Dodaj do ulubionych

Bananowiec - przepis

30.07.05, 17:45
BANANOWIEC

20 dag biszkoptów
galaretka cytrynowa
galaretka zielona np. agrestowa
cukier puder
banany - 1.5 kg
masło śmietankowe

Masło wymieszać z 3/4 szkl. cukru pudru, dodać do tego rozdrobnione banany.
Wszystko dokładnie wymieszać.
Galaretkę cytrynową rozpuścić w pół szkl. wody i ciepłą wlać do wyrobionej
wcześniej masy i jeszcze raz dobrze wymieszać.
Na spodzie tortownicy ułożyć biszkopty (żeby nie wypływały można je wcześniej
namoczyć troszeczkę np. w galaretce), później nałożyć masę bananową na
wierzch na biszkopty i jak masa stężeje ,na sam wierzch wlać drugą galaretkę
(można ją po stężeniu ozdobić np. bitą śmietaną).

Smacznego!

kakui
Obserwuj wątek
      • ba_nita Re:Znacznie mniej kalorycznie można tak: 30.07.05, 18:29
        Placek bananowy błyskawica "galaretka w śmietanie"
        40 dag herbatników (4 opakowania), 4-6 bananów lub inne owoce, 250 ml śmietany
        12%, 250 ml mleka 0% zaw.tł., 2 opakowania galaretki owowcowej (wg gustu i
        ochoty), 1/2 łyżeczki cynamonu, 3 łyżeczki cukru lub 10 tabletek słodziku,
        3 czubate łyżeczki żelatyny, wiórki kokosowe do posypania .
        Zaczynamy od spodu: herbatniki mielimy na piasek w malakserze, wsypujemy do
        miski, mieszamy z cynamonem i dolewamy uprzednio rozrobioną w 1/2 ilości wody
        niż podana na opakowaniu galaretkę (schłodzoną do temp. pokojowej). Wyklejamy
        rozpinaną formę do ciasta (z rantem - 30 cm śr.) i wkładamy do lodówki.

        Podgrzewamy w rondelku mleko wymieszane ze śmietaną, słodzimy cukrem lub
        słodzikiem i dodajemy żelatynę wcześniej rozpuszczoną w niewielkiej ilości
        zimnej wody. Płyn odstawiamy a gdy się już schłodzi, wyjmujemy spód i układamy
        na nim przecięte wdłuż banany. Na nie wylewamy mleko ze śmietaną.

        Drugą galaretkę rozrabiamy zgodnie z przepisem na opakowaniu, schładzamy i nie
        czekając na stężenie śmietany z mlekiem, wylewamy galaretkę na nasz placek.
        Banany i pierwsze warstwa powinny podejść do góry (wypłynąć). Na wierzch
        sypiemy wiórki kokosowe i całość do stężenia wkładamy do lodówki.W tym
        przepisie można ilość kalorii ograniczyć i to znacznie mając w dodatku deser
        przy robieniu którego się nie napracujemy zbytnio.

Popularne wątki

Nie pamiętasz hasła

lub ?

 

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka