Gość: maciek IP: *.dip.t-dialin.net 27.08.02, 02:02 Znacie jakies przepisy co mozna z niego zrobic bo ja wiem ze pokrojony jako dodatek do salatek smakuje niezle Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: senin Re: Tofu IP: 144.139.175.* 27.08.02, 04:40 Ja uzywam go w daniach typu "stir fry" ale najpierw zamrazam potem rozmrazam ;- ))) , lekko odciskam wode, potem kroje w kostke, skrapiam sosem sojowym lub rybnym ( po rozmrozeniu jest jak gabka totez wchlania troche sosu, co dodaje smaku). Smaze toto na glebokim oleju na zloto, tofu raczej nie wciaga tluszczu wiec nie ma sie czego bac. W woku pdsmazam troche czosnku, chilli, swiezego imbiru i cukru, dodaje warzywa : fasolka zielona, brokuly,posiekanego pomidora, smaze az pomidor sie troche rozgotuje, dodaje pokrojona w piorka cebule i baklazana (pokrojony w kostke i usmazony wczesniej na zloto). do tego dodaje sos rybny i podaje z ryzem. Jest wysmienite. Mozna to urozmaicic jakims drobno pokrojonym chudym miesem lub (uwaga) tunczykiem z puszki (czy inna makrela (wtedy dodalabym wiecej pomidorow. Potrawa jest prosta(wbrew pozorom) i nie taka znow pracochlonna ( wraz ze smazeniem na glebokim oleju) zajmie pewnie jakies 30-45 minut. Caly proces smazenia w woku zajmuje okolo 5-10 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ada Chińszczyzna z tofu IP: *.chello.pl 27.08.02, 12:17 To ja robie cos podobnego. Uwielbiam to i ja i mój mężczyzna - robi się szybko i smakuje wybornie :) starty imbir (5 cm) wyciśnięty czosnek (3,4) tofu- podsmazone z sosem sojowym makaron sojowy - "zmiękczony" 10 min. we wrzątku pokrojone w paseczki/ kawałki: 1 marchewka, pół czewonej papryki, zielona fasolka szparagowa (mrożona), pół kapusty pekińskiej, 8 grzybków mun uprzednio ugotowanych kiełki z fasoli mung sos sojowy, sos rybny, łyżeczka cukru brązowego W woku rozgrzewam olej+ imbir+ czosnek. + tofu. + marchewka, papryka, fasolka, grzybki. Polewam sosami+cukier, podsmażam pod przykrywką. + sos sojowy. + kapusta i kiełki. Podsmażam, ew. doprawiam sosem sojowym. Zjadam popijając piwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kluba1 Re: Tofu IP: *.we.client2.attbi.com 27.08.02, 05:07 W Hot & Sour Soup - pycha !!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: panik Re: Tofu IP: 218.20.66.* 27.08.02, 09:52 Polecam strone http.puszkkka.spinacz.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: paumiau Re: Tofu tajskie IP: 193.109.223.* 27.08.02, 12:39 podsmazam na oleju starty swiezy imbir, pokrojony drobno czosnek (3 zabki), trawe cytrynowa i ostra paryczke (1szt), dodaje pokrojone w kostke tofu i sporo sosu sojowego, chwilke podmazam, potem zalewam mlekiem kokosowym (cala puszka) i dusze z 5 min. nastepnie dodaje troche kukurydzy z puszki, kilka pokrojonych wzdluz mini kukurydz ze sloika, dusze jeszcze 5 min i na koncu pokrojona cebulke dymke. najlepsze z ryzem jasminowym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Senin Re: Tofu tajskie IP: 144.139.175.* 28.08.02, 03:22 Pamiau, czy probowalas zamiast sosu sojowego uzyc sosu rybnego??? To taka klasyczna tajska kombinacja z trawa cytrynowa ( jeszcze lepszy bylby "blachan/terasi/pasta z suszonych krewetek" - rozne nazwy dla tej samej przyprawy) Troche to pachnie specyficznie, ale zdecydowanie swietnie podkresla smak potraw z mlekiem kokosowym. Polecam. Odpowiedz Link Zgłoś