Dodaj do ulubionych

lin w śmietanie

22.07.05, 11:03
Witam wszystkich bardzo serdecznie. To mój pierwszy post na tym forum. Czytam
wasze opinie i przepisy i uważam, że forum jest świetne.
Ostatnio zachwycił mnie lin w śmietanie podany w jednej z restauracji.
Chciałabym nauczyć się sama go przyrządzać i postanowiłam poprosić was o
radę. A zatem jak zrobić doskonałego lina w śmietanie - nauczcie mnie proszę.
Obserwuj wątek
    • Gość: gargamel Re: lin w śmietanie IP: *.olsztyn.mm.pl 22.07.05, 12:17
      porcje lina (lina sie nie skrobie-łuska pod wpływem temperatury rozpuszcza
      się,ja polewam octem i jak szlam sie zetnie myję szczoteczka pod bieżącą wodą)
      sprawione posolone i popieprzone otocz w mące i usmaż na rozgrzanym
      oleju.Porcje wrzuć do garnka,ułóż,zalej śmietaną,daj troszeczkę warzywka i
      pieprzu,podduś w śmietanie lina z 10 minut.
    • Gość: gargamel Re: lin w śmietanie IP: *.olsztyn.mm.pl 22.07.05, 12:19
      na tłuszczu ,na którym smażyłaś rybę możesz podsmażyć cebulkę pokrojoną w piórka
      i pieczarki skrojone w kawałki.Podsmazone dodajesz do ryby i razem dusisz.
      • monika239 Re: lin w śmietanie 22.07.05, 14:07
        Gargamelu, bardzo dziękuję. Czy wiesz może w jaki sposób pozbyć się z
        ryby "bagnistego posmaku"- niektóre ryby np. sum czy lin mają taki posmak. I
        jeszcze pytanie o śmietanę. Jaka jest najlepsza? Czy wystarczy 18% kwaśna?
        Chciałabym Ci powiedzieć, że właśnie wyłączyłam gaz pod schabem wg Twojego
        przepisu (tym w worku foliowym) i nie mogę się doczekać, kiedy ostygnie.
        • Gość: gargamel Re: lin w śmietanie IP: *.olsztyn.mm.pl 22.07.05, 16:32
          Bagnisty posmak wystepuje u wielu ryb i jak podalem ja te ryby najpierw polewam
          octem 10%,szlam sie zetnie po kilku minutach i ryba robi się biała.Szlam zmywam
          szczoteczką pod bieżącą wodą(szlam schodzi płatami).Dobrze wymytą rybę skrobię
          (poza liniem)i następnie patroszę.Można też rybę skropić sokiem ze świeżej
          cytryny to też wyeliminuje ten przykry zapach "bagienka".18% śmietana jak
          najbardziej wystarczy,zesmażona mąka w której smażyłaś rybę zagęści całość
          dostatecznie.Ja dodaję do sosu sporo pieprzu.
          A do schabiku polecam b.prostą sałatkę z bananów.Nie za miękki banan pokrój w
          0,5 cm plasterki,dodaj dużo mielonego pieprzu (czarnego) i majonez
          babuni.Wymieszaj i gotowe.
          Smakowitego

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka