Gość: Lobelia Re: na czym polega herbata fryzyjska? IP: 195.187.102.* 06.08.02, 16:58 Nie wiem, czy to o to chodzi, ale zostałam poczęstowana herbatą we wschodniej Fryzji (w Wangerland konkretnie) i był to podobno tradycyjny sposób podawania tam herbaty. Na dno filiżanki parę grudek białego cukru kandyzowanego, potem mocna, gorąca czarna herbata, a potem zimna słodka śmietanka (tłusta). Nie należało tego mieszać, tylko wypijało się na jeden raz. Szczerze mówiąc mnie niespecjalnie smakowało, ale możliwe, że było za dużo cukru jak dla mnie. Odpowiedz Link Zgłoś
anka9009 Re: na czym polega herbata fryzyjska? 09.08.02, 14:29 Gość portalu: Lobelia napisał(a): > Nie wiem, czy to o to chodzi, ale zostałam poczęstowana > herbatą we wschodniej Fryzji (w Wangerland konkretnie) i > był to podobno tradycyjny sposób podawania tam herbaty. > Na dno filiżanki parę grudek białego cukru kandyzowanego, > potem mocna, gorąca czarna herbata, a potem zimna słodka > śmietanka (tłusta). Nie należało tego mieszać, tylko > wypijało się na jeden raz. Szczerze mówiąc mnie > niespecjalnie smakowało, ale możliwe, że było za dużo > cukru jak dla mnie. zdahje sie że o to chodzilo. słuchałam kiedyś o tym audycji w radiu, a mama ostatnio zapytała jak się przyrządza. dzieki wam!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Re: na czym polega herbata fryzyjska? IP: *.chello.pl 06.08.02, 17:36 Ze strony herbaciarnia.com.pl można się dowiedzieć, że jest to "znakomita mieszanka assamskich herbat z posmakiem wanilii. Bardzo dobra na podwieczorek do słodkiego "conieco". Mieszanka ASSAMU,SUMATRY I JAWY Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lobelia Re: na czym polega herbata fryzyjska? IP: 195.187.102.* 07.08.02, 08:39 W zasadzie jedno drugiego nie wyklucza, możliwe, że w tej Fryzji do przygotowania herbaty używa się jakiejś specjalnej mieszanki. Z tego co pamiętam, to podana mi herbata mogła bazować na Assamie, aczkolwiek przez tę śmietanę i cukier niespecjalnie czułam smak... Odpowiedz Link Zgłoś