Dodaj do ulubionych

co z tym bakłażanem ??

09.08.05, 11:43
wiem, ze na forum jest sporo watkow na temat baklazana, ale chociaz sole
wczesniej i odsączam gorzki sok to i tak jakies te bakłażany takie bez smaku -
troche twardawe (po grilowaniu), skóra twarda.....

czym przyprawiacie ?
moze jakies zalewy ?

co oprocz leczo polecacie (byle nie faszerowane miesem)?
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: co z tym bakłażanem ?? 09.08.05, 11:48
      Dzisiaj robię nadziewanego z mięsem mielonym, ryżem i paroma dodatkami. Zanim
      się weźmiesz za inne dania z bakłażana to usmaż go na patelni, przyprawionego
      tylko solą i pieprzem. Poznasz jego smak. W ten sposób przekonałem do tego
      warzywa żonę. Też twierdziła, że jest bez smaku. Musi być usmażony na brązowo
      przawie. Po usmażeniu odsącz nadmiar tłuszczu na papierowym ręczniku.
    • Gość: anamej Marynowany z czosnkiem IP: 213.227.80.* 09.08.05, 13:32

kroisz w cieńkie plastry, smażysz na patelni, duuuużo czosnku siekasz drobno,
      ukłądasz w słoiku: plaster bakłażana, trochę czosnku, posypujesz bazylią lub
      oregano, kropisz octem balsamicznym (lub po prostu winnym), następny plaster
      bakłażana, czosnek itd. Na koniec zalewasz wszystko dobrą oliwą i odstawiasz na
      co najmniej 24 godziny. Im dłużej stoi tym lepszy, ale u mnie nigdy długo nie
      stoi. Potem zajadasz z bagietką, niebo w gębie.
      • Gość: justka Re: Marynowany z czosnkiem IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.08.05, 12:21
        dzięki
        • Gość: iwona Re: Marynowany z czosnkiem IP: *.dsl.pltn13.pacbell.net 16.08.05, 09:07
          zapiekanka z baklazana
          baklazana obrac ze skory i pokroic w plastry posolic i odstawic na kilka minut
          potem kazdy plaster piec na patelni tak jak kotlety opanierowany w jajku i
          bulce tartej potem te usmazone plastry ulozyc na blasze posypac serem zoltym
          potem nastepna warstwe plastrow i znowu ser zolty potem polac koncentratem
          pomidorowym i pokroic mozarelle piec w piekarniku jakies 15 minut az ser sie
          roztopi

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka