agnieszka1810 28.07.05, 09:08 proszę o przepis - potrzebuję do lasagne z góry dzięki... Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
poziomka76 Re: beszamel 28.07.05, 09:26 Ja robię ten sos w następujący sposób - łyżkę masła roztapiam na patelni, jak się roztopi to dodaję łyżkę mąki i mieszam energicznie, aż masło z mąką zbije się w takie małe grudki. Wówczas dolewam szklankę mleka i dalej mieszam (takim urządzonkiem/trzepaczką do ubijania piany z białek). Po kilku sekundach sos zaczyna gęstnieć, więc po uzykaniu pożądanej gęstości wyłączam gaz. Na koniec ścieram odrobinę gałki muszkatołowej, ciut solę i pieprzę. Pozdrawiam :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anie Re: beszamel IP: *.aster.pl / *.aster.pl 28.07.05, 09:27 prosze: ja tak zawsze robie i wychodzi dobry :) rozpuścić w rondlu 1,5 łyżki masła, dodać 2 łyżki mąki i 1 minutę smażyć na małym ogniu intensywnie mieszając. Dodać 2 szklanki mleka, robić tak , żeby nie było grudek (mieszac, ewentualne grudki szybko rozetrzec), przyprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Sos powinien się gotować 10 minut. voila! ja czasem pod sam koniec gotowania dodaje startego zoltego sera do beszamelu (ale to zalezy do czego robie), tylko nie za duzo bo wyjdzie gesty, ze hej :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ewa Re: beszamel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.08.05, 10:20 skorzystaj z wyszukiwarki Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka1810 Re: beszamel 28.07.05, 10:18 bardzo dziękuję miłym Paniom za pomoc!!! pozdrawiam w ten upalny dzionek... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: elka Re: beszamel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.05, 23:27 była cała masa przepisów na forum Odpowiedz Link Zgłoś
v.i.k.k.a Re: beszamel 04.08.05, 23:35 ja robie tak: rozpuszczam masło(mniej niż pól kostki) i do tego wlewam mleko(na poczatek ok pół litra), póżniej zagęszczam mąką-ok łyżki stołowej, szczypta soli. Na końcu dodaje ser żółty-niewiem dokładnie ile, ale ponad ćw kg będzie:)i czekam aż się rozpuści ser. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasik Re: beszamel IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.08.05, 11:29 i który przepis jest najlepszy? Odpowiedz Link Zgłoś