axela 21.08.05, 19:18 chcialabym wiedziec bo umnie jej nie ma. Pomyslalam ze sobie ukwasze sama, ale nie wiem jak? Pomozecie? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: zadumana Re: jak sie kwasi kapuste IP: 213.17.230.* 22.08.05, 09:09 Ktoś kiedyś tu podawał sposób szybki, polegający na poszatkowaniu kapusty, posoleniu i zalaniu wodą spod ugotowanych ziemniaków. Po 3 dniach kapusta gotowa w słoiku. Mam poza zasięgiem dokładne proporcje, ale może są tu ci co tak robili? Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: jak sie kwasi kapuste 22.08.05, 10:40 Zwyczajne proporcje. Solisz ziemniaki jak zwykle i zalewasz wodą po ich ugotowaniu kapustę. Ma być przykryta płynem. Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re: jak sie kwasi kapuste 22.08.05, 17:16 Tez mnie to zaineresowalo. Dlaczego akurat woda po gotowanych ziemniakach? Kapusta ma byc mocno ubita? U nas tez nie ma takiej polskiej kiszonej kapusty. Sprobuje zrobic, bo ciekawy przepis. Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: jak sie kwasi kapuste 22.08.05, 18:15 Widocznie skrobia zawarta w wodzie z ziemniaków przyspiesza kwaszenie. Ta kapusta jest trochę inna od kwaszonej zwyczajnym sposobem czyli szatkowanie, solenie i puszczenie soku. W smaku jest bardziej jędrna, taka "sałatkowa". Na wierzch połóż kilka spodków lub jeden dociśnij czymś ciężkim. Oczywiście najlepsza do tego jest kamionka. Odpowiedz Link Zgłoś
natka404 Re: jak sie kwasi kapuste 23.08.05, 13:43 Zabieram sie do kiszenia, bo nabralam apetytu :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: demerara Re: jak sie kwasi kapuste IP: *.range81-151.btcentralplus.com 23.08.05, 22:05 Ja ukisilam kapuste wedlug tego przepisu i wlasnie ja pozeram - pyszna! Odpowiedz Link Zgłoś
ampolion Re: jak sie kwasi kapuste - chyba tak 23.08.05, 02:45 nowiny.rybnik.pl/index.php?show=artykul&last=&id=330 Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: jak sie kwasi kapuste 23.08.05, 23:20 Szatkujesz kapustę na odpowiadujaca Ci grubość , mieszasz z solą , zścierasz do niej marchew , ewentualnie kminek , nasiona kopru i liscie laurowe dodasz wg uznania . Wymieszaną kapustę z przyprawamai przekładasz do kamionki lub słoja , ubijasz mocno i zostawiasz miejsce na sok , który pojawi się po 2 dniach . Przykryj serwetką , gdy zacznie fermentować włóż w środek wyparzoną łychę drewnianą po to by gazy miały ujście , od czasu do czasu poruszaj nią i zobaczysz jak te gazy kipią bo muszą . Po 2 dniach w cieple należy kapustę przenieśc w chłodniejsze miejsce i tak samo kontrolować proces fermentacji / z drewnianym kołkiem w środku / Po 7 dniach jest już dobra . Moja rada - zrob tak jak i ja zrobiłam pierwszy raz , czyli małą na początek w niewielkiej ilosci Odpowiedz Link Zgłoś
cytryniec Re: jak sie kwasi kapuste 23.08.05, 23:40 A jak kisisz w beczce nie zapomnij zawołać strażaka. Strażacy są najlepsi do ubijania. serioserio Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: no Cytryniec 24.08.05, 01:35 Twe spostrzeżenia zasuługują na uwagę i nie od beczki się zaczyna tylko " powoli od słoji " Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: jak sie kwasi kapuste 24.08.05, 01:41 normalnie szatkujesz 50kg kapusty myjesz beczkę i nogi i warstwami wrzucasz kapustę,sól, utartą marchew (marchwi można dać nawet do 5=8% w stosunku do kapusty) i ewentualnie trochę utartej pietruszki. dodajesz do każdej warstwy ziarna kminku i ugniatasz, ugniatasz, ugniatasz. można dodać liścia ale tylko nieznacznie i zmielonego. uważaj aby nie wdała się pleśń. kapustę przykryj czymś płaskim i ciężkim,ja obciążam krążkiem wyciętym z dużej brzozy i obciążonym wymytym kamieniem. kapusta stoi od października do maja i nic jej się złego nie dzieje, ważne, żeby stała w chłodnym miejscu. pozdrawiam jeżeli masz jakieś pytania to śmiało pytaj. taką kapustę moja sąsiadka robi w wekach. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no_nie Re: jak sie kwasi kapuste IP: 203.116.214.* 24.08.05, 01:55 Jarek - zejdź no facet na ziemię i zacznij po niej chodzić normalnie. Oprócz Ciebie może jeszcze 1 lub dwie osoby mają takie mozliwości. To już zaczyna zakrawać na przechwalanie się. Nie wiem czy zauważyłeś ale większość z nas jednak mieszka i zaopatruje się w mieście. Dotyczy to także możliwości przechowywania. Po za tym na cholerę średniej statystycznej rodzinie model 2x 2 50 kg kapusty kiszonej na zimę? Tylko to się je? Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: jak sie kwasi kapuste 24.08.05, 02:30 Nie nerwuj się , tylko sam spróbuj i może Tobie się spodoba . Nie musisz absolutnie tę kapuchę robić na całą zimę :) Zrob sobie w 2 litrowym słoiku jedną kapustę na luzie i probnie - kiedyś trzeba albo można . A też można robić na bieżąco mając różne warunki i tu biorę pod uwagę autorkę wątku , która może też mieszka w mieście ale to nie oznacza , ze w jakiś sposób jesteśmy skazani tylko na markety Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: no_nie Re: do paprotki IP: 212.142.33.* 24.08.05, 11:09 Nie wydaje mi się abym swoją wypowiedź kierował do Ciebie, więc się nie wcinaj. Jednak jeśli jesteś adwokatem Jarka to zwracam honor, w przeciwnym wypadku można Cię nazwać wścibską .... i tutaj wykropkuję ze względu na ocbyczajność. Odpowiedz Link Zgłoś
paprotka-gd Re: do no_nie 24.08.05, 13:26 Uważam iż temat kapusty kiszonej jest wiodący na tym wątku . Natomiast określenia : " wścibska ..... , adwokat " i temu podobne odkrycia dotyczące mojej osobowości nie są w temacie na tym forum i raczej mało kogo interesują , dlatego proponuję powrocić do meritum . Zabawne jest to , że kisząc kapustę mozna wyczytać jakąś tam opinię na swój temat . Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: jak sie kwasi kapuste 24.08.05, 10:54 sorki przepraszam, że się narzucam, ale moje intencje są szczere. nie kupowaliśmy z żoną działki poto, żeby się na niej wylegiwać, tylko poto, aby mieć z niej jak największy pożytek. w ziemi zakopujemy słoiki z ogórkami i sobie leżą kwaszone cały rok i nic im się nie dzieje są twarde i pyszne. dzisiaj na śniadanie jadłem kanapki z szynką i z boczkiem własnej roboty i z ogórkiem kwaszonym też własnego kwaszenia. taka jest nasza (moja i żony) recepta na życie, a syn tylko się oblizuje i pyta co nowego będzie w najbliższym czasie, bo cały czas eksperymentuję. 50 kg kapusty w zeszłym roku poszło do marca,bo mam rodzinę i znajomych, którzy nie mają takich możliwości jak my. jest jeszcze jeden powód ale to już inna bajka. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anka Re: jak sie kwasi kapuste IP: 1.1.* / *.proxy.aol.com 24.08.05, 11:50 Jarek, to w koncu trzeba podlewac ta kapuste woda pozostala z gotowania ziemniakow czy nie? No i co z ta drewniana lyzka? Tak dopytuje, bo ogromnie chcialabym zaeksperymentowac! Siedze ze swoim Malzowidlem w Anglii, gdzie niestety nie uswiadczysz polskiej, kiszonej kapusty... No, czasem mozna ja dostac na straganie prowadzonym przez polskie malzenstwo.. A tu nawet nie zdaze sie obejrzec i przyjda Swieta. Kapustka z grzybami, lazanki z kapusta... Odpowiedz Link Zgłoś
nina9242 Re: jak sie kwasi kapuste 24.08.05, 18:22 Brawo Jarek , ja też mam działeczkę i wszystkie warzywka i przetwory swoje , a kiszona kapustka własnej produkcji -palce lizac . Odpowiedz Link Zgłoś
anna451 Re: jak sie kwasi kapuste 24.08.05, 15:05 Ja jeszcze przed włożeniem kapusty do garnka smaruję ją miodem- jest jeszcze lepsza. Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: Podaję przepis jak ja to robię 24.08.05, 22:44 Kupuję na targu jesienią 40kg – 50kg szatkowanej kapusty i 5-6 kg marchwi (marchew czyszczę i ucieram na tarce o grubych oczkach) dodaję 50- 60 dkg soli kłodawskiej nie jodowanej 2 paczki kminku(paczki takie bazarowe takich np.kamisu byłoby chyba z pięć). Wsypuję wszystko partiami do dużego kamionkowego gara lub małej beczki i ubijam aż puści sok i tak warstwa po warstwie. Po 2-4 tygodniach w zależności od temperatury przechowy-wania przekładam do innych naczyń i z powrotem wkładam do tego samego gara (powoduje to odgazowanie i pozbycie się goryczki). Po następnych 2-3 tygodniach kapusta jest prawie gotowa. Życzę smacznego. można dodać trochę utartej pietruszki lub selera ale to zależy od indywidualnych upodobań smakowych. pozdrawiam a trolom dziękujemy Odpowiedz Link Zgłoś