Dodaj do ulubionych

Pomocy co to??...Chlamydia trachomatis!!!!

19.01.06, 14:25
W grudniu gin.przeprowadzil mi takie badanie:Chlamydia trachomatis.Wynik
wyszedl ujemny.Bardzo sie ciesze.Niestety zacmilo mnie i nie dopytalam sie go
o co w tych wynikach chodzi i co oznaczaja.Jesli ktos wie prosze dziewczyny
pomozcie... wypis jest taki: Przeprowadzono lancuchowa reakcje polimerzy(PCR)
w obecnosci starterow komplementarnych do tego fragmentu genu cystein-rich
protein(crp)charakterystycznego dla genomu Chlamydia trachomatis.Jako matrycy
uzyto DNA izolowanego z wymazu pobranego pacjentce.Na drodze reakcji nie
otrzymano fragmentu DNA o dlugosci 199pz,swiadczy to o nieobecnosci
DNApochodzacego z Chlamydia trachomatis w pobranym od pacjetki
wymazie.
The assay was performed by genetics means using PCR method(Polymerase Chain
Reaktion)As a template DNA extracted from patient´s swab was used.The outcome
of the test is
negative
Dziewczyny pomozcie jesli wiecie...prosze-Z gory dziekuje!!
Obserwuj wątek
    • dziubas1 Re: Pomocy co to??...Chlamydia trachomatis!!!! 19.01.06, 16:55
      Chlamydia to taka wredna bakteria, która może utrudniać zajście w ciaze. Wynik
      ujemny swiadczy, ze jej nie masz, więc wszystko jest ok.
      • malpka_z Re: Pomocy co to??...Chlamydia trachomatis!!!! 20.01.06, 18:30
        Ja mialam taka sytuacje:
        mezowi wyszedl wynik dodatni, wiec moj gin wyslal mnie na badanie i od razu dal
        antybiotyk, bo jak mowil, jak maz ma, to ja na pewno tez, chyba ze wynik
        wyszedl "falszywie dodatni". Zrobilam badanie i zdziwilam sie, bo mi wyszedl
        ujemny (no i wzielam cala dawke leku niepotrzebnie).

Androlog straszyl meza, ze chlamydie bardzo trudno jest wyleczyc i nie raz jest
        tak, ze bierze sie kilka antybiotykow. Jak wykupowalam antybiotyk w aptece, to
        podpytalam znajoma farmaceutke, jak skuteczny jest ten lek, a ona powiedziala,
        ze ja uczono, ze trzeba zrobic antybiogram, zeby nie brac potem po kilka tur
        antybiotykow (czyli ktory antybiotyk zabije nasza bakterie).

Zgupialam zupelnie komu wierzyc i co robic dalej (mi gin nic nie mowil o
        antybiogramie, czy w takim razie farmaceutka jest madrzejsza od
        reszty "specjalistow" w tej dziedzinie, czy lekarzom sie po prostu nie chce,
        wygodniej jest przepisac recepte i nastepny prosze). Po jakims czasie zmienilam
        lekarza i on powiedzial, ze wedlug niego jest tak, ze chlamydia "stala sie
        modna, a tak naprawde niewielu ludzi ja ma. Trzeba zrobic badanie jakas nowa
        komlpeksowa metoda tylko jednemu partnerowi".
        Zrobil mi badanie moczu, krwi i wymaz z szyjki macicy. Procz tego badanie
        genetyczne na obecnosc genomu chlamydii. Wynik wyszedl ujemny. Diagnoza - maz
        tez nie ma. Ale kusi mnie zeby on zrobil jeszcze raz, tylko to kosztuje...
    • bach28 Re: Pomocy co to??...Chlamydia trachomatis!!!! 19.01.06, 18:45
      A w jaki sposób przeprowadził ci to badanie tzn czy to był wymaz z szyjki czy
      krew pytam bo ja walcze z tym świństwem imuszę sprawdzic czy nadal je mam a
      ponoc te badania które wykonywałam są czasami fałszywie dodatnie z góry dzięki B
    • dziubas1 Re: Pomocy co to??...Chlamydia trachomatis!!!! 20.01.06, 07:50
      Można robić badania i z krwi i wymaz z pochwy, ale lepiej wymaz, bo te z krwi
      nie zawsze dają prawidłowy wynik. Pozdrawiam.
      • anonka Re: Pomocy co to??...Chlamydia trachomatis!!!! 20.01.06, 13:29
        To badanie mialam robione z wymazu.Podobno to badanie jest nowe wprowadzone
        ok.6mies. Placilam za nie 120 zl.czekalam na wynik 3tyg.I jest
        ok...

Pozdrawiam.
        Czy sa jakies tego objawy??
        • dziubas1 Re: Pomocy co to??...Chlamydia trachomatis!!!! 20.01.06, 14:12
          To nie wiem, jakie to badanie za taką cenę. Ja płaciłam z wymazu 40zł. Może coś
          nowego wymyślili, ale jak jest wynik negatywny, to już nie ma sensu drążyć, bo
          tego nie masz. Nie wiem, czy są objawy, ale chyba może przebiegać bezobjawowo.
          Natomiast to, ze tego nie ma, nie wskazuje, że w ogóle tego nie można złapać.
          Tak to jest z bakteriami. Pozdrawiam.
          • anonka Re: Pomocy co to??...Chlamydia trachomatis!!!! 20.01.06, 16:20
            zwykly wymaz tez mialam za 58zl.Ale to jest prawdopodobnie tylko na ta
            bakterie.Lekarz zalecil mi odrazu wykonanie tego wymazu.Dodal ze to jest nowosc
            i nie wszedzie stosowane.Mosisz moze dopytac sie gdzies inndziej o taki rodzaj
            badania. Pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka