fruwam 10.05.05, 15:45 czy ma ktos moze przepis na prawdziwy pain perdu. tylko prosze nie odsylajcie mnie do wyszukiwarki. sprawdzilam i to, co tam podaja to nie to... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: natalicja Re: pain perdu IP: *.autocom.pl 10.05.05, 20:49 Dawno temu robila moja ciotka - francuzka roila cos o tej nazwie, szlo to tak, ze kromki starego chleba maczala w mleku (i mowila, ze mozna tez dodatkowo w jajku), a potem smazyla na masle, zjadac najlepiej z miodem. Ja z lenistwa ogranicam sie do mleka i jest ok. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lisa Re: pain perdu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:08 mleko, śmietanka - wymieszac mikserem, dodać 250g cukru, szczyptę wanilii, 4 jajka. W powstałej masie maczać chleb i smażyć na maśle. Przed podaniem posypać rodzynkami. Odpowiedz Link Zgłoś
ela.tu-i-tam Re: pain perdu 10.05.05, 21:22 Ja robie podobnie jak ciotka-francuzka natalicji. Do glebokiego talerza wbijam 1 jajko, rozbeltuje widelcem, dolewam troche mleka. Tne w plasterki zaschnieta baguette, i wkladam na pare minut do tego mleka z jajkiem aby sie zamoczylo. Przewracam na druga strone. Na patelnie klade kawalek masla, czekam az sie stopi i ukladam plasterki zamoczonej baguette. Czasem baguette sie pokruszy przy krojeniu, to nie szkodzi, wlewam na patelnie te rozmoczone rozne kawaleczki. Gdy przyrumione na zloto, przewracam na druga strone. Ukladam na duzym plaskim talerzu (taki na tarte albo na pizze), posypuje cukrem. To sie je od razu, cieplawe. Mozna jesc z konfitura - jak kto lubi. Smacznego ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: angie Re: pain perdu IP: *.ppp.tiscali.fr 11.05.05, 10:06 www.linternaute.com/femmes/cuisine/recette/304809/1105750347/pain_perdu_tout_bete.shtml Odpowiedz Link Zgłoś
fruwam Re: pain perdu 11.05.05, 10:29 super link - dzieki! gotowalas moze juz cos z tego? Odpowiedz Link Zgłoś