IP: 3E1FE* / *.blueyonder.co.uk 22.08.02, 23:01
co robic z jezynami?
rosna takie piekne czarne u mnie za plotem...az grzech je zostawic na
kolczastym krzaku...
Roseannne?masz pojecie?
dostalas kartke?
Obserwuj wątek
    • roseanne Re: jezyny 23.08.02, 00:01
      kartki jeszcze nie dostalam. Jak wyslane poczta zwykla, to dojdzie w ciagu
      miesiaca :o)

u mnie w domu robilo sie sok z jezyn, tradycyjnie zasypywane cukrem. Resztki
      owocow dokladalo sie do przecieru jablkowego i pasteryzowalo w sloikach, jako
      nadzienie do szarlotek.

pozdrowki
      • Gość: RUDA DŻEM!!!!DŻEM!!!!!DŻEM!!!!!!DŻEM!!!!!!DŻEM!!!!!!!! IP: 193.0.117.* 23.08.02, 08:33
    • hania_76 Re: jezyny 23.08.02, 10:45
      Bardzo lubię kompot z jeżyn. Na 2 litry wody wrzucam ich ok. 0.5 kg. Można
      więcej, jeśli kompot ma być instensywniejszy. Dodaję 5 łyżek miodu (zamiasat
      cukru) i gotuję. Po ostudzeniu - wspaniały napój na lato.
      Dobra jest też tarta z jeżynami - spód z kruchego ciasta, a na to jeżynki.
    • Gość: Lobelia Re: jezyny IP: 195.187.102.* 23.08.02, 10:56
      Bardzo dobre jest jeżynowe wino albo nalewka - osobiście
      nie robiłam, ale piłam - pycha. Ja z jeżynami robię
      drożdżowe ciasto albo bułki (jak jagodzianki), polecam,
      bardzo dobre wychodzą.
      • Gość: zaza Re: jezyny IP: 3E1FE* / *.blueyonder.co.uk 23.08.02, 11:27
        dokladniejsze przepisy prosze!!
        • roseanne dokladne przepisy :) 23.08.02, 15:54
          sok

na litr owocow pol kilo cukru, zasypywac warstwami, zostawic na noc.
          Odcisnac na sicie. Sok zagotowac i zapasteryzowac w sloiczkach/ butelkach.

Przecier jablkowo-jezynowy

Dowolna ilosc jablek, najlepiej spadow, umyc pozbawic czesci zrobaczywialych i
          pokroic w kawalki. NIE OBIERAC. Wrzucic do gara, podlac odrobina wody i
          gorowac ,za sie rozpadna. Przetrzec przez sito, wywalic resztki skorek i gniazd
          nasiennych. Mozna troche pogotowac dla zageszczenia, moze sie przypalac. Dodac
          pulpe jezynowa, zagotowac, rozlac do sloiczkow. Zapasteryzowac
          • Gość: Linn Re: dokladne przepisy :) IP: *.dialup.tiscali.it 23.08.02, 18:09
            Ja nie mam problemu. Dzisiaj zjadlam 10 deko, do podzialu na dwoje. Tak sie
            sprzedaje jezyny we Wloszech. Do tego 10 deko czerwonych porzeczek. Na
            objadanie sie beda figi, winogrona i sliwki. Zazdroszcze Wam bardzo.
            • roseanne Re: dokladne przepisy :) 23.08.02, 19:16
              mi nie ma co zazdroscie - jezyny tez mam w takich ilosciach :((
              do objadania sluza brzoskwinie i winogrona
              • Gość: Linn Re: dokladne przepisy :) IP: *.dialup.tiscali.it 24.08.02, 08:12
                Wspolna bieda. Najbardziej zal mi jagod. Te moge kupic tylko mrozone.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka