupa
      dyniowo-marchwiowo-pomaranczowa:),"paszteciki" z francuskiego ciasta nadziewane
      warzywami -mozliwosci masz mnostwo:)
    • Gość: matkadzieciom Re: wegetarianski swieta IP: *.limes.com.pl 24.03.05, 00:37
      1. Żurek z jajkiem
      2. lasagne ze szpinakiem lub z brokułami - z serem mozarella
      3. sałatka z avokado - pyszności
      4. sernik (pascha)
      także - jaja faszerowane, tarty wszelkiego rodzaju, krem z brokułów posypany
      prażonymi migdałami, paszteciki - sałatki - sojowe, z soczewicy, i w ogole -
      wszelkie. POzdrawiam - świąteczne życzenia
      • Gość: tygru Re: wegetarianskie swieta IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.05, 00:57
        osobiście polecam „torcik” z naleśników przekładanych szpinakiem (koniecznie
        liściastym!! nie katuj dziewczęcia mrożoną papką) obficie polany sosem
        chrzanowo-rzodkiewkowym (rzodkiewki masakrujesz na tarce, odsączasz i mieszasz
        ze świeżo utartym chrzanikiem. Jako fanka kaparów i czosnku przepuszczam te
        składniki przez wyciskarkę do czosnku i dodaję do zaprawy chrzanowo-
        rzodkiewkowej). Oczywiście wariacji istnieje mnogość. Czosnek można np.
        rozsypać bezpośrednio na szpinaku.
        Życzę udanych eksperymentów kulinarnych i zadowolonych zjadaczy :o)
        Daj znać, na jakie dania się zdecydowałaś i jakie były efekty. Trzymam kciuki!

        Miłych Świąt!
    • jarek_zielona_pietruszka Re: wegetarianski swieta 24.03.05, 01:20
      jeżeli wolno coś zasugerować bo ostatnio zostałem wykreślony to proponuję:
      pory pod beszamelem z ziemniakami w mundurkach. na zupę zupa kalafiorowa na
      wywawrze jarzynowym z fasolką szparagową może być mrożona jeżeli nie masz
      własnej pasteryzowanej.z odrobiną śmietany jeżeli taka uchodzi bo nie wszyscy
      wege jątolerują. można w trakcie gotowania dodać trochę oliwy lub oleju z winogron.
      ser tofu na milion sposobów. sałatki z kiełków wszelakich i warzyw, z dodatkiem
      np paluszków krabowych, jeżeli takie jada, a jeżeli nie to z fasolą soją
      soczewicą.mam ból głowy chyba w tej chwili nic więcej nie poidam a piszę z
      prędkością żółwia o błędach nie wspomnę pozdrowienia
      • ampolion Re: wegetarianski swieta 24.03.05, 02:34
        KULEBIAK Z KAPUSTĄ I GRZYBAMI
        CIASTO : wg przepisu na CIASTO KRUCHO-DROŻDŻOWE
        NADZIENIE: 50 dkg świeżej kapusty, 20 dkg kiszonej kapusty, 3 dkg suszonych, 2
        cebule, 1 łyżka tłuszczu, 2 jaja ugotowane na twardo, sól, pieprz
        Grzyby umyć, namoczyć i ugotować. Kapustę świeżą poszatkować, ugotować; kiszoną
        kapustę pokroić na drobniejsze kawałki, zalać wywarem z grzybów, ugotować pod
        przykryciem. Oba rodzaje kapusty po ugotowaniu dobrze odcisnąć z wywaru. Obraną
        cebulę pokroić w kostkę, usmażyć na złoto, dodać do kapusty wraz z posiekanymi
        grzybami, wymieszać wszystko, doprawić solą, pieprzem.
        Przygotować ciasto według przepisu powyżej. Nałożyć ostudzone nadzienie. Piec w
        mocno nagrzanym piekarniku ok. 50 minut. Podawać na gorąco, polane roztopionym
        masłem albo na zimno.

        wg KUCHNI POLSKIEJ pod red. St. Bergera
      • Gość: Tuszka Jam wegetarianka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 24.03.05, 08:00
        powiem Ci zatem co w tym roku robie sobie - rolade ze szpinaku (masa szpinakowa
        z jajkiem i mąką) z warzywami w srodku (cieciorka, soczewica,papryka).Do tego
        oczywiscie czosnek :) Duzo salatek tez robie. SProbuj pokombinowac sobie z
        pestkami najrozniejszymi i kielkami - do pospolitych salatek podawaj.
        Najlepsze przepisy sa naprawde na vege.pl ale ja polecam jeszcze na "czarnej
        oliwce".
        Prosze. Postaraj sie nie podawac jej owocow morza twierdzac, ze to nie mieso :)
        Smacznego zycze i udanych swiat.
    • Gość: ofka Re: wegetarianski swieta IP: *.aster.pl / *.aster.pl 24.03.05, 13:42
      Pasztet z selera - przepis usłyszany w radiu, robiłam, mogę polecić.
      2 kg selera utrzeć na drobnej tarce, 3-4 cebule zeszklić na oleju, dodać seler,
      razem poddusić ok. 10 min, dodać trochę wywaru grzybowego, 3, 4 jaja, kilka
      łyżek bułki tartej, jakieś zioła - majeranek, prowansalskie, ja dałam czubrycę,
      wymieszać, oczywiście sól, pieprz, włożyć do foremki i upiec.

      A teraz przepis, którego jeszcze nie wypróbowałam, z książki Biruty
      Markuzy, "Daj sobie szansę". Podaję jak leci:

      "PIECZYSTE Z JARZYN (NA DUŻĄ OKAZJĘ)
      Masa selerowo-migdałowa: 1 mały seler (5 łodyg selera naciowego), 2 łyżki
      oleju, 1 cebula średniej wielkości, 1 łyżka mąki pszennej z pełnego przemiału,
      5 dag okruchów czarnego chleba, 20 dag mielonych migdałów, 5 dag płatków
      owsianych, 1 jabłko, 2 jaja, sok z 1/2 cytryny, sól, pieprz;
      masa pieczarkowo-orzechowa: 2 łyżeczki oleju, 1 cebula średniej wielkości, 35
      dag pieczarek, 15 dag łuskanych orzechów włoskich, 2 ząbki czosnku, sól
      ______________________________________

      Masa selerowo-migdałowa: seler umyc i krótko obgotować (10 minut), obrać i
      zetrzeć na tarce jarzynowej (naciowy pokroić). W dużym rondlu rozgrzać olej,
      podsmażyć posiekaną cebulę (2 minuty) i pokojony (jeżeli naciowy) lub utarty
      seler (3-4 minuty), posypać mąką, rozmieszać i ogrzewać 2-3 minuty. Okruchy
      chleba wymieszać w misce z mielonymi migdałami, płatkami owsianymi, utartym na
      tarce o drobnych otworach jabłkiem i surowymi jajami, dodać przygotowaną
      mieszaninę selerową, sok z cytryny i przyprawić solą i pieprzem. Przyrządzić
      masę pieczarkowo-orzechową: na patelence rozgrzać olej i podsmażyć posiekaną
      cebulę aż zmięknie, dodać drobno posiekane pieczarki, utłuczone lub zmielone
      orzechy i czosnek roztarty z odrobiną soli. Podsmażyć i dokładnie wymieszać.
      Blaszkę w formie pierścienia (może też być wąska foremka keksowa) wyłożyć
      posmarowanym tłuszczem pergaminem, połową masy selerowo-migdałowej wyłożyć dno,
      przełożyć masą pieczarkowo-orzechową i przykryć resztą masy selerowej. Wstawić
      do nagrzanego piekarnika (190 stopni C) na 50-55 minut. Po upieczeniu zostawić
      w foremce przez 10 minut. Podawać z surówkami."
    • giezik Tadeusz Pioro w poprzednim przekroju 25.03.05, 06:40
      Tadeusz Pióro

      GŁOS MNIEJSZOŚCI

      Gościem honorowym na śniadaniu wielkanocnym w moim domu będzie weganin. To Anglik, racjonalista, skłonny rozluźnić swój żywieniowy reżim podczas podróży zagranicznych, więc poza fasolą i warzywami będę mógł podać jaja i ser. I w sumie jestem rozbawiony perspektywą jarskich świąt wielkanocnych. A przynajmniej wielkanocnej niedzieli, bo w lany poniedziałek wyekspediuję Anglika do innego, zaprzyjaźnionego stołu, a sam upiekę jagnię.
      Po jajkach faszerowanych, zapiekanych w skorupkach, zjemy pasztet z soczewicy. Polecam ten pasztet na każdą okazję, jest wyśmienity i można przyprawić go na sposób indyjski lub polski. Najpierw należy przygotować wywar warzywny, gotując włoszczyznę bez selera, za to z dodatkiem jednej cebuli i dwóch nieobranych ziemniaków oraz trzech liści laurowych przez trzy kwadranse. W dużym garnku w dwóch łyżkach oliwy szklimy jedną cebulę, dodajemy dwa posiekane ząbki czosnku, a po minucie ćwierć kilograma zielonej soczewicy. Wlewamy litr plus szklankę wywaru, dodajemy garść suszonych grzybów uprzednio namoczonych w ciepłej wodzie oraz dokładnie umytych i gotujemy, aż soczewica będzie całkiem miękka. Odcedzamy soczewicę i grzyby, przekładamy do robota kuchennego, dodajemy dwa jaja, sól, pieprz oraz dwie łyżki posiekanego świeżego rozmarynu, i miksujemy, aż powstanie gładka masa. Przekładamy ją do natłuszczonej brytfanny i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez trzy kwadranse. Do pasztetu podam żurawinę, a być może marynowaną dynię.
      Zamiast barszczu będzie zupa z buraków. Osiem niewielkich buraków obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy w oliwie wraz z posiekaną cebulą. Dolewamy litr wywaru warzywnego i gotujemy pod przykryciem przez 15 minut. Teraz dodajemy dwa obrane i pokrojone w kostkę nieduże ziemniaki, solimy i gotujemy, aż buraki będą całkiem miękkie. Robimy z zupy purée, w razie potrzeby rozrzedzamy śmietanką i - bezwzględnie - zaprawiamy łyżką chrzanu.
      Daniem głównym będzie zapiekanka z cukinii i parmezanu. Pół kilograma cukinii kroimy w cieniutkie talarki, a drugie pół kilograma ucieramy na tarce do warzyw. Ucieramy również skórkę z jednej cytryny. Ubijamy cztery jaja z czterema łyżkami parmezanu. Dodajemy skórkę z cytryny, cztery łyżki bułki tartej, odrobinę soli i sporo pieprzu, następnie cukinię - i starannie mieszamy. Natłuszczamy okrągłą formę, wysypujemy bułką tartą, wlewamy do niej masę serowo-jajeczno-cukiniową, posypujemy bułką tartą i pieczemy w temperaturze 200 stopni przez 40 minut lub krócej - już po półgodzinie należy sprawdzić, czy zapiekanka gotowa, stosując metodę szpikulca. Melanż sałat leciutko skropionych sosem winegret podać można razem z zapiekanką lub zaraz po niej.
      Na deser - mazurek kajmakowy. Uważam, że mazurek kajmakowy wyklucza inne ciasta. Jest zupełnie obezwładniający i nie warto się rozpraszać, podając babki czy inne wypieki, które mogłyby przeszkodzić w uzyskaniu efektu mazurkowego. Efekt ten objawia się dojmującym przesłodzeniem, blokadą apetytu na resztę dnia. Raz do roku jest wysoce pożądany. Nie mam już miejsca na podanie receptury, powrócimy do mazurka za tydzień, za tydzień również przedstawię propozycję dla większości - dziś wsłuchiwaliśmy się w głos mniejszości, który społeczeństwo demokratyczne powinno darzyć szczególnym szacunkiem.


Inne wątki na temat:

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka