Dodaj do ulubionych

Dania na codzienne obiady.

IP: 217.17.33.* 15.11.05, 17:24
Coraz częściej mnie dopada dylemat, co zrobić dziś na obiad - co bedzie w miarę szybkie, nie za drogie (nie chodzi o wykwintne obiady), ale też nie monotonne (typu: schabowy, ziemniaki, surówka - bo takich dań mam już dosyć). Pomyślałam, żeby zrobić taką listę obiadów codziennych. Jak parę osób coś zaproponuje, to na tydzień jest co robić itd.
Moja propozycja to: Białe spaghetti.
Składniki: pół opakowania markaronu - najlepiej świderki, ale ostatnio użyłam Lubelli Wstążki Długie nr 11 i też było super; 20 dag wędliny (typu: szynka, baleron itp), 25-30 dag pieczarek, mała cebula, 4-5 ząbków czosnku, 1 śmietana 18%, 1 śmietana Rama cremfine, taka w pojemniczku, sól, pieprz, czosnek granulowany, vegeta, masło lub inny tłuszcz do smażenia, ser żółty do posypania.
Pieczrki obrać, pokroić, poddusić na łyżce masła w rondelku, na patelni podsmażyć wędlinę pokrojona w drobną kosteczkę z cebulą i czosnkiem. Dodać wędlinę do pieczarek, wlać obie śmietany, dodać przyprawy. Poczekać aż będzie ciepłe, ewentualnie tylko zacznie się gotować.
Podawać z makaronem, posypać już na talerzu żółtym serem.Na wierzch można połozyc oliwkę, jak ktoś lubi. Czas przygotowania - ok 30 minut :-)
Obserwuj wątek
    • ba_nita Re: Temat wraca jak bumerang prawie co tydzień. 15.11.05, 17:35
      in2.pl/11d
    • ampolion Re: Dania na codzienne obiady. 16.11.05, 02:32
      Otworz to:
      mojegotowanie.com/modules.php?name=Recipes
    • marghe_72 Re: to jest Forum Kuchnia, 16.11.05, 09:15
      niedowiarek

poza tym co to za spaghetti skoro to wstazki? :))
    • marghe_72 Re: Dania na codzienne obiady. 16.11.05, 09:17
      30 minut to nie wcale tak szybko..
      poszukaj wątków o naprawde szybkich potrawach
      • ampolion Re: Dania na codzienne obiady. 16.11.05, 14:17
        30 min. to chyba jednak "w miarę szybkie"...
        • Gość: kaprys Re: Dania na codzienne obiady. IP: *.dynamic.qsc.de 17.11.05, 04:52
          Takich makaronowych dan i wszystko do makaronu jak leci z lodowki jest przeciez
          mase. Mozna je codziennie wymyslac na nowo. U mnie to tak bywa z ryzem. Zawsze
          sie cos wrzuci.
        • Gość: marghe_72 Re: Dania na codzienne obiady. IP: *.acn.waw.pl 17.11.05, 10:19
          czasami potrzebuję 30 - 40 minut,zeby przygotowac obiad z kilku dań :)) (nie
          licze sprzatania..)
          zatem dla mnie to nie jest specjalnie szybko
          szybko to 10 minut
    • vemka Re: Dania na codzienne obiady. 17.11.05, 07:48
      Świetny pomysł. Ja uwielbiam robić dania w miare szybkie (wiadomo wszystko ma
      swój czas powstawania :-)), za umiarkowana kasę i aby domowników czy gości smak
      powalił na kolana. Biorąc przepis do ręki najpierw zawsze sprawdzam ilość
      składników i jak widzę listę długą jak paragon z supermarketu to nawet się za
      to nie zabieram. I nie wiem jak Ty, ale potwornie nie lubię potraw ze słoika,
      nie wiem jak to mozna jeść, ale oczywiscie każdy ma inne gusta smakowe ;-)
    • tebaska Re: Dania na codzienne obiady. 17.11.05, 11:27
      Za 10 min. to ja nawet dobrej kolacji nie przygotuję!
      • marghe_72 Re: Dania na codzienne obiady. 17.11.05, 11:36
        większosc makaronów i sosów zajmuje coś około tego.. a ze zywimy sie gownie
        maaronami to sie da, sie da :)

usmazenie mięsa na patelni beztłuszczowej takoż :)
        ugotowanie brokułow.. 6 minut

itp

takie ciasteczka kokosowe robio sie 15 min :))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka