Dodaj do ulubionych

Prażony ryż...

13.05.05, 09:59
mam dużą torebkę prażonego ryżu. może macie jakiś pomysł, co można zrobić?

Dziękuję:)
Obserwuj wątek
    • Gość: ziajka Re: Prażony ryż... IP: *.tpi.pl 13.05.05, 10:28
      polecam deser z mojego dzieciństwa czyli lat 80 tych.
      Śmietana - chuda, nie więcej niż 12 % - opakowanie
      Cukier waniliowy - opakowanie
      Cukier - według uznania
      Śmietanę mieszamy z cukrem waniliowym i zwykłym - to musi byc dość słodki sos
      Ryż dzielimy na porcje i zwlewamy sosem - uwaga ma tendencje do uciekania z
      miseczki :) Za chwilę zjadamy ze smakiem - nie wygląda ale smakuje przednio
      smacznego
    • Gość: ji Re: Prażony ryż... IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 13.05.05, 12:10
      szzzyszzzki, mmm:)
      • camomille szyszki mlask 13.05.05, 22:28
        mniam mlask ja tez pamietam te szyszki z dziecinstwa, cos wspanialego, pamietam
        rozniste przyjecia urodzinowe z dziecinstwa gdzie te szyszki obowiazkowo
        krolowaly i byly wyzerane w pierwszej kolejnosci.
        ale jak sie do diabla ta pychotke robi?
        • Gość: gizela Re: szyszki mlask IP: *.dip.t-dialin.net 13.05.05, 22:36
          ja to przed laty robilam tak:troche masla albo margaryny roztopic,do tego
          min.300 g toffi albo irysow,tak dlugo mieszac az sie rozpuszcza,wsypac ryz i
          formowac szyszki(mase z toffi troche wystudzic)
          • camomille Re: szyszki mlask 13.05.05, 22:56
            a jak sie nie ma ani irysow ani toffi? tu gdzie mieszkam nie ma takich frykasow
            albo te co sa to raczej sie nie kwalifikuja do takich sztuczek. wiec czym
            zastapic?
            • malea81 Re: szyszki mlask 14.05.05, 07:05
              Jak zrobić szyszki?może ma ktos przepis?
            • Gość: kamaoka Re: szyszki mlask IP: *.aster.pl 14.05.05, 10:46
              to mysle ze mozesz uzyc mleka skondensowanego z puszki, slodzonego (yyy tak sie
              to chyba nazywa), po prostu kupujesz taka puszeczke, zdejmujesz zniej papier i
              wkladasz do wody na malym ogniu i gotujesz hmm...kure ile to bylo? 3 godzinki?
              siet nie pamietam, mama mi dawala ptrzepis bo ja w ten sposob robie wafel:) po
              [ropstu poszukaj na forum jak sie robi taki wafel z mlekiem z uszki i znajdziesz
              tam czas gotowania, bo jak tak podgotujesz ta puszke to wychodzi prawie jak toffi:)

a ja mam jeszcze takie pytanie do autora watku - na litosc boska zdradz mi skad
              masz ten ryz, w warszawie go znalezc nie moge i musze prosic mame zeby mi w
              paczkach wysylala:) ja go uwielbiam po prodtu z imnym mlekiem - wlewam zimne
              mlezko do kubka i do tego sypie ryz ale nie za duzo zebym zfdazyla zjesc dopoki
              sie packa nie zrobi zniego, i potem znowu dosypuje i znowu...ah rozmarzylam sie,
              wlasnie skonczylam swoja paczke i teraz zostalam bez ryzu...
              • malea81 Re: szyszki mlask 14.05.05, 12:32
                Do kamaoki. W sklepie na ulicy Astronautów. to jest niedalekop lotniska Okęcie.
                Tam zawsze jest zapas:))))
                • Gość: kamaoka Re: szyszki mlask IP: *.aster.pl 14.05.05, 17:34
                  a dokladnie w ktorym miejscu, jaki nr budynku a moze jakispzrystanek tam jest po
                  drodze? czasem tam jezdze jak wracam od chlopaka z akademika na natolin:)
              • Gość: ji Re: szyszki mlask IP: *.warszawa.sdi.tpnet.pl 14.05.05, 12:51
                jesli chodzi o Wawe, to widzialam dzis w Bomi (pewnie na wspomnienie szyszek
                uruchomil mi sie radar;))) spoko, jest do kupienia!
                w pamiec szczegolnie zapadly mi te kupowane na zakopianskich Krupowkach- mam
                zdjecia: mala, calutenka oblepiona, ale w pelni usatysfakcjonowana:D
    • Gość: izabelka Re: Prażony ryż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 10:54
      na suchą patelnię sypiesz cukier powiedzmy 1/2 szklanki jak się stopi na karmel
      dolewasz mleko też 1/2 szklanki.mieszasz aZten karmel rozpuści się w mleku ido
      masy wsypujesz ryż.mieszasz wszystko i czekasz aż wystygnie.
      • Gość: ankaa Re: Prażony ryż... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 11:31
        szyszki cudo !!!
        ja uzywalam krowek ciagnacych a ostanio cukierkow dumle z nadzieneim
        czekoladowym :)
    • amused.to.death z marsami:))) 14.05.05, 17:54
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=23929&w=23371722&a=23444689
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka