Dodaj do ulubionych

biszkopt-reaktywacja :)

06.06.05, 10:41
tylko proszę na mnie nie naskakiwac tak od razu, że było tysiąc razy, itp.,
bo tyle to ja też wiem :P Planuję jutro mój biszkoptowy debiut, pooglądałam
różne przepisy, ale najczęściej są na tortownicę 28cm, a ja mam 24cm. I nie
zmuszajcie mnie żeby sama przeliczała, bo upiekę - no lepiej się nie domyślać
co :) Aha-i jeszcze mam dylemat, która mąka lepsza - ziemniaczana czy pszenna?
Pomożecie?
Obserwuj wątek
    • poughkeepsie widzę, że mnie dopadły problemy z rozumieniem 06.06.05, 10:42
      ojczystego języka :) Tytuł powinien być oczywiście - aktywacja :)
      • Gość: justa ale reaktywacja jest bardziej trendy :-) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.05, 14:03
    • Gość: ww Re: biszkopt-reaktywacja :) IP: *.012-5-65736b10.cust.bredbandsbolaget.se 06.06.05, 11:42
      biszkopt to najprostszy wypiek na swiecie- nie ma znaczenia, czy masz
      tortownice 24 czy 28cm, w mniejszej wyjdzie biszkopt wyzszy, wiec zamiast np. 1-
      2 razy mozesz go przekroci 3 razy i tort bedzie wyzszy.
      Moj baardzo prosty przepis na biszkopt:
      4-5 jajek
      3/szklanki maki pszennej
      1/2 szklanki cukru
      1 budyn smietankowy lub waniliowy lub lyzka maki ziemniaczanej
      1/ lyzeczki proszku do pieczenia

oddzielam bialka od zoltek (bialka do duzej miski, zoltka do malej miseczki lub
      filizanki), do bialek szczypta soli i ubijam mikserem na sztywna piane. Do
      piany dodaje cukier, piana stanie sie jeszcze sztywniejsza. Potem po kolei:,
      caly czas miksujac- dodaje zoltka, make z proszkiem, budyn, Dodajac make i
      budyn zmniejszam obroty miksera, zeby tylko wymieszac, zeby piana nie upadla.
      Potem szybko do natluszczonej tortownicy i siup do piekarnika. Pieke ok. 20
      minut w temperaturze 180-190 stopni. Nie bawie sie w przesiewanie maki, byc
      moze z tortowej biszkopt wychodzi lepszy, ale ja najczesciej robie z
      najzwyklejszej, najtanszej, choc wtedy czasem biszkopt nie wyrasta bardzo
      wysoko. Czas wykonania- samo ciasto- kilka minut. Piekarnik wlaczam do
      nagrzania tuz przed rozpoczeciem przygotowywania ciasta. Powodzenia! A srednica
      formy sie nie przejmuj. Przy wiekszej tortownicy mozna dolozyc do tych
      proporcji 1 jajko i 1 lyzke maki pszennej wiecej .
      • Gość: bajeczka04 Re: biszkopt-reaktywacja :) IP: *.303.krakow.pl 06.06.05, 13:06
        Ile dokładnie tej mąki?
        Pozdrawiam! bajeczka04
      • Gość: ela Re: biszkopt-reaktywacja :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.07.05, 21:43
        ro się tylko wydaje, ze to jest takie proste
    • siostraheli Re: biszkopt-reaktywacja :) 06.06.05, 14:40
      nie mam wprawy w pieczeniu biszkoptu, ale zrobiony wg. wskazowek dziuuni
      wychodzi modelowo.
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=777&w=24154490&v=2&s=0
      • machacha Re: biszkopt-reaktywacja :) 06.06.05, 15:25
        Polecam moj przepis (znajduje sie w watku "Rafaello najlepsze pod sloncem") -
        zawsze super wyrasta!
      • jswm Re: biszkopt-reaktywacja :) 06.06.05, 15:29
        robiłam Dziuniowy, polecam.
        • Gość: baby Re: biszkopt-reaktywacja :) IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.07.05, 09:07
          naprawd godny polecenia
    • makapema Re: biszkopt-reaktywacja :) 06.06.05, 16:03
      Nie wiem czy dobrze robię ośmielając sie konkurowac z biszkoptem Dziuuniowym :).

Od lat robie biszkopt tak samo, proporcje mojej mamy i nigdy nie było z nim
      problemów (typu niewyrośnięcie). Robię na oko, ale to mniej więcej tak wygląda:
      - białka z 6 (jak duże to 5) jajek ubic na sztywno,
      - powoli dodawać cukier pełna szklanka i ubijać dalej (ja dodaję jeszcze cukier
      waniliowy)
      - po kolei dodawać żółtka i ubijac dalej. Mikser odłożyć :).
      - mąkę (pełna szklanka) wymieszac z łyżeczka proszku do pieczenia. Powoli
      dodawać mąkę do ubitej piany i drewnianą łyżka delikatnie wmieszać. Musi być
      dobrze mąka wmieszana, ale delikatnie bardzo.

piec, aż patyczek będzie suchy :).

Wczoraj robiłam, z truskawkami i bitą śmietaną :D.
    • poughkeepsie no myśle, że zrobię 07.06.05, 10:01
      ten dziuniowy, na pszennej mące. Tylko czy moge użyć składników w podanej
      ilości, mimo że mam trochę mniejszą tortownicę?
      • Gość: limba Re: no myśle, że zrobię IP: *.mos.gov.pl 07.06.05, 10:54
      • dziuunia Poki 07.06.05, 11:39
        Możesz zrobić wg przepisu mojego albo Makapemy i proporcje weź takie jak u
        Makapemy na tę tortownicę 24 cm..Jak chcesz niższy to podziel składniki z
        mojego biszkoptu na pół i będzie ok :)
        • poughkeepsie a jak zrobię z Twojego przepisu 07.06.05, 11:43
          i Twoich przepisów to cała różnica będzie taka, że będzie wyższy?Oczywiście jak
          nie klapnie, hehehe ;-) Bo jeśli tak, to ja wolę wyższy :) Poza tym proszę mi
          wody z mózgu nie robić tymi proporcjami, dzieleniem i w ogóle. Ja mam bardzo
          mały rozumek jeśli o liczenie chodzi :P
          • dziuunia Re: a jak zrobię z Twojego przepisu 07.06.05, 11:54
            Mój przepis różni się od makapemowego tym że nie ma w nim proszku i żółtka
            ubijam z cukrem.Ale ten Makapemy też jest ok,jak chcesz to zrób z proszkiem na
            pierwszy raz,trochę to pewniejsze chociaż biszkopt IMHO powinien być bez
            proszku bo jak dobrze ubijesz białka i będziesz ostrożnie mieszać to nic nie
            opadnie.A składniki na tę tortownicę(wg mojego przepisu) to będą takie:
            6 jajek
            1 1/4 szklanki mąki
            3/4 szklanki cukru
            szczypta soli
            I pamiętaj:cukier powolutku po łyżce do ubitych białek,a później bardzo
            ostrożnie mieszaj dużą łyżką albo trzepaczką-rózgą z żółtkami i mąkę dodaj na
            dwa razy.
            • poughkeepsie tak jest MIszczu! :) nt. 07.06.05, 12:08

• Gość: lilka co robię źle? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.06.05, 14:43
            • Gość: beata Re: a jak zrobię z Twojego przepisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.06.05, 19:39
              no spróbuję jeszcze wg tego
          • Gość: x Re: a jak zrobię z Twojego przepisu IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.06.05, 22:21
            poughkeepsie napisała:

> i Twoich przepisów to cała różnica będzie taka, że będzie wyższy?Oczywiście
            jak
            >
            > nie klapnie, hehehe ;-) Bo jeśli tak, to ja wolę wyższy :) Poza tym proszę mi
            > wody z mózgu nie robić tymi proporcjami, dzieleniem i w ogóle. Ja mam bardzo
            > mały rozumek jeśli o liczenie chodzi :P
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka