scapolo 26.06.05, 19:54 czy pasteryzuje się słoik, w którym są owoce z żel-fix-em? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: ada Re: żel-fix IP: *.lubin.dialog.net.pl 26.06.05, 21:01 Naklada się gorący dżem do słoiczków i stawia do góry dnem na 15 minut. Trzeba tylko wcześniej wyprazyć słoiki i wygotować zakrętki. Robię tak od lat i nigdy się nie posuł żaden dżemik! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marghe_72 Re: żel-fix IP: *.acn.waw.pl 26.06.05, 22:11 tak, goraca masa do goracych słoików i stawiam do góry nogami ps. spróbuj zrobic z prawdziwym cukrem, sa o niebo smaczniejsze :) Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: żel-fix 26.06.05, 22:14 Nie pasteryzuje się, wyprażone słoiczki trzeba napełnić do pełna, pod samą zakrętkę i odwrócić do góry dnem. Jest to tak zwana sucha pasteryzacja. Odpowiedz Link Zgłoś
tekisk Re: żel-fix 27.06.05, 08:09 Kiedyś spróbowałam wyprodukować dżem z żel - fixem .Nikt tego nie chciał jeść . Zachęcam Cię do nie używania tego polepszacza . To prawda , szybko gęstnieje , ale dużo traci na smaku . Odpowiedz Link Zgłoś
e._ Re: żel-fix 27.06.05, 09:05 U mnie nie traci. Używam tego z minimalną ilością cukru. Wspaniały kolor i aromat mają nawet poziomki i jagody. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: żel-fix 27.06.05, 11:03 a czym się różnią te cukry żelujące, bo widziałam z takimi napisami na opakowaniach np 2:1, 3:1-o co chodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: limba Re: żel-fix IP: *.mos.gov.pl 27.06.05, 14:07 O nie, wręcz przeciwnie!!!!! Całe lata gotowałam konfitury metodą tradycyjną [nie było żel-fixu], która - żeby owoce sie nie psuły - wymagała długiego gotowania. Podczas tego gotowania wiśnie - bo to najlepszy wg mnie owoc na konfitury - tracił zupełnie smak i konfitury były słodkie, aż w gardle drapało. A z dodatkiem żel-fixu gotuje się tylko kilka minut i wiśnie zachowują swój świeży smak i aromat. Dzięki temu są pyszne!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ula Re: żel-fix IP: 213.199.193.* 27.06.05, 14:13 Wlasnie ja tez nie rozumiem w czym takie wysmazone przez trzy godziny truskawki czy wisnie sa lepsze od tych z zelfixem (gotowanych 4-10min.)?Na pewno traca duuuzo na smaku i wartosciach odzywczych! A zelfix be,ze to niby taki sztuczny i "trujacy"? Bez przesady! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ruiza Re: żel-fix IP: *.inteligo.com.pl 27.06.05, 14:55 ja też robię i lubię z żel-fixem, a dla zachowania ładnego, świeżego koloru owoców dodaję dodatkowo odrobinę kwasku cytrynowego (taka rada znajduje się chyba na opakowaniu) Odpowiedz Link Zgłoś
ewaktw Chciałam się podpiąć pod temat dżemów... 27.06.05, 15:20 Czy jest normalne, że dżem (kupny) po otwarciu słoika pleśnieje po parunastu dniach? Dzieje się tak już po raz kolejny. Dżemy różnych firm, dobre gatunkowo, ale nie jesteśmy w stanie zjeść ich od razu, a po paru dniach klapa. Postanowiłam zrobić kilka słoików własnego dżemu, ale zastanawiam się czy nie stanie się z nim tak samo. Szkoda by mi było. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Chciałam się podpiąć pod temat dżemów... 27.06.05, 15:23 a trzymasz w lodówce po otwarciu? Odpowiedz Link Zgłoś
ewaktw Re: Chciałam się podpiąć pod temat dżemów... 27.06.05, 15:24 Tak, właśnie w lodówce. Przykład z wczoraj. Dżem otwarty chyba z 1,5 tygodnia temu - konfitura malinowa, zjedzone kilka łyżek i znowu do wyrzucenia. Już mnie to słabi... Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Chciałam się podpiąć pod temat dżemów... 27.06.05, 15:25 hmm mi się nie psują-a może ktoś wkłada do słoiczka łyżke po oblizaniu? Odpowiedz Link Zgłoś
ewaktw Re: Chciałam się podpiąć pod temat dżemów... 27.06.05, 15:29 Tak! Moje dziecko! Myślisz, że to dlatego? Ale łyżkę włożyło ostatnio, a wcześniej nie, a to już nie pierwszy popsuty słoik. W każdym razie widzę, że to chyba tylko mnie się przytrafia. Cóż.. poeksperymentuję jeszcze raz z nowym słoikiem. Może namierzę przyczynę. :) Odpowiedz Link Zgłoś
jacek1f Ewo, pilnuj zeby jedna czysta łyżeczką na spodek 27.06.05, 15:32 lub do miseczki wykladac, albo rób to sama:-). Kazdy "intruz" łyżeczkowy, nóż z ociupinka masła ponownie zanurzony itp uruchamia "psujkę". Odpowiedz Link Zgłoś
ewaktw Re: Ewo, pilnuj zeby jedna czysta łyżeczką na spo 27.06.05, 15:35 No i tajemnica się rozwiązała. Dokładnie tak jest - łyżeczka po raz pierwszy, ale nóż z odrobiną masła owszem. Dziękuję za radę. Teraz nikomu nie dam się dorwać do słoika. :)) Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: Chciałam się podpiąć pod temat dżemów... 27.06.05, 15:34 tak to jest przyczyna-czyli sledztwo zakończone sukcesem:) Odpowiedz Link Zgłoś
ewaktw Re: Chciałam się podpiąć pod temat dżemów... 27.06.05, 15:38 Dziękuję. Wyjaśniło się! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Artur żele IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.06.14, 16:00 A CZY PAŃSTWO WIEDZĄ ŻE OWOCOWE ŻELE...GALARETKI...ITP ..ROBIONE SĄ ZE ZWIERZĘCYCH KOŚCI...HA,HA!! SMACZNEGO!! Odpowiedz Link Zgłoś
reniam_123 Re: żele 19.06.14, 09:49 Gość portalu: Artur napisał(a): > A CZY PAŃSTWO WIEDZĄ ŻE OWOCOWE ŻELE...GALARETKI...ITP ..ROBIONE SĄ ZE ZWIERZĘC > YCH KOŚCI...HA,HA!! SMACZNEGO!! WIEMY! i co z tego? nie podniecaj się, bo ci żyłka pęknie ;) Odpowiedz Link Zgłoś
marghe_72 Re: żele 19.06.14, 23:43 Gość portalu: Artur napisał(a): > A CZY PAŃSTWO WIEDZĄ ŻE OWOCOWE ŻELE...GALARETKI...ITP ..ROBIONE SĄ ZE ZWIERZĘC > YCH KOŚCI...HA,HA!! SMACZNEGO!! podobnie jak na przykład buty czy paski do zegarków.. klik w kosz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pektynka Re: żele IP: *.play-internet.pl 24.06.14, 16:10 ale przecież żel-fixy żelują dzięki pektynie pochodzenia roślinnego :p Odpowiedz Link Zgłoś