28.07.05, 09:08
proszę o przepis - potrzebuję do lasagne
z góry dzięki...
Obserwuj wątek
    • poziomka76 Re: beszamel 28.07.05, 09:26
      Ja robię ten sos w następujący sposób - łyżkę masła roztapiam na patelni, jak
      się roztopi to dodaję łyżkę mąki i mieszam energicznie, aż masło z mąką zbije
      się w takie małe grudki. Wówczas dolewam szklankę mleka i dalej mieszam (takim
      urządzonkiem/trzepaczką do ubijania piany z białek). Po kilku sekundach sos
      zaczyna gęstnieć, więc po uzykaniu pożądanej gęstości wyłączam gaz. Na koniec
      ścieram odrobinę gałki muszkatołowej, ciut solę i pieprzę. Pozdrawiam :)
    • Gość: anie Re: beszamel IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.07.05, 09:27
      prosze:
      ja tak zawsze robie i wychodzi dobry :)
      rozpuścić w rondlu 1,5 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i 1 minutę smażyć na
      małym ogniu intensywnie mieszając. Dodać 2 szklanki mleka, robić tak , żeby nie
      było grudek (mieszac, ewentualne grudki szybko rozetrzec), przyprawić solą,
      pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien się gotować 10 minut. voila!

ja czasem pod sam koniec gotowania dodaje startego zoltego sera do beszamelu
      (ale to zalezy do czego robie), tylko nie za duzo bo wyjdzie gesty, ze hej :)
      • Gość: ewa Re: beszamel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 10:20
        skorzystaj z wyszukiwarki
    • agnieszka1810 Re: beszamel 28.07.05, 10:18
      bardzo dziękuję miłym Paniom za pomoc!!!
      pozdrawiam w ten upalny dzionek...
      • Gość: elka Re: beszamel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:27
        była cała masa przepisów na forum
    • v.i.k.k.a Re: beszamel 04.08.05, 23:35
      ja robie tak:
      rozpuszczam masło(mniej niż pól kostki) i do tego wlewam mleko(na poczatek ok
      pół litra), póżniej zagęszczam mąką-ok łyżki stołowej, szczypta soli. Na końcu
      dodaje ser żółty-niewiem dokładnie ile, ale ponad ćw kg będzie:)i czekam aż się
      rozpuści ser.
      • Gość: kasik Re: beszamel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:29
        i który przepis jest najlepszy?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka