Dodaj do ulubionych

móżdżek szt 4

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:02
witam, kupiłam dzisiaj 4 móżdżki wieprzowe. jak je pitrasić?
Obserwuj wątek
    • default Re: móżdżek szt 4 12.05.05, 15:15
      Mózg (najlepiej cielęcy, ale wieprzowy też b. dobry): klasycznie - sparzyć
      wrzątkiem z octem, obrać z błon, smażyć z jajkiem, sól i pieprz (szarawa masa
      bezpostaciowa, ale smaczna), można podać na grzankach;
      Albo - sparzony i obrany (z grubsza) mózg wymieszać z jajkiem
      oraz bułką, dodać sporo usiekanej zieleniny (koperek albo pietruszka zielona,
      ewentualnie szczypiorek), rozgnieciony czosnek, sól, pieprz, uformować
      niewielkie kotleciki, otoczyć w bułce tartej, usmażyć na złocisty kolor - pycha.
      • Gość: myszz Re: móżdżek szt 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:18
        dzięki... jutro pitrasze

dzisiaj skręcaliśmy z mężem szafe... bite 6 godzin. koszmar
      • Gość: Lilka Re: móżdżek szt 4 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 02:25
        Zanim usmaże z jajkiem, najpierw smażę cebulkę, do niej dokładam obrany mózg a
        do tej masy wbijam jajka, solę, pieprzę i smażę wszystko razem. Bez cebuli jest
        mdłe.
    • gwendal Re: móżdżek szt 4 12.05.05, 23:49
      Kurczę, gdzie Ty zdołałaś kupić móżdżki wieprzowe? Poluję w swoim Krakowie od
      dłuższego czasu i nie mogę znaleźć - jakiś czas temu zacząłem nawet myśleć, że
      kompletnie zniknęły z rynku.

Gwendal
    • kaiserka Tak tylko chcialam spytac 13.05.05, 00:31

Gość portalu: myszz napisał(a):

> witam, kupiłam dzisiaj 4 móżdżki wieprzowe. jak je pitrasić?

a dlaczego je kupilas? Tradycja wyniesiona z domu? Jakies interesujace przepisy?
      Najwyrazniej nie, skoro pytasz jak je przyrzadzic.
      Ciekawa jestem po prostu:)
      • Gość: myszz Re: Tak tylko chcialam spytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 08:49
        kupiłam, bo nigdy nie jadłam, lubie kosztować rzeczy dziwne.
        nie myśle o mózgu jak o MÓZGU :]
        oglądalam Hanibala

usmażylam móżgi z jajkiem i bułką tartą /+ pieprz i parpyka ostra/ i faktycznie
        brakowało mi czosnku albo cebulki.

4 mózgi to koszt 90 gr a wyszlo na dwa porządne "kotlety"

polecam , mózg jest bardzo delikatnym mięskiem:>
        • miroslawa_potrzeba Re: Tak tylko chcialam spytac 14.05.05, 14:21
          dziwie sie jak takie cos mozna jesc i jeszcze nazywac mieskiem, ja mla mnie to
          totalna zdroza!! brrrrr....
          • Gość: wini3 Re: Tak tylko chcialam spytac IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 07:50
            A kiełbaskę w naturalnym jelicie lubi się? A flaczki, nerki, ozorki, nóżki itp.
            i całą obrzydliwą resztę? Móżdżek jest świetny, szczególnie na grzance z
            kilkoma wiorkami sera. Wyniosłam to z domu.
    • Gość: myszz wątróbka dla pieska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 13:42
      jak widzę piękne ufryzowane pańcie kupujące wątróbkę lub salcesonik dla pieska
      to ogarnia mnie pusty śmiech. Ja się nie wstydze tego co jem itp.
      • miroslawa_potrzeba Re: wątróbka dla pieska 15.05.05, 15:49
        a ja sie tylko zdziwilam przeciez... i mowilam o sobie, tylko i wylacznie a tu
        takie ataki ad personam!! nie ladnie...
        ps
        po za tym nie musze wszystkiego smakowac zeby wiedziec czy cos jest dla mnie
        czy nie jest... ot taka prosta logika
    • Gość: myszz znów kupiłam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.05.05, 17:12
      będzie na jutro na obiad!!!!! :)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka