Dodaj do ulubionych

Majonez Hellman's Babuni

18.09.05, 16:06
hmmm podobno majonez hellmans Babuni wycofano z produkcji, a według mnie byl
to najlepszy majonez:) czy ktoś mógłby polecić majonez najbardziej zbliżony
smakiem do hellmansa babuni?:) z góry dziękuje za odpowiedź
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Majonez, ale normalny... 18.09.05, 16:14
      Nie był to na szczęście majonez mojej Babuni, a to dlatego, że "normalne"
      przetwory z jajek nie mają tak długiego (półroczny bodajże) terminu
      przydatności do spożycia. O wiele lepszy jest taki:
      1 żółtko, 1 łyżka musztardy stołowej, około 500 ml dobrego oleju, szczypta
      cukru, łyżka soku z cytryny, szczypta soli: wszystko musi mieć jednakową
      temperaturę, najlepiej pokojową i z żółtkiem nie ma prawa znaleźć się białko.
      Żółtko mieszamy z musztardą i kręcąc mieszadłem nieiwelkim strumyczkiem wlewamy
      odrobinę oleju, kiedy utworzy się już emulsja strumień oleju możemy zwiększyć.
      Energicznie ucieramy aż do skończenia się oleju. Doprawiamy cukrem, solą i
      sokiem z cytryny. I to wszystko.
      • jutka1 Re: Majonez, ale normalny... 18.09.05, 16:25
        "Moj" majonez, nauczony przez francuska byla tesciowa, rozni sie tylko tym, ze
        zamiast soku z cytryny dodaje troche octu winnego, musztarde dijon a nie
        stolowa, i nie dodaje cukru. Pewnie Francuzi wola troche ostrzejszy smak.

Reszta tak samo, jak Banita.
      • Gość: mietka Re: Majonez, ale normalny... IP: *.chello.pl 18.09.05, 17:38
        a w jaki sposób pozbywasz się w warunkach domowych ewentualnej salmonelli?
        • ba_nita Re: Skoro tak bardzo boisz się salmonelli, to: 18.09.05, 18:16
          Przed włożeniem jajek do lodówki zanurz je na kilkanaście sekunt we wrzącej
          wodzie ( i natychmiast schłodź pod bieżącą).
          Mam na karku 4 krzyżyk a jedyną osobą zarażoną salmonellą wśród ludzi mi
          znanych była pracownica Sanepidu, która nie zachowała podstawowych środków
          bezpieczeństwa w laboratorium.
    • Gość: Mirka Re: Majonez Hellman's Babuni IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.09.05, 17:20
      Majonez Babuni jest cały czas w sklepach, tylko zmieniła mu sie nalepka i
      kształt słoiczka (jak zreszta wszystkim innym Hellman'som).

Przyjrzyj sie dokładnie półce z majonezami :-0
      • Gość: Meave Re: Majonez Hellman's Babuni IP: *.121-70.tampabay.res.rr.com 18.09.05, 17:48
        Właśnie weszłam na strone producenta www.hellmanns.com.pl i rzeczywiście
        reklamują nowe opakowanie majonezu babuni i ... "nową cenę":)))

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka