johana25 21.08.05, 17:15 może macie jakieś pomysły na ciekawe przeróbki buraków ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: justa Re: przetwory z buraków IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.08.05, 17:29 8 buraków średnich ugotować w łupinach ,obrać pokroić w cieńkie słupki.4 papryki też średnie ,kolor obojętny ,pokroić w paski.4 cebule pokroić w plasterki.Cebulę i paprykę wsypać do garnka zalać 1/2 szklanki oleju i 1/2 szklanki octu ,dusić pod przykryciem ok.20-tu minut.Następnie wymieszać z burakami ,posolić ,posłodzić do smaku.Można dodać przyprawy -pieprz,ziele angielskie,liść laurowy -mielone.Ja nie daję przypraw bo papryka daje silny aromat.Wymieszaną sałatkę zapakować do słoiczków ,pasteryzować 20 minut. Odpowiedz Link Zgłoś
toska.a Re: przetwory z buraków 21.08.05, 18:17 ja znalazłam dzisiaj takie przepisy: Buraczki konserwowe Składniki buraczki czerwone,najlepiej małe Zalewa słodko-kwaśna: 4 części wody + jedna część octu liść laurowy 4-5 goździków kilka ziaren ziela angielskiego kilka ziaren pieprzu sól i cukier do smaku Buraczki ugotować w łupinach, w osolonej wodzie, obrać, ułozyć w słoikach. Składniki zalewy zagotować.Buraczki zalać gorącą zalewą. Pasteryzować 25 minut. I taki: Buraczki na zimę Składniki Przepis 6 kg buraków 6 dużych cebul 3 dużę ząbki czosnku Zalewa: 6 szklanek wody 3 szklanki octu 6 % ( może być 10 % ) 3 łyżki soli 3 szklanki cukru 15 ziarnek pieprzu 15 ziarnek ziela angielskiego 10 gożdzików 10 liści laurowych Buraki ugotować , obrać i zetrzeć na grubej tarce Cebulę drobno pokroić a czosnek przecisnąć przez praskę. Warzywa zalać gorącą zalewą i zostawić na 24 godziny. Potem odsączyć na sitku, włożyć do słoików i pasteryzować około 15 min. Buraczki są fantastyczne. Pozostały sok wlewam do małych słoiczków i też pasteryzuję.Nadaje się świetnie na wigilijny barszcz i nie tylko. Z buraczków robię też barszcz ukraiński. Trzeba się jednak trzymać twardo przepisu . mam zamiar je tez zzrobić Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
johana25 Re: przetwory z buraków 22.08.05, 11:02 thx - jak jeszcze coś znajdziecie, to wrzućcie pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś