glasscraft 28.09.05, 10:27 Czy bawicie sie w produkcje lodow/mrozonych jogurtow ipt w domu? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
patyska Re: Lody/mrozone desery 28.09.05, 14:27 czasami tak. udaje mi sie robic pyszne lody waniliowe z likierem baileys czy jak to sie tam pisze... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Lody/mrozone desery 28.09.05, 14:33 Ja ostatnio zrobilam passionfruit i campari sorbet (www.foodtv.com/food/recipes/recipe/0,1977,FOOD_9936_14472,00.html) - niestety nikt mnie za to nie pochwalil bo sama sie z tymze rozprawilam (prosiak) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klamczucha Re: Lody/mrozone desery IP: *.105-200-80.adsl.skynet.be 28.09.05, 15:43 A ja bym chciala przepis na te waniliowe z bayilesem /czy jak tam sie to pisze/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gargamel Re: Lody/mrozone desery IP: *.olsztyn.mm.pl 28.09.05, 14:41 Zaproponuję deser z avocado. Lekko miękkie avocado myję i przekrajam wzdłuż,wybieram pestkę,i łyżeczką wybieram miąższ ,delikatnie aby nie uszkodzić "łódeczki" (skórki).Do miąższu dodaję sok z 1 dużej cytryny,4 łyżki cukru i miksuję.Masą napełniam "łódeczki",zawijam w folię i zamrażam.Podaję jako lody. Odpowiedz Link Zgłoś
glasscraft Re: Lody/mrozone desery 28.09.05, 14:53 Super - to mi przypomina deser w moim lokalnym curry house - lody (sorbet) pomaranczowy serwowany w zamrozonej polowce pomaranczy. Dzieki, sprobuje. Odpowiedz Link Zgłoś
allexamina Sorbet ze slodkich jablek 28.09.05, 21:09 Najpierw zrobic 'lodeczke' z jablek: przeciac jablko na pol (wertykalnie, wzdluz ogonka), wylyzeczkowac. Miasz jablek wrzucic do blendera razem z pokrojonym drobno imbirem i paroma lyzkami Calvados. Dobrze zmiksowac. Sprobowac, czy wystarczajaco slodki (najlepiej nadaja sie na to miesiste nie za bardzo soczyste jablka, te slodsze - np. Red Delicious; musza byc bardzo dojrzale), jak nie dodac cukru. Jesli za wodniste, odlac sok i gotowac go az powaznie zmniejszy obietosc - wlac syrop do jablek, ostudzic. Dalej postepowac tak w instrukcji masyzny do lodow. Po wyjeciu z maszyny wlozyc do lodeczek z jablkowych skorek i zamrozic. Odpowiedz Link Zgłoś