Gość: MMM IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 15:17 co można zrobić z kani oprócz usmażenia w panierce,można by było np.obgotować i zamrozić? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ba_nita Re: kanie tylko w panierce? 22.08.05, 15:27 Moim zdaniem panierowana kania jest najsmaczniejsza. Możesz zamrozić, ale bez blanszowania. Kapeć zrobi się i tak (możesz zużyć po rozmrożeniu na zupę, sos lub omlet czy zwykłej jajecznicy) ale nie będzie aż tak ciekło, bo wodę wchłonie na 100%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: kanie tylko w panierce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 15:30 a gdyby tak ususzyć? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: pscolki2 Re: kanie tylko w panierce? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.08.05, 15:36 Ja już kilkakrotnie suszyłam - zawsze potem używałam do sosów, zupy itp tak jak się używa suszonych grzybów - są bardzo aromatyczne. A w tym roku udało mi się ze 3 ususzyc tak że prawie się nie skórczyły, nie wiem jakim cudem, i wlaśnie pomyslałam o tym zeby je potem namoczyć np w mleku i usmażyc jak świeże w panierce... zobaczymy:) Odpowiedz Link Zgłoś
ba_nita Re: No i pamięć się rusza. 22.08.05, 16:55 Po ususzeniu (zresztą to dotyczy nie tylko kani) część grzybów, pośledniejszych gatunków dobrze jest zmielić na proszek. Doskonała przyprawa do wszystkiego a nie zajmuje tyle miejsca co ususzone w całości, no i łatwiej przechowywać bez straty aromatu. Odpowiedz Link Zgłoś
wedrowiec2 Re: kanie tylko w panierce? 22.08.05, 15:42 Kanie smażę bez panierki. Grzyby kładę bezpośrednio na tłuszcz. Są jeszcze smaczniejsze niż panierowane. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM Re: kanie tylko w panierce? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.08.05, 15:44 a gdyby takie smażone kanie bez panierki zamroźić? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SAY KANIE- NAJLEPIEJ WCALE IP: 62.111.174.* / *.crowley.pl 22.08.05, 18:38 Dwoje moich krewnych zmarło po zjedzeniu grzybow uznanych za kanie. Nawet człowiek znajacy grzyby może pomylic młody muchomor sromotnikowy, albo sam kapelusz bez" nózki", z kanią. Odpowiedz Link Zgłoś
yamaneko nie znasz grzyba - NIE ZBIERAJ ! 22.08.05, 21:33 osobiście wyznaję taką zasadę ! - druga brzmi masz choć cień wątpliwości - nie bierz ! Osobiście doskonale znam kanie i moim skromnym zdaniem nie jest człowiek znający te grzyby ich pomylić (choćby po nieprzyrośniętej kryzie) ! ....już prędzej możesz pomylić pieczarkę pomylić ze sromotnikiem, a i to młodą, dopóki kapelusz się nie otworzy, bo blaszki pieczarki są brązowe, a sromotnika nie. Pozdrawiam ! Yamaneko Odpowiedz Link Zgłoś
jarek_zielona_pietruszka Re: kanie tylko w panierce? 22.08.05, 21:22 ja suszę kanie i wysuszone kapelusze układam w pudełkach kartonowych i przekładam papierem. później wystarczy namoczyć w mleku lub wodzie i traktować tak jak świeże, można smażyćw panierce lub bez. część kapeluszy i tak się pokruszy i robię z nich i innych gorszych kawałków proszek podobnie jak banita. taki proszek to doskonała przyprawa do potraw tylko trzeba go przechowywać w szczelnym naczyniu ja trzymam w słoikach twist. Odpowiedz Link Zgłoś
arsen1983 Re: kanie tylko w panierce? 22.08.05, 21:24 Moja mama od lat zbiera kanie. Jak chce je przechować to zamraża. Odpowiedz Link Zgłoś