Dodaj do ulubionych

Syrop lub nalewka sosnowa

IP: *.pl / *.crowley.pl 22.05.05, 13:13
Witajcie;))

Czy ktos zna moze przepis na srop lub nalewke sosnowa (z paczkow sosny)??? A
w dodatku wyprobowal go sam i moze udzielic kilku wskazowek od siebie, to
bede bardzo wdzieczna. Jestem wlasnie w posiadaniu mlodych paczkow sosnowych
i szkoda je zmarnowac.
Z gory dziekuje za pomoc;)))
Obserwuj wątek
    • Gość: sławek Re: Syrop lub nalewka sosnowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.05.05, 13:23
      Pamiętam z dziciństwa , że moja Babcia zasypywała je w dużym słoju cukrem tak ,
      jak owoce - warstwami.Jeden warunek , nie mogą to być pączki rozwinięte ,
      wyglądem muszą przypominać patyki.Pozdrawiam.
      • lucy1955 Re: Syrop lub nalewka sosnowa 09.06.13, 14:45
        i oczywiscie musza byc z sosny!! nie z choinki:)jakiejs tam....ale wciaz czekam na fotke jak to wszystko wyglada i te rwane i te zalane-cokolwiek, co mi pomoze w zrobieniu prawdziwego syropu-PROSZE :)
    • Gość: bik Re: Syrop lub nalewka sosnowa IP: *.gdynia.mm.pl 22.05.05, 13:25
      Zasyp cukrem, przykryj gazą i trzymaj w szafce - pączki puszczą sok - masz w
      ten sposób syrop na kaszel i przeziębienie. Możesz jeszcze zalać spirytusem -
      znakomita nalewka pita "dla zdrowotności".
      • jagoda85 Re: Syrop lub nalewka sosnowa 26.05.13, 22:29
        My przesypujemy sosnę warstwami cukru, musi go być dość dużo, żeby nie sfermentowała sosna, słój z tak zasypaną sosną powinien stać w oknie w słoneczku. Taki syrop to świetna sprawa na przeziębienia, nie mówiąc o dodatku do alkoholu, wódeczka znakomita.
    • Gość: Guśka Re: Syrop lub nalewka sosnowa IP: *.pl / *.crowley.pl 22.05.05, 15:25
      Dziekuje za dobre rady;)
      Juz zabralam sie do domowej produkcji.
      • Gość: Bilala Re: Syrop lub nalewka sosnowa IP: *.zgora.dialog.net.pl 22.05.05, 23:10
        Nalewkę z pączków sosnowych / świerkowych często robiłam w dawnych latach i
        ostatnio sobie wspomniałam, że warto byłoby powtórzyć.
        Pączki zbiera się TYLKO w pierwszej połowie maja (przedtem za małe, później za
        duże). Do zbierania włożyć rękawiczki, bo od tej żywicy straszne rzeczy z
        rękoma. Zasypuje się te pączki dużą ilością cukru (na oko, po prostu trzeba je
        przykryć cukrem). Po kilku dniach odcedza starannie (durszlak, potem gęste
        sito, potem płótno). Miesza się pół na pół ze spirytusem (? tak robiłam za
        młodu, ale może by było lepiej trochę te procenty osłabić?) i odstawia na pół
        roku. W okolicach Bożego Narodzenia jak znalazL - nalewka zdrowa,
        rozgrzewająca, a nawet lecznicza na kaszelki i przeziębienia.
        Sam syrop, bez spirytusu, jak mi został, dawałam dzieciom w charakterze syropu
        na kaszel. Raz nie zużyłam i sfermentował - wyszło coś w rodzaju dziwnego (ale
        też smacznego, choć może nie każdy by w tym gustował) winka.
        • Gość: ela Re: Syrop lub nalewka sosnowa IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 17:25
          A mi mocno fermentuje czy tak ma być, czy popełniłam jakiś błąd
          • Gość: gość Re: Syrop lub nalewka sosnowa IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 17:50
            to bardzo źle, to znaczy, że dałaś za mało cukru, cukru daje się prawie tak dużo jak do syropu
        • Gość: ela Re: Syrop lub nalewka sosnowa IP: *.dynamic.chello.pl 08.06.13, 17:27
          A mi mocno fermentuje czy tak ma być, czy popełniłam jakiś błąd i czy może być na miodzie
    • Gość: beata Re: Syrop lub nalewka sosnowa IP: *.internetdsl.tpnet.pl 23.05.05, 08:51
      W tym samym celu można też wykorzystać zielone szyszki sosnowe, ale juz teraz
      czas najwyższy żeby je zerwać, bo stwardnieją i trudno będzie je
      pokroic /wystarczy na pół lub ćwiartki/. Syrop tak samo smaczny i skuteczny.
      Zdrówka!!!!!
    • lucy1955 Re: Syrop lub nalewka sosnowa 26.05.13, 21:51
      witam-czy moglabys mi podeslac fotke tych pączkow sosny,bo wydaje mnie sie ,ze te ktore mi dal kolega to nie jest to-takie zielone mlode miotelki choinkowe-powiedzial ze to z sosny-ale wątpie.Kto mi pomoze w tej kwestii.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka