Dodaj do ulubionych

Telewizyjne Programy Kulinarne - Prośba o pomoc!

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 17:02
Witam,

Potrzebuję informacji na temat dawnych programów kulinarnych w polskiej
telewizji. Czy pamiętacie jakieś programy o takiej tematyce w PRLu lub na
początku lat 90.? Jakie programy kulinarne wspominacie najlepiej? Mam
nadzieję, że mi pomożecie, bo te materiały potrzebne mi są do pracy na
studia, a w necie trudno cokolwiek znaleźć. Z góry dzięki i pozdr.
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: Telewizyjne Programy Kulinarne - Prośba o pom 15.04.05, 17:38
      programy telewizyjne "Jutro poniedzialek", oraz "Domator"
      programy tupu poradnikowego, specjaliscie roznych dziedzin, a na koniec pani
      Katarzyna Pospieszynska
      autorka ksiazek kucharskich "Przygoda Kulinarna", "Kuchnia chinska", "Kuchnia
      Chinska", "Taka kuchnia, jakie czasy"
      informacje tu wpisane pochodza z notatki na okladce tej ostatniej, wydana w
      1990 roku
    • Gość: bozenna7 Re: Telewizyjne Programy Kulinarne - Prośba o pom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 21:32
      Bardzo dobrze wspominam programy K.Pospieszyńskiej. To było wtedy olśnienie -
      mówiła często o kuchni egzotycznej, oczywiscie próbując spolszczyć przepisy.
      Kupowałam jej wszystkie ksiązki. Od niej i książek Halbańskiego zaczęła się moja
      "przygoda kulinarna". Lubiłam też program z Polsatu Smakosze - rozkosze, ale był
      chyba w połowie lat 90. Do dziś używam przepisów z tego programu np. robię rosół
      z imbirem, czosnkiem i bazylią. W latch PRL programy kulinarne właściwie nie
      istniały, ale było dużo kącików kulinarnych w gazetach. Zbierałam przepisy
      Gumowskiej z Życia Warszawy - próbowała propagować zdrowe żywienie, ale przepisy
      jej nie wychodziły mi.
      • Gość: klo Re: Telewizyjne Programy Kulinarne - Prośba o pom IP: *.gdynia.mm.pl 15.04.05, 21:34
        gotowanie na ekranie bradzo go brak:(
        • Gość: socjolog Re: Telewizyjne Programy Kulinarne - Prośba o pom IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.04.05, 22:20
          Dzięki wszystkim za informacje. Moglibyście powiedzieć coś więcej nt. Gotowania
          na ekranie? Nazwę kojarzę, ale nic poza tym. Tzn. jaka była formuła, przepisy,
          w jakich porach i latach chodził? Z góry dzięki!
          • Gość: jadzia Re: Telewizyjne Programy Kulinarne - Prośba o pom IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.05, 22:22
            o ile dobrze pamietam gotowanie na ekranie bylo w czwartki o 11.00 w latach 90.
          • Gość: jadzia Re: Telewizyjne Programy Kulinarne - Prośba o pom IP: *.dip.t-dialin.net 15.04.05, 22:27
            Prowadzina to na poczatku jedna Pani, a potem chyba rozne osoby( kilka),
            pozniej bylo tak, ze jedna osoba robila danie glowne, druga zupe i inna deser.
            Zupy robil Pan, w przezroczystym naczyniu i bylo widac zupe. Ale mam pamiec,
            co? No chybaze ktos pamieta inaczej, bo reki nie dam uciac.
            Pamiatm tez jedna Pani robila zawsze cos zdrowego i wtedy pierwszy raz
            ulyszalam slowo Tofu.O, i tyle.
            • gretawm Re: Telewizyjne Programy Kulinarne - Prośba o pom 16.04.05, 15:55
              Pani Gumowska pojawiała się okazjonalnie w "Jutro poniedziałek".Znana była
              głównie z felietonów w Życiu Warszawy,gdzie zamieszczała oprócz porad
              dietetycznych przepisy własne i czytelników.Napisała też wiele książek
              kucharsko-dietetycznych.Bardzo dużo się od niej nauczyłam w sprawach zdrowego
              żywienia i na ogół są to rzeczy nadal aktualne.
            • paprotka-gd Re: Telewizyjne Programy Kulinarne - Prośba o pom 16.04.05, 17:09
              Nie zapamiętałam nazwiska tego pana z brodą , ale kojarzył mi się też jako
              znawca dań z ryb , zapalony wędkarz i ogolnie prezentowane przez niego przepisy
              wydawały mi się najciekawsze i gotował na ekranie z głową - widać było ,że
              jest przygotowany do prezentacji .
              A pomysł z przeżroczystym naczyniem do gotowania zupy wtedy uważałam za
              świetny .
              O ile się nie mylę program "Gotowanie na ekranie " był początkowo pod redakcją
              Halszki Wasilewskiej
    • Gość: bokisz Re: Telewizyjne Programy Kulinarne - Prośba o pom IP: 202.83.175.* 16.04.05, 17:16
      www.google.com/search?sourceid=navclient&ie=UTF-8&rls=GGLD,GGLD:2005-
      14,GGLD:en&q=Gotowanie+na+ekranie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka