Dodaj do ulubionych

Biegunka u dziecka

28.04.05, 17:50
Kochani, moj synek ma lekka biegunke od wczoraj i postanowilam dzis lekko go
przeglodzic. Jakie znacie jedzonko na ten trudny dla zoladka czas? Ja mam w
planie marchwianke, herbatke mietowo-melisowa, ryz i kisiel..Moze ktos sie
jeszcze podzieli swoimi sposobami?
Obserwuj wątek
    • Gość: marghe_72 Re: Biegunka u dziecka IP: *.acn.waw.pl 28.04.05, 17:53
      w jakim wieku dziecko?
      • Gość: kara Re: Biegunka u dziecka IP: *.wirt.pl / *.sopot.wirt.pl 28.04.05, 17:59
        my własnie wychodzimy z rotawirusa, mały (ma 9 miesiecy) pluł marchwianką-
        dawałam ryż z pieczony jabłkiem, i po 2 dniach tego ryzu również odmówił, za to
        na kolację zjadł rosól. wiec moim zdaniem przy bardzo małych dzieciach lepiej
        zaufać ich smakowi.
        przy wiekszych- ten ryż z jabłkiem, suszone jagody (można zaparzyć, albo kisiel
        zrobic) ziemniaki gotowane i koniecznie banany! to nie dość że pomaga w
        biegunce to jeszcze dostarcza minerałów i witamin.
        • Gość: patka.f Re: Biegunka u dziecka IP: *.phil.east.verizon.net 28.04.05, 18:09
          Synek ma prawie 2 lata...
          A o tych bananch to zapomnialam..i jagody suszone tez jeszcze mam. A ryz mozna
          zrobic z jablkiem? Przeciez jabluszko rozluznia stolce? Chyba, ze jek sie
          zapiecze to nie ma takiego dzialania:)
          • Gość: marghe_72 Re: Biegunka u dziecka IP: *.acn.waw.pl 28.04.05, 18:19
            Jabłka mozna lekko obgotowac (bez cukru) i dodac np do ww. ryzu

• Gość: ann Re: Biegunka u dziecka IP: *.chello.pl 28.04.05, 18:17
      jabłuszko starte na najdrobniejszych oczkach tarki zatrzymuje biegunkę
      • thiessa Re: Biegunka u dziecka 28.04.05, 18:25
        Kasza jaglana nie zaszkodzi, tylko nie solic, ani nie slodzic. Jest to jedyna
        kasza o odczynie obojetnym, nie zakwasza organizmu. W sam raz na cierpiacy
        brzuszek.
        • Gość: marghe_72 Re: Biegunka u dziecka IP: *.acn.waw.pl 28.04.05, 18:27
          suchary..
          no i jeszcze inna metoda - niezbyt zdrowa..ale skuteczna - odgazowana (moze byc
          przegotowana) coca cola albo sprite (za sprite'a nie dam głowy)
          Tylko nie wiem jak sie zapatrujesz na podawanie takliemu maluchowi coli..
    • Gość: jagoda Re: Biegunka u dziecka IP: *.hsd1.il.comcast.net 28.04.05, 18:30
      Ja mieszkam w Stanach i tutaj dieta zalecana dzieciach przy biegunkach i/lub
      wymiotach jest tak zwana dieta BRAT, czyli bananas, rice, applesauce i toast
      (banany, ryz, starte jablko i suche, tzn. bez zadnych dodatkow, grzanki). W
      przypadku moich dzieci sie sprawdza.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka