Dodaj do ulubionych

Szukam pomysłu...

21.04.05, 10:49
... na jakieś gorące danie, które mogłabym podać gściom na 1 urodziny mojej
córki (10 osób). Mam pustkę w głowie :(
Proirytety:
1. najlepiej z wieprzowiny (mam całą zamrażalkę),
2. z w miarę konwencjonalnych składników (ze wzglądu na gości),
3. niezbyt czasochłonne,
4. żeby można przygotować wcześniej,
Liczę na Wasze pomysły.
I dodam, że nie cierpię takich wątków, tak wogóle :), więc rozumiem tych, co
go zignorują :))
Obserwuj wątek
    • Gość: hannk Re: Szukam pomysłu... IP: *.gw5-eth1.icnet.pl 21.04.05, 10:53
      Jeżeli masz schab możesz go zrobić ze śliwką. Możesz go podać i na gorąco i na
      zimno.
      • apolka Re: Szukam pomysłu... 21.04.05, 11:01
        odpada, ze względu na ograniczenia miejsca w zamrażalce schab został
        poporcjowany ;(
        (od dłuzszego czasu w mięso zaopatruję się za pośrednictwem rodziny, na wsi,
        minus jest taki, że podstawowa ilość to ćwierć świni, lub wielokrotność tejże
        ćwierci, a potem to trzeba gdzieś przechować...)
        • jottka Re: Szukam pomysłu... 21.04.05, 11:03
          wg podanych kryteriów kojarzy mi sie paprykarz węgierski albo coś w tym stylu:)
          dietetyczne nie będzie, ale można zrobić wcześniej, a im bardziej sie odgrzewa,
          tym lepsze
          • jacek1f Jottka ma racje, wychodzi, ze musisz 21.04.05, 11:06
            zrobic duzy jeden gar czegos pysznego:
            gulasz, paprykarz, stifado - jakąś pysznie doprawioną duszeninę.
            • e_r_i_n Re: Jottka ma racje, wychodzi, ze musisz 21.04.05, 11:08
              Dokładnie tak. Do tego kasza gryczana np (nie bedzie trzeba obierac kilogramow
              ziemniakow) i kilka surowek. I z głowy :)
            • Gość: hannk Re: Jottka ma racje, wychodzi, ze musisz IP: *.gw5-eth1.icnet.pl 21.04.05, 11:08
              Może wykorzystaj przepis (kacha.wojcik) Strogonow- przepis dla początkujących
              jak podaje autorka można zrobić ze schabu lub szynki wieprzowej.
              • jottka no 21.04.05, 11:10
                do paprykarzu to kluseczki, ale moze nie musi byc tak ortodoksyjnie:)
                • apolka Re: no 21.04.05, 11:17
                  A czy ten paprykarz na coś wspólnego ze Strogonowem (jakkolwiek pisanym)?
                  Jeśli nie, poproszę o przepis, linkę...
                  Bo to jest bardzo dobry kierunek!
                  :)
                  • jottka Re: no 21.04.05, 11:22
                    przepis mam w książce i on dłuższy, później wpisze, jak chcesz, a tu znalazłam
                    interesującą tak w ogóle linke do węgrów, popatrz sobie:

www.budapeszt.infinity.waw.pl/qchnia/wieprzowina.html
            • apolka Re: Jottka ma racje, wychodzi, ze musisz 21.04.05, 11:19
              A to stifado to co? z czym?
        • brunosch schab zawijany 21.04.05, 11:52
          Jeśli pokroiłaś schab na kotlety, to zrób zrazy zawijane - tyle tylko że z
          wieprzowiny, a do środka: sporo aromatycznych ziół, śliwka suszona, kawałki
          ząbka czosnku (nie zmiażdżony, tylko krojony) - dla uzupełnienia można byłoby
          posmarować lekko koncentratem pomidorowym. Obsmażyć, a potem udusić. Może z
          dodatkiem piwa? Później tylko odgrzewasz.
    • Gość: marghe_72 Re: Szukam pomysłu... IP: *.acn.waw.pl 21.04.05, 11:29
      apolka a z jabłkiem i cebulą?
      albo z octem balsamicznym i zurawiną?
      • apolka Re: Szukam pomysłu... 21.04.05, 11:44
        Schab? Karkówka? Coś bliżej?
    • apolka Re: Szukam pomysłu... 21.04.05, 11:54
      Przemyślałam sprawę i skłaniam się ku czemuś z jednego gara, niemniej, Marghe,
      podaj, proszę, przepis na to mięso z jabłkiem i cebulą, przyda mi się wkrótce,
      a brzmi ciekawie;
      Na Strogonow przepis mam tylko te trzy rodzaje mięsa mnie paraliżują ;), zatem,
      Jottka, jak znajdziesz chwilę... :)
      Żeby dodac sytuacji powagi dodam, że impreza 24.04!
      • jacek1f tu masz Stifado... z "greckiego" wątku: 21.04.05, 12:09
        Cielęcine mozna smiało zastapic innymi mięsami. Ale urok tego polega na doborez
        przypraw - lekko cynamonowy smak... wiec raczej innym razem chyba spróbu:-)
        A teraz walcz z paprykarzo-gulaszem raczej.

/////////////////////////////// /////////////////////////////
        maschori stifado
        Cielecine bierzemy i tniemy na kawalki tyć wieksze od gulaszowych tak 5x5 cm.
        Obsmazamy mocno do zrumienienia na oliwie. I na bok.
        Obieramy cebule - dobrze dobrac male, srednie (ew. na pół) i sparzamy wrzatkiem.
        Do rondla na oliwe wrzucamy cebule i czosnku duzo pokrojonego na plasterki, do
        tego od razu cynamon, pieprz, gozdzik, sol, cayenne i cukier. Dodałem też
        imbiru w plasterkach, ale troszke. Smazymy-dusimy wszystko razem chwile na
        mocnym ogniu ahhhh, jak pachnie...
        Dodajemy mieso i podlewamy zeby wszystko bylo tylko przykryte winem czerwonym
        i 1,5 g powoli dusimy.
        Tym razem do ryżu było :-) I lampa wina do tego :-)
        /////////////////////////////// /////////////////////////////// /////////
    • Gość: X Re: Szukam pomysłu... IP: *.access.telenet.be 21.04.05, 12:10
      Wieprzowine pokroj na male czesci , przypraw , obsmaz i do rondla , dus jak
      gulasz , dodaj smazonej cebuli , czosnek , imbir , curry , ostra papryczke i
      rozgniecione kulki jalowca
      Jak juz wszystko bedzie gotowe to dodaj kokoscreme lub mleczko kokosowe i
      plasterki banana (banan sie rozgotowuje dlatego na samym koncu), zagesc
      Pyszne danie z ryzem na zolto ( curry , kurkuma )
      Do tego na salatke najlepiej dojrzale mango z bananem albo melon albo czerwone
      sliwki
      Powinno smakowac dzieciom i doroslym - dla doroslych dodatkowo cajen
      • jacek1f X - popatrz na punkt 2. założeń ...;-( 21.04.05, 12:16
        ma byc "z konwencjonalnych skladnikow ze wzgledu na gosci", wiec Twoj przepis -
        przesmaczny zresztą - tak jak stifado z cynamonem - chyba tym razem musi
        ustapic np. paprykarzowi...
        • apolka Re: X - popatrz na punkt 2. założeń ...;-( 21.04.05, 12:23
          niestety, masz rację :(
          Od razu dopowiem, że takie obwarowania dotyczą u mnie tylko "dania gorącego",
          które powinno być dość "neutralne", nie mam ochoty przygotowywać kilku
          różnych...
          Zawsze natomiast podaję coś "innego" (z punktu widzenia rodziców, rzecz jasna,
          dla Was to może być "normalka") na zimno i... różnie to bywa, raz znika i
          okazuje się, że zrobiłam za mało, innym razem... dojadamy przez kilka dni (jak
          ostatnio terrine z sera pleśniowego z suszonymi owocami, wg. przepisu Tessy CB)
          • Gość: marghe_72 Re: schab z jabłkiem i cebulą IP: *.acn.waw.pl 21.04.05, 12:31
            4 kotlety schabowe obsmażyć na oleju. Zdjąć z patelni , odstawić w ciepłe
            miejsce. Tłuszcz zostawić na patelni1 czerwoną cebulę pokroić w piórka, 2
            jabłka obrać i pokroić w ćwiartki, a potem w plasterki. Cebulę i jabłka dusić 5
            min w tłuszczy pozostałym po smażeniu mięsa
            1 marchewkę obrać, pokroić w plasterki i zblanszować. Dodać do jabłek i cebuli.
            Podlać calvadosem lub porto – około 100 – 150 ml. Dodać 2 łyżki gruboziarnistej
            musztardy i 1 łyżeczkę cukru. Włożyć mięso, podgrzać, doprawić solą i pieprzem.
            • jottka pörkölt 21.04.05, 12:52
              kg wieprzowiny (najlepiej łopatka), 100g wędzonej słoniny lub boczku, 50g
              smalcu, 250g cebuli, ząbek czosnku, 2 łyżki przecieru pom, zielona papryka +
              pomidor, kminek, papryka w proszku, sól

mięso pokroic w 4cm kawałki, umyć, osuszyć - ze słoniny wytopić tłuszcz, wyjąć
              skwarki, dodać smalec, zrumienić na tym cebulę - dodać czosnek, paprykę w
              proszku, przecier, zmieszać, podlać wodą - gotować kilka min do odparowania
              wody, dopiero wtedy wrzucić mięso - posolić, dodać kminek, dusić na małym ogniu
              - mieszać co pewien czas, dopiero gdy woda całkowicie odparuje, a mięso
              skwierczy, podlać małą ilością wody - dodać pokrojoną świeżą paprykę i pomidor,
              tuż przed podaniem posypać papryką w proszku

uwaga: w gotowym daniu sos nie może całkowicie pokrywac mięsa, skwarki trzeba
              koniecznie wyjąć

za: tadeusz olszański, nobel dla papryki.kuchnia węgierska
            • Gość: ruiza DO marghe_72 IP: *.inteligo.com.pl 21.04.05, 12:52
              Marghe, z czym podajesz ten schab? Z ryżem?
              • marghe_72 Re: DO marghe_72 21.04.05, 13:04
                zazwyczaj z ryzem
    • apolka Dziękuję za przepisy 21.04.05, 13:22
      i jeszcze pytanie do Jottki: Jakie kluski proponujesz? Moga być drobne kopytka?
      • jottka Re: Dziękuję za przepisy 21.04.05, 13:27
        guru olszański pisze, że do potraw z wieprzowiny tylko haluszki albo ryż:)
        przepisów na gałuszki, galuszki itp. było ostatnio sporo, chyba w galerii jest
        przepis siostryheli (o ile z farfelkami nie pokręciłam, bo mi sie niezwykle
        podobały:)
        • apolka Re: Dziękuję za przepisy 25.04.05, 13:30
          Obwieszczam wszem, że paprykarz był pyszny, podałam z ... małymi kopytkami
          (mrożonka Jawo), (czyli fużyn ;)) i sałatą zieloną
          Polecam!
          • jottka Re: Dziękuję za przepisy 25.04.05, 15:18
            zaraz, to właściwie co ty zrobiłaś?:) paprykarz węgierski to nasz gulasz, czyli
            ichni pörkölt, plus śmietana, ale zasadniczo wszystko to bardzo dobre
            • apolka Re: Dziękuję za przepisy 26.04.05, 13:35
              Zrobiłam wg. przepisu na pörkölt podanego przez Ciebie;
              Gulasz robię rzadko, właściwie wyłącznie do placków "po węgiersku" ale przepisy
              różnią się zasadniczo ;), nie używam wówczas pomidorów (ani koncentratu),
              papryka, cebula, czosnek owszem, dodaję jeszcze pieczarki i pół butelki
              czerwonego; Twój przepis to może standard, ale nie dla mnie ;)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka