kristof_35 01.07.05, 10:57 JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. DLACZEGO TAM SIĘ ZNAJDUJĄ. POZDRAWIAM KRISTOF_35 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:20 Zacznij je trzymać w szczelnych pojemnikach (naprawdę dobrze wysuszone) a nie w przewiewnych. Nie tylko zalęgają się mole ale grzyby zwyczajnie wietrzeją i tracą aromat. I drobna uwaga: pisanie dużymi literami w necie oznacza krzyk, a tego się nie czyni. Odpowiedz Link Zgłoś
anlukas Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:29 znam ten ból kilkanaście lat temu mole i ich larwy zjadły mi kilo suszonych prawdziwków o od tej pory wiem że suszone grzyby należy trzymać w szczelnych pojemnikach typu słoiki lub puszki. Odpowiedz Link Zgłoś
cereusfoto Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:58 Nic nie pomoże - miałam w słoiku i też się zalęgły dranie. Chyba nie ma na nie sposobu... Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 14:04 bo włożyłaś je już z larwami moli. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:20 może to były stare brudne skarpety? bo, mole w grzybach to niebywałe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gośka Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:27 a bywałe bywałe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kiwi Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.chello.pl 01.07.05, 17:32 Nie tylko bywałe, ale nawet częste. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 03.07.05, 16:38 witam, od lat do suszonych grzybów daje lisc laurowy i nie ma problemu pozdrawiam barbara Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Agnieszka Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.07.05, 11:28 spożywcze mole lubią grzybki suszone, orzechy łuskane, płatki wszelkiej maści, kasze - u mojego ojca żarły nawet jemiołę - poczekaj, aż Ci się zalęgną i dopiero się wypowiadaj - bo łatwo je w czymś do dou przynieść a znacznie trudniej wytępić. Odpowiedz Link Zgłoś
invicta1 Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:31 no to już niech się nie lęgną-ale pierwszy raz o czymś takim słyszę! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MAREK POPLAWSKI Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.abhsia.telus.net 03.07.05, 05:16 POPROSTU DO SLOIKA Z SUSZONYMI GRZYBAMI DODAJ KILKA LISCI BABKOWYCH I SZCZELNIE ZAMKNIJ MOZESZ TRZYMAC KILKA LAT IWYGLADAJA JAK BY BYLY SWIEZE. SPRUBUJ.. Odpowiedz Link Zgłoś
jagoda85 Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 14:07 Niestety to możliwe. Mnie zjadły 3 słoiki litrowe, ale to dlatego, że suszyliśmy u znajomych na poddaszu, a jak się potem okazało były tam mole i nic nie pomogły szczelne naczynia, bo grzyby zostały zamknięte z larwami moli, które potem pięknie się wylęgły i spasusiały grzybki. Odpowiedz Link Zgłoś
kristof_35 Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. 01.07.05, 11:41 Ja miałem w puszkach zamknięte grzyby ale to nic nie dało Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re:Znam problem z widzenia. 01.07.05, 12:16 Jednak nigdy mi się nie zdarzyło. Kiedy suszę grzyby na słońcu i tak dosuszam je w suszarce do warzyw. Nie ma siły aby jakikolwiek organizm białkowy przeżył ten proces. Problem naprawdę bierze się stąd, że grzyby nie są wysuszone na wiór, a potem właściwie przechowywane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mira Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.btk.net.pl 01.07.05, 12:16 Grzyby muszą być super wysuszone przechowywane w szczelnycz opakowaniach typu puszka lub słój co jakiś czas dobrze jest podsuszyć je w piekarniku (tylko nie przypalić)można w ten sposób przechowywać b. długo (wypróbowane) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aga Re: IP: *.tvk.torun.pl 01.07.05, 13:39 moja babcia suszy na piecu (takim co w piwnicy stoi ;) ) i trzyma w puszkach, niby szczelnie zamykanych, ale widocznie nie bo też ma problem z molami Odpowiedz Link Zgłoś
nospa2 Re: 01.07.05, 19:57 od paru lat trzymam suszone grzyby w zamrażarce w szczelnych woreczkach do mrożonek.Po pierwsze nawet jeśli nie są super wysuszone to nie spleśnieją,po drugie żaden robaczek ich nie ruszy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jola Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.earth.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 02.07.05, 10:40 Ja wysuszone grzyby wkładam do małych słoiczków i pasteryzuję -polecam tę metodę,od kiedy stosuję nie mam moli Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ag Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.tvk.wroc.pl / *.unreg.tvk.wroc.pl 03.07.05, 12:40 Ja robie podobnie. Wysuszone grzyby podgrzewam mocno w piecu razem ze sloikami i takie gorace zakrecam. Trzymaja sie swietnie. Polecam male sloiczki - na jedno uzycie. Pozdrawiam Ag Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Thea Re: JAK ZAPOBIEDZGAĆ MOLOM W GRZYBACH SUSZONYCH. IP: *.arcor-ip.net 03.07.05, 19:04 prosty sposöb na mole, tam gdzie grzyby, make i inne przetrzymujesz postaw w otwartym sloiczku kminek, sprawdzone i skuteczne.Mole nie lubia zapachu lawendy, kminku. Odpowiedz Link Zgłoś