Dodaj do ulubionych

JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH.

01.07.05, 10:57
JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. DLACZEGO TAM SIĘ ZNAJDUJĄ.
POZDRAWIAM KRISTOF_35
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:20
      Zacznij je trzymać w szczelnych pojemnikach (naprawdę dobrze wysuszone) a nie w
      przewiewnych. Nie tylko zalęgają się mole ale grzyby zwyczajnie wietrzeją i
      tracą aromat. I drobna uwaga: pisanie dużymi literami w necie oznacza krzyk, a
      tego się nie czyni.
      • anlukas Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:29
        znam ten ból kilkanaście lat temu mole i ich larwy zjadły mi kilo suszonych
        prawdziwków o od tej pory wiem że suszone grzyby należy trzymać w szczelnych
        pojemnikach typu słoiki lub puszki.
        • cereusfoto Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:58
          Nic nie pomoże - miałam w słoiku i też się zalęgły dranie. Chyba nie ma na nie
          sposobu...
          • jagoda85 Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 14:04
            bo włożyłaś je już z larwami moli.
    • invicta1 Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:20
      może to były stare brudne skarpety? bo, mole w grzybach to niebywałe
      • Gość: Gośka Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:27
        a bywałe bywałe
        • Gość: kiwi Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.chello.pl 01.07.05, 17:32
          Nie tylko bywałe, ale nawet częste.
        • Gość: gosc Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:38
          witam, od lat do suszonych grzybów daje lisc laurowy i nie ma problemu
          pozdrawiam barbara
      • Gość: Agnieszka Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:28
        spożywcze mole lubią grzybki suszone, orzechy łuskane, płatki wszelkiej maści,
        kasze - u mojego ojca żarły nawet jemiołę - poczekaj, aż Ci się zalęgną i
        dopiero się wypowiadaj - bo łatwo je w czymś do dou przynieść a znacznie
        trudniej wytępić.
        • invicta1 Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:31
          no to już niech się nie lęgną-ale pierwszy raz o czymś takim słyszę!
          • Gość: MAREK POPLAWSKI Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.abhsia.telus.net 03.07.05, 05:16
            POPROSTU DO SLOIKA Z SUSZONYMI GRZYBAMI DODAJ KILKA LISCI BABKOWYCH I SZCZELNIE
            ZAMKNIJ MOZESZ TRZYMAC KILKA LAT IWYGLADAJA JAK BY BYLY SWIEZE. SPRUBUJ..
      • jagoda85 Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 14:07
        Niestety to możliwe. Mnie zjadły 3 słoiki litrowe, ale to dlatego, że
        suszyliśmy u znajomych na poddaszu, a jak się potem okazało były tam mole i nic
        nie pomogły szczelne naczynia, bo grzyby zostały zamknięte z larwami moli,
        które potem pięknie się wylęgły i spasusiały grzybki.
    • kristof_35 Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:41
      Ja miałem w puszkach zamknięte grzyby ale to nic nie dało
      • ba_nita Re:Znam problem z widzenia. 01.07.05, 12:16
        Jednak nigdy mi się nie zdarzyło. Kiedy suszę grzyby na słońcu i tak dosuszam
        je w suszarce do warzyw. Nie ma siły aby jakikolwiek organizm białkowy przeżył
        ten proces. Problem naprawdę bierze się stąd, że grzyby nie są wysuszone na
        wiór, a potem właściwie przechowywane.
    • Gość: Mira Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.btk.net.pl 01.07.05, 12:16
      Grzyby muszą być super wysuszone przechowywane w szczelnycz opakowaniach typu
      puszka lub słój co jakiś czas dobrze jest podsuszyć je w piekarniku (tylko nie
      przypalić)można w ten sposób przechowywać b. długo (wypróbowane)
    • Gość: aga Re: IP: *.tvk.torun.pl 01.07.05, 13:39
      moja babcia suszy na piecu (takim co w piwnicy stoi ;) ) i trzyma w puszkach, niby szczelnie zamykanych, ale widocznie nie bo też ma problem z molami
      • Gość: iga Re:A może posypać azotoksem? IP: *.internet.radom.pl 01.07.05, 18:30
      • nospa2 Re: 01.07.05, 19:57
        od paru lat trzymam suszone grzyby w zamrażarce w szczelnych woreczkach do
        mrożonek.Po pierwsze nawet jeśli nie są super wysuszone to nie spleśnieją,po
        drugie żaden robaczek ich nie ruszy.
    • Gość: jola Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.earth.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 10:40
      Ja wysuszone grzyby wkładam do małych słoiczków i pasteryzuję -polecam tę
      metodę,od kiedy stosuję nie mam moli
      • Gość: Ag Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 03.07.05, 12:40
        Ja robie podobnie. Wysuszone grzyby podgrzewam mocno w piecu razem ze sloikami
        i takie gorace zakrecam. Trzymaja sie swietnie.

Polecam male sloiczki - na jedno uzycie.

Pozdrawiam
        Ag
    • Gość: Thea Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.arcor-ip.net 03.07.05, 19:04
      prosty sposöb na mole, tam gdzie grzyby, make i inne przetrzymujesz postaw w
      otwartym sloiczku kminek, sprawdzone i skuteczne.Mole nie lubia zapachu lawendy,
      kminku.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka